Землевпорядники успішно пройшли навчальну практику з «фотограмметрії та дистанційного зондування»

21 червня 2020 року

"Фотограмметрія та дистанційне зондування" є спеціальною дисципліною в процесі підготовки інженерів-землевпорядників та містить відомості про аналітичну фотограмметрію, розв’язання головних фотограмметричних завдань на основі цифрової обробки фотозображень.

Фотограмметрія та дистанційне зондування Землі – основа топографічного картографування місцевості. Технологічно процес отримання картографічних даних із аерокосмічних зображень складається з кількох послідовних етапів, у підсумку отримують ортофотоплан. Перед студентами стояло завдання створити його за підтримки викладачів кафедри управління земельними ресурсами доц. І.П. Купріянчик та Є.В. Бутенка.
Під час навчальної практики ми засвоїли практичні навички і технології виконання дешифрування аерознімків, трансформування знімків і складання картографічних планів за матеріалами аерофотознімання, 3D моделювання. На базі платформи Zoom відбувались конференції і ми мали можливість ділитися своїми результатами та задавати питання, які в них виникали в ході роботи. Також, кожного дня необхідно було відмічатися в цей час в онлайн-журналі.

Кожен студент отримав 40 знімків та вихідні матеріали. До обов'язкових матеріалів у звіт входило: визначення масштабу зйомки, прив’язка аерознімків, формування фотомозаїки, дешифрування, матеріали трансформування знімків в програмі Pix4D, формування щільної хмари точок для подальшого експорту в програму Civil3D, складання, контроль і оцінка точності ортофотоплану масштабу 1:2000.

Програмний продукт Pix4D створений для швидкої побудови тривимірних моделей методом фотограмметрії. Особливо затребувані вони стали з появою доступних БПЛА, а разом з тим і можливістю швидко та дешево проводити зйомку з повітря. Таким чином виділився окремий клас програм автоматизованої фотограмметричної обробки матеріалів аерофотозйомки. Студентами факультету землевпорядкування також було випробувано дану програму і, незважаючи на труднощі, що виникали перед нами, ми виконали поставлене завдання. Нижче наведено приклад виконання одного із варіантів, а також кінцеві результати студентів.

Підсумовуючи, хочу сказати, що ми отримали цікавий досвід і практичні знання з інтерпретації та обробки цифрових аерокосмічних зображень, ознайомилися з аерокосмічними знімальними системами та технологіями топографічного аерофотознімання й створення ортофотопланів.

Вікторія Стародуб,
студентка 3 курсу
факультету землевпорядкування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook