Урочистості з нагоди 80-річчя професора кафедри овочівництва і закритого грунту - Жук Ольги Яківни

8 лютого 2019 року

7 лютого на агробіологічному факультеті відбулися урочистості з нагоди ювілейного 80-річчя професора кафедри овочівництва і закритого ґрунту Жук Ольги Яківни. Привітати ювілярку прийшли – адміністрація факультету на чолі з деканом Оксаною Тонхою, завідувачі кафедр агробіологічного факультету, науково-педагогічні працівники.

Розпочала урочистості декан Оксана Тонха, яка розповіла про основні етапи трудової діяльності Ольги Яківни, досягнення й заслуги. А життєвий шлях її був нелегким, насиченим і цікавим. Свою трудову діяльність вона розпочала після закінчення плодоовочевого факультету Уманського сільськогосподарського інституту в спеціалізованому овочевому радгоспі «Любарецький» Бориспільського району Київської області на посаді бригадира, а згодом – на посаді агронома-овочівника.

З 1974 до 2012 рр. Ольга Яківна працювала на посаді старшого, провідного і головного наукового співробітника відділу селекції та насінництва овочевих культур Київської дослідної станції Інституту овочівництва і баштанництва НААН України. За цей період нею створено і занесено до «Державного реєстру сортів рослин придатних до поширення в Україні» 14 сортів капусти білоголової, капусти листкової декоративної та моркви.

У 1997 р. Ольга Яківна прийшла працювати до Національного Аграрного Університету на кафедру овочівництва. У 2002 році їй присвоєно вчене звання доцента, а в 2003 – вчене звання професора. Основні теоретичні і практичні розробки ювілярки присвячені селекції та насінництву овочевих культур. Під її науковим керівництвом успішно захищено 5 кандидатських дисертацій. Вона є автором 250 наукових праць, 13 авторських свідоцтв та 10 патентів. Автор і співавтор 2 навчальних посібників та 5 монографій.

Від науково-педагогічного колективу ювілярку привітали Володимир Хареба, Віталій Жемойда, Анатолій Балаєв, Олександр Цизь, Семен Танчик, Григорій Подпрятов, Анатолій Бикін, Людмила Єрмакова, Ганна Ковалишина, Тетяна Кондратенко, Олеся Скринник, які високо оцінили її професійну діяльність та особисті якості.

Зі словами вдячності Ольга Яківна звернулася до присутніх і побажала всім дружньо працювати і любити свою роботу.

Віра Кутовенко, доцент

 кафедри овочівництва і закритого ґрунту

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook