Погляд науковців на професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів

5 листопада 2018 року

     31 жовтня 2018 року відбувся ІІІ науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах сучасних викликів». В котрий раз кафедра фінансів запросила представників провідних підприємств та держаних службовців для ознайомлення майбутніх випускників з сучасними вимогами ринку праці.

    З вітальним словом до учасників семінару звернулася завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко. Вона відмітила, що в останні роки спостерігається деформація на ринку освітніх послуг за економічними спеціальностями, і, як наслідок, кожен другий в Україні має диплом економіста, фінансиста…, однак, в Україні дуже мало кваліфікованих фахівців. І особливо відчутний дефіцит фінансистів корпоративного сектора, які здатні креативно мислити. З метою підвищення професійної компетентності майбутніх випускників і проводяться подібні семінари.

     Привітав всіх присутніх проректор з навчально-виховної роботи Сергій Кваша, який наголосив, що ситуація в країні стала критичною по відношенню до вкладених коштів, в зв’язку з їх не поверненням. Останнім часом спостерігаються позитивні кроки Національного банку, а саме оптимізація кількості банків, крім того з точки зору депозитів відбулися надзвичайні зміни. Так 4 основних іноземних банки в Україні надають депозити на вкладену валюту під 1% річних це свідчить про те, що європейські банки стали реально оцінювати, як конкурентоспроможність фінансового сектору України так і реальний сектор економіки. Сергій Миколайович вкотре наголосив, що підвищення практичної підготовки фахівців-фінансистів є вкрай важливим завданням сьогодні.

     Декан економічного факультету Анатолій Діброва наголосив на тому, що проведення подібних заходів має важливе значення, оскільки потрібно максимально наблизити підготовку фахівців до вимог ринку праці та запропонувати роботодавцям кваліфікованих та перспективних працівників. Крім того, він побажав всім учасникам плідної співпраці та жвавої дискусії.

     Першою до студентів звернулася фінансовий директор ТОВ «Укравтозапчастина» Олена Амер, яка висвітлила погляд практика на підготовку фахівця фінансиста. Перш за все вона відмітила, що майбутні фахівці повинні чітко розмежовувати оперативний, податковий, бухгалтерський та управлінський облік, а також фінансове управління.
     Як зазначила доповідач, лише висококваліфікований фахівець зможе ставити та вирішувати стратегічні завдання компанії та забезпечувати високий рівень її дохідності.

     Місце фінансиста та його компетенції в міжнародних компаніях розкрив фінансово-адміністративний директор ТОВ «Лімагрейн Україна» Сергій Богданов. Під час зустрічі він поділився своїм досвідом роботи в міжнародних компаніях. Неодноразово наголошуючи на тому, що в іноземних компаніях велике значення має знання іноземної мови, а також постійне підвищення своєї професійної компетентності для просування по кар’єрних сходах. В спілкуванні з доповідачем студентів цікавило правильність складання резюме та особливості проведення співбесід в міжнародних компаніях.
     Про особливості роботи фінансового контролера в компанії розповіла фінансовий контролер ТОВ «Маревен Фуд Україна» Інна Марченко. Вона відмітила, що студенти повинні вміти робити фінансовий та економічний аналіз, та розробляти пропозиції щодо удосконалення бізнес-процесів підприємства. Фінансовий контролер повинен мати знання в галузі бухгалтерського обліку, аналізу, фінансів, платоспроможності та управління грошовими потоками.

     Начальник управління податків і зборів з юридичних осіб ДФС у м. Києві Олена Халіцька розкрила питання щодо ролі фінансиста в органах державної фіскальної служби України. Як відмітила доповідач реформування органів Державної фіскальної служби України, ставить принципово нові вимоги перед кандидатами на посаду державного службовця. А саму, лідерство, реформування успішне за умови провідної ролі у їх реалізації лідерів. Комунікація та взаємодія, а також здатність підтримувати зміни та працювати з реакцією на них. «Ви молоді, перспективні, амбіційні. Ви ті люди, які показують шлях, створюють спільне бачення та кидають виклик процесу» зазначила Олена Миколаївна.
     Досить цікавою була доповідь випускника НУБіП, а тепер Голова правління та виконавчий директор аналітичного центру «EasyBusiness» Андрій Шпаков на тему «Як професія фінансиста допомагає змінювати країну і себе». Він розповів власну історію успіху, правильність формування цілей та розкриття власного потенціалу. Він зазначив, що фінансова освіченість розвиває важливі навички, а саме Business judgement (думати бізнес категоріями), лідерство і комунікацію. Як наголосив Андрій Іванович, саме головне не боятися ризикувати та бути наполегливим.

     Про роль фінансиста в органах місцевого самоврядування розповіла заступник голови Немішаївської селищної ради Оксана Карповець-Лисенко. Вона зазначила, що фінансист повинен розуміти, як розподілити кошти: доцільно (адекватно) – розподіл видатків бюджету в % по напрямках, враховуючи стратегію розвитку громади та узгоджено з громадою – участь фінансиста в стратегічних сесіях. Як зазначила Оксана Петрівна в органах місцевого самоврядування Ви отримаєте безцінний досвід в професії, в налагодженні контактів, у пошуку компромісів та вирішенні складних, але дуже цікавих завдань.

     Позитивним моментом даного семінару було те, що студенти мали змогу безпосередньо задати запитання спікерам та отримати на них вичерпну відповідь. Найбільше студентів цікавило: як правильно скласти резюме до іноземної компанії, щоб на тебе звернули увагу з поміж сотні інших претендентів; із якими програмними продуктами працюють компанії; чи можна потрапити за виробниче стажування до компаній окремих спікерів.

     Із науково-практичного семінару студенти пішли з розуміння того, що сучасний фінансист – це фахівець, який здійснює роботу за різними видами економічної діяльності, зокрема фінансове посередництво, управління та нагляд у сфері оподаткування, організація фінансових служб підприємств та установ різних форм власності і господарювання, фінансове управління діяльністю холдингових компаній, управління грошовим потоком різних підприємств, фінансовий лізинг, управління фінансовими ринками, операції з нерухомим майном, державне управління.

    Підсумовуючи результати семінару Надія Давиденко зазначила, якщо Ви володієте іноземною мовою, креативно і нестандартно міркуєте, відповідальні, наполегливі та стресостійкі перед Вами відкриваються широкі можливості для реалізації себе в майбутній професії.

Ірина Титарчук,
доцент кафедри фінансів

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook