Генетичне різноманіття біоенергетичних культур

18 лютого 2020, 9:50

 

     17 лютого 2020 року відбулося виїзне заняття студентів агробіологічного факультету НУБіП України (магістри першого року навчання) в рамках дисципліни «Генетичні ресурси рослин», на базі ННЦ «Сучасні методи створення та ідентифікації сортів рослин» Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН, створеного спільно з кафедрою генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського НУБіП України.

     Генетичне різноманіття видів, сортів і форм рослин, які відрізняються за напрямком використання, якістю продукції, адаптивністю, іншими господарсько-цінними ознаками є одним із головних факторів забезпечення продовольчої безпеки і безперервного розвитку сільськогосподарського виробництва. Необхідність збору і збереження зразків генофонду рослин дня нинішнього та майбутніх поколінь обумовлена також тим, що внаслідок бурхливого розвитку науково-технічного прогресу, екологічних проблем зникає багато диких видів, звужується сортове різноманіття культурних рослин. В той самий час, завдяки використанню нових технологій, розвитку генетики, генної інженерії ті біотехнології значно зростає цінність і роль зародкової плазми. Дикі види, стародавні місцеві сорти, а також селекційні сорти, створені світовою наукою протягом останніх ста років, в своїх генетичних системах несуть багато цінних генів, їх спадкова основа завжди буде джерелом вихідного матеріалу для створення нових поколінь сортів.

     Заняття проводили провідні вчені ІБКіЦБ - к.т.н. Ганженко О.М., с.н.с. Зиков П.Ю. та викладач кафедри генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського к.с.-г.н. Зінченко О.А.     

     Метою заняття було ознайомити студентів з сучасними генетичними та сортовими ресурсами біоенергетичних культур що використовуються в Україні, а також колекціями біоенергетичних культур ІБКіЦБ.
 

     На лекційному занятті Ганженко О.М. розповів про стале вирощування та використання біомаси на біоенергію що вирощується на маргінальних землях.

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook