Екскурсія студентів у Відділення аграрної економіки і продовольства НААН України

15 березня 2019 року

11 березня 2019 року магістрами 1 року навчання, 5 групи М-1805, зі спеціальності «Садівництво і виноградарство» разом із асистентом кафедри овочівництва і закритого ґрунту Комаром Олександром Олександровичем, відвідали  Відділення аграрної економіки і продовольства НААН України.

Екскурсію проводив доктор сільськогосподарських наук, професор, академік НААН Хареба Володимир Васильович, заступник академіка-секретаря Відділення аграрної економіки і продовольства Національної академії аграрних наук України.

Володимир Васильович зазначив, що головним завданням Академії є наукове забезпечення розвитку галузей агропромислового комплексу України: проведення фундаментальних наукових досліджень у сфері агропромислового комплексу, а також розроблення на основі нових знань наукових продуктів для інноваційного розвитку  агропромислового комплексу, використання яких має сприяти збільшенню обсягів виробництва конкурентоспроможної сільськогосподарської продукції, а також розроблення нових та удосконалення існуючих методів і способів проведення наукової роботи. 

Спершу студенти ознайомилися із науковими розробками відділення та президією і членами НААН. З повіданого, студенти дізналися, що до складу НААН входить 10 національних наукових центрів, 30 інститутів, 10 дослідних станцій. У системі працюють близько 19,4 тис. осіб, з яких у наукових установах понад 7,6 тис., серед яких 372 доктори і 1522 кандидати наук.

Практично студенти ознайомилися із структурою та живими паперами для отримання державної тематики науково-дослідних робіт.  

Також, був перегляд навчальних відеоматеріалів про сучасну промислову технологію вирощування та переробки помідорів. З відеоматеріалу студенти дізнались, що завод консервації ФХ «Владам» – перше підприємство в Україні, яке отримало сертифікацію Global Nep (ISO 202000). Підприємство працює згідно світових стандартів.  Виготовлення консервованої продукції з вирощених на полях фермерського господарства «Владам» овочів стало можливим після введення в експлуатацію у 2003 році миколаївського консервного заводу. Висококваліфіковані співробітники заводу розробляють різноманітні рецепти маринування овочів. Імпортне обладнання, новітні закаточні й пакувальні машини дозволяють створювати натуральні овочеві соки та овочеві консерви високої якості за реальними, доступними цінами.

Потім відвідали меморіальні дошки видатним вченим – Володимиру Вернадському та Михайлу Зубцю, відкриття яких було присвяченого 100-річчю академії.

«Ім’я Володимира Івановича Вернадського широковідоме не лише в науковому середовищі. У 1918 року організував і очолив Сільськогосподарський комітет України при Міністерстві земельних справ (НААН України) у місті Києві – подія виняткового значення в історії України. Було зроблено вирішальний крок для подальшого всебічного розвитку національної науки і культури, для визнання української державності на світовому рівні», наголосив Володимир Васильович.

Справу Володимира Вернадського продовжив наш сучасник, Герой України, заслужений діяч науки і техніки, президент НААН (1996–2011 рр) Михайло Зубець. «Наукова спадщина Михайла Васильовича, організаційні рішення щодо становлення фундаментальної та прикладної аграрної науки в Україні досі актуальні. Він 15 років очолював академію, здобувши їй статус національної наукової установи. Непросту державну діяльність він умів успішно поєднувати з науковим пошуком, генерував і підтримував нестандартні креативні ідеї, в його особі молодь знаходила натхнення та підтримку», – сказав Володимир Васильович.

Не мало було сказано про велику історію розвитку НААН України. Навіть будівля де розміщена аграрна академія  є пам'яткою архітектури національного значення.

Екскурсія пройшла у дружній атмосфері та дуже динамічно. Студенти задавали багато запитань на які отримали ґрунтовні відповіді. Цікаві розповіді Володимира Васильовича сприяли розширенню кругозору майбутніх фахівців та дозволили останнім зрозуміти яка нелегка але така необхідна наукова діяльність.

Висловлюємо щиру подяку, Харебі Володимиру Васильовичу, за інформаційну та організаційну підтримку заходу.

 

 Олександр Комар, асистент кафедри овочівництва і закритого ґрунту

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook