Вступникам 2020 – «Як визначитися із майбутньою професією типу «людина-людина»?

22 липня 2020 року
    Час X настав. Майбутнє так близько як ніколи до цього. Який вибір зробити? Чи правильним він буде? Який ЗВО? Яка спеціальність? А що далі? Де я зможу працювати по закінченню університету? – приблизно такі фрази постійно зараз прокручують у голові сотні тисяч абітурієнтів 2020. Як же ми вас розуміємо! Самі були свого часу у вашому амплуа та свій вибір зробили. Кожен із нас обрав «Соціальну роботу» і ще жодного разу про це не пошкодував.

    «Що воно таке, ота ваша соціальна робота?». Перше, що запитують наші абітурієнти. Соціальна робота – це професія, наука і стиль життя в одному флаконі. Обравши її, ти ніби підписуєш найважливіший контракт у своєму житті – із самим собою. Дозоляєш собі пізнати глибоко себе і світ навколо, людей які створюють цей світ та закони, за якими він функціонує.

    Але перш за все це праця, щоденна робота спрямована на підтримання і надання кваліфікованої допомоги будь якій людині, сім’ї, групі людей, громаді, країні чи суспільству уцілому, що розширює їх здатність до соціального функціонування, сприяє реалізації громадянських прав та запобігає соціальному виключенню.

    «Воу, воу, полегше!». Розуміємо. Це ми з легкістю оперуємо сотнями термінів, які пояснюють складні і не дуже суспільні процеси, а ви ще не зовсім до цього готові, тому, простими словами: йдеться про роботу з людьми, для людей, про людей і за людей. Роботу, від якої ви будете отримувати задоволення, досвід, дивіденди, друзів та чи не найважливіше – сенс. Зараз як ніколи популярні книги і тренінги «Як знайти себе», «Як пізнати себе», «Як жити між людьми». Спеціальність «Соціальна робота» пропонує вам поєднати процес самостановлення, самоствердження і пошуку себе з освітою, яка знадобиться вам в усіх сферах Вашого життя.

    «Так це типу психологія?» – психологія в тому числі, але не тільки. Соціальні працівники, які навчаються за спеціальністю «Соціальна робота» вивчають і психологію, і педагогіку і право, і медицину і навіть основи самопіару та управління. Уявляєте собі який коктейль і всього лише на одній спеціальності? Самі в шоці, але це так!

    «Ні, мені треба щось таке, щоб я знав, що точно працевлаштуюсь». Те, як Ви зможете застосувати знання на практиці, залежить тільки від Вас. Університет же, в свою чергу гарантує Вам ґрунтовні та цікаві знання, де буде мінімум теорії і максимум практики у провідних фахівців соціальної роботи країни. І тільки від Вас буде залежити те, скільки відсотків із запропонованого Ви захочете і зможете взяти. 10? 100% 1000?

    Збираючи в колекцію історії наших випускників, ми і самі іноді вражаємось тому, як вміло і професійно вони змогли влаштуватися у світі праці, мотивуючи нас, ще більше змінювати і переглядати робочі програми курсів, запрошуючи їх спікерами для лекцій та днів відкритих дверей і просто гордитися своїми випускниками.

    Ось тільки деякі з реальних місць працевлаштування наших випускників: психолог-арт-терапевт, викладач, письменник, завуч з виховної роботи, педагог-організатор, фахівець соціальної роботи територіального центру надання соціальних послуг, соціальний педагог, соціальний працівник, менеджер соціальної роботи сільської громади, політик, менеджер по управлінню та підбору персоналу, керівник школи позашкільного навчання, тележурналіст, фахівець у зв’язках з громадськістю, поліціянт, аніматор, бренд-менеджер, оглядач, реабілітолог; державний інспектор соціальної та освітянської сфери; HR - менеджер (менеджер по роботі з персоналом); соціолог-дослідник; менеджер служби соціального проектування; менеджер по соціальним PR-технологій; фахівець з розробки соціальних проектів....і так до безкінечності!

    Час не стоїть на місці і наша країна також. Щодня з’являються професії на які ніде не вчать, але яких країна потребує. І 90% цих професій пов’язані із роботою з людьми. Уявляєте, який попит?

    «Та ну, зараз треба технарів, а не гуманітаріїв». Так, в часи глобальної економічної кризи спричиненої пандемією, катаклізмами, спадом економіки надпотужних країн, політичною кризою та купою усіляких негараздів нам з вами треба безлічі практичних і конкретних рішень, над якими будуть працювати фахівці, які оберуть інший напрям освіти. Але ж, ми забуваємо і про інший бік медалі: сотні тисяч людей постраждають від кризи, будуть потребувати швидкої і кваліфікованої допомоги у вирішенні своїх життєвих проблем. І саме в такі часи професія соціального працівника є отим допоміжним інструментом, який дасть змогу повноцінно функціонувати світовій соціальній системі.

    «Ого. Серйозно. Я не знаю, чи потягну я таке. Мені б щось по- простіше». У нашій професії найголовнішим є мотивація. Тисячі людей змінювали своє життя і життя свого оточення звернувшись до фахівця соціальної роботи. Історії реальних людей вражають. І якщо їм вдалося, то і Вам вдасться. Адже в житті немає нічого неможливого. Тут можна наводити безліч прикладів, коли люди з невеликим запасом знань та балами, які відверто можна назвати «не найкращими» починали вчитися саме в університеті і ставали провідними фахівцями у своїй галузі. В чому їх секрет? Все просто - правильно обрана цікава спеціальність.

    Більшість людей так влаштовані, що не можуть засвоювати нецікаву або ж не потрібну на їх думку інформацію. І в цьому плані саме соціальна робота має велетенські переваги перед іншими напрямами: а) все, що вам розкажуть і чого навчать буде цікавим і б) отримані знання ви стовідсотково застосуєте на практиці – у реальному житті.

    «Ого, та ви круті»! Може і занадто самовпевнено, але це так. Вибір за Вами. І робити його потрібно вже сьогодні. Прямо зараз клікнувши за посиланням (https://nubip.edu.ua/node/3399) або ж зателефонувавши за номером (097-771-06-26) дізнатися всю необхідну інформацію для вступу на спеціальність «Соціальна робота» Гуманітарно-педагогічного факультету НУБІП України.

    Ми вже Вас любимо і чекаємо. Буде цікаво!

Асистент кафедри соціальної роботи
та реабілітації Руслана Білик

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook