Перший в Україні контрольний пункт для смартфона встановлено в НУБіП

13 листопада 2019 року
     Не секрет, що сьогодні майже кожен українець – від школяра до пенсіонера, є власником "розумного" телефону з безліччю функцій. За допомогою смартфона можна визначити своє місцеположення. А от чи точно працює Ваш навігатор? Чи правильні координати він дає? Яка його точність? Все це можна дізнатися тепер скориставшись контрольним пунктом, що офіційно був відкритий на факультеті землевпорядкування.

     Урочисте відкриття контрольного пункту відбулося на території навчального корпусу №6. Перерізали символічну червону стрічку ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко і випускник університету, голова Всеукраїнської громадської організації "Асоціація фахівців землеустрою України" Анатоліій Полтавець. Декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков проінформував учасників святкового заходу, що даний проект реалізовано за підтримки керівника Житомирського осередку ВГО "Асоціація фахівців землеустрою України" Леоніда Палея, а також роботодавців і дружніх партнерів університету ПрАТ "Систем Солюшнс" в особі Михайла Туряниці і Володимира Бабченка. Потому він коротко розповів про принцип і алгоритм перевірки навігатора. 

     Охочих перевірити свій гаджет виявилося багато. Але першим вирішив апробувати свого улюбленця завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин. Його мобільний пристрій Mi 9 від компанії Xiaomi підтримує технологію Dual GPS і при підключенні до супутникової системи навігації GPS використовує дві смуги частоти – L1 та L5. Наразі цей смартфон вважається одним з кращих для навігації. Контрольні вимірювання це підтвердили і точність позиціювання на контрольному пункті була в межах 0,3 м. Після цього випробовувати свої пристрої і робити пам'ятні фото почали гості і студенти.

Довідково: Смартфон за допомогою вмонтованого в нього модуля GNSS приймає сигнали від декількох супутників. З цих сигналів можна визначити окремі відстані між відповідним супутником і приймачем. Якщо відомі відстані щонайменше до 4 супутників, виникає можливість за допомогою спеціальної програми обчислити просторове положення приймача GNSS, а отже і смартфона. Крім того, GNSS також використовується для точного позиціювання, але вимагає більш потужних технічних засобів і спеціальних методів спостереження.
Приймач GNSS відображає своє положення у вигляді географічних координат (довготи та широти). У регламенті вони стосуються системи координат WGS84 (світова геодезична система 1984 р.).
     Отож, запрошуємо усіх бажаючих скористатися нагодою і перевірити свій мобільний пристрій. А студентам, під час вивчення геодезичних дисциплін, встановлений контрольний пункт, стане у нагоді при здійсненні геодезичної прив'язки, порівнянні похибок вимірювань приладів та обладнання, отримання координат та вирішення інших задач.
     Тож якщо надумаєте перевірити навігацію свого смартфона у контрольному пункті, то шукайте його на висоті 167,31 м над рівнем Балтійського моря за Східною довготою 30 градусів 29 мінут 53,19 секунди і Північною широтою 50 градусів 23 мінути 40,02 секунди.
     Іншими словами м. Київ, вул. Васильківська, 17, навчальний корпус №6.

Олексій Жук,
доцент кафедри геодезії та картографії

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook