Газета «Україна молода». Марія Ткачук: Ваші можливості обмежують тільки ваші власні рамки

14 листопада 2018 року

     У Всеукраїнській газеті «Україна молода» опубліковано статтю студентки НУБіП – четвертокурсниці факультету аграрного менеджменту Марії Ткачук. Пропонуємо її вашій увазі.

     Україна все більше інтегрується у світовий освітній простір. Найяскравішими проявами цього процесу є міжнародна освітня мобільність і програми подвійного дипломування. Національний університет біоресурсів і природокористування України – один з тих вишів, що дає своїм студентам можливість паралельного навчання у провідних вишах світу. За рік за цими програмами там побували більше сотні молодих українців.

     Пройшло два місяці мого навчання за обміном в університеті «ІСА Ліль» (м. Ліль, Франція) за програмою кредитної мобільності Еразмус+. По приїзду усі інтернаціональні студенти з різних країн, таких як Гана, Уганда, Нігерія, Гамбія, Росія, Мексика, Бразилія, Аргентина, США, Велика Британія, Афганістан, Ліван, Казахстан, Індія, Іспанія, Італія, Німеччина, Корея, Тайвань, Таїланд, Китай і Україна, проходили так звану «welcome session». Це був місяць інтенсивних занять з французької мови, підвищення комунікативних навичок у міжнародних відносинах, наукової комунікації. Що воно таке – наукова комунікація? Це предмет про правила написання оглядів преси чи письмових звітів, створення проектів та власних досліджень, надійність і доречність використання джерел для пошуку інформації, плагіат та інші знані в усьому світі правила, які використовуватимуться у щоденній роботі з інформацією. Нас познайомили з онлайн бібліотекою університету, де можна знайти багато наукових статей і книжок на різні теми не тільки французькою, а й англійською мовами.
     Що таке «intercultural communication skills» (українською – міжкультурні навички спілкування), ми дізналися детальніше, пройшовши цей курс разом з викладачем з Англії. Він розповідав нам про способи боротьби з упередженнями, стереотипами, як успішно працювати в команді з людьми, котрі мають абсолютно відмінний життєвий background. Це був дуже корисний курс, оскільки часом елементарні речі потребують прояснення, і майже кожен проект ми робимо в міжнаціональних групах. Кожен з нас має індивідуальний підхід до роботи і різні погляди, виходячи з того, що попередні роки ми провели в цілковито інших культурах, а це розуміє під собою також і підхід до праці. Так нас інтегрували, ввели в курс подій, систему навчання і в цілому в університетське життя французького вишу. Також викладачі дають нам багато цікавих тестів для дослідження того чи іншого питання. Вони показали, як багато ми ще не знаємо, і як багато ще речей, над якими потрібно подумати. Це відкрило в нас не друге – третє дихання.
     Як бачите, мотивація до навчання, підкріплена сталевою дисципліною і розумінням того, що ти працюєш на своє майбутнє, колосальна. Університет дає тобі змогу розширити свій кругозір і працювати в будь-якій компанії-світовому лідері в будь-якій країні. Все, що потрібно від тебе, це – бажання і наснага до постійної праці. Завдяки навчанню в НУБіП України, що відкриває для своїх студентів двері в провідні європейські університети, перед нами постає зовсім нове життя і нові можливості. Про страх, невпевненість в собі і своїх знаннях, важкість думок і упередження – негайно забудьте! Ризик, рішучість, відкритість думок, відчайдушність і працьовитість – ось що треба розпростерти в собі, щоб наважитись на таку подорож...

     Не соромно чогось не знати – соромно не хотіти навчитися: це не я, це Сократ. Тож рухайтесь уперед, не боячись впасти, і шукайте шляхи, як отримати мотивацію, якщо її у вас немає. Приймайте необдумані рішення – і вони приведуть вас в неочікувані місця і ситуації. Пам’ятайте: ваші можливості – завжди попереду: їх обмежують тільки ваші власні рамки...

Марія Ткачук

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook