Нарада з планування: нагальні завдання – якість навчального процесу, ефективна профорієнтація та нові наукові здобутки

31 жовтня 2018 року

     Останній жовтневий день в університеті завершився традиційною нарада з планування – вже на листопад, що пройшла під головуванням ректора університету Станіслава Ніколаєнка.

     Цього разу вона пройшла на базі 6-го навчального корпусу, де розташовуються два факультети. Цьогоріч тільки на його утеплення, зазначив очільник університету, виділено і освоєно 2 мільйони гривень! Перед початком роботи, учасники наради мали змогу познайомитися з навчальною і науковою базою, структурними підрозділами приймаючих факультетів землевпорядкування та юридичного. Відповідно, зі станом справ на них учасників наради познайомили декани – Тарас Євсюков та Олена Яра. Вони підкреслили необхідність забезпечення якості навчання, збалансованості освітніх програм, а також стан справ у спільному для обох факультетів гуртожитку – № 4. За останній рік в ньому проведено значний обсяг ремонтних робіт, і ректорат та деканати турбуються про забезпечення належних умов проживання. Ректор, підсумовуючи побачене, зробив висновок: обидва факультети-господарі поставилися до нинішніх відвідин членів ректорату і керівників відповідних відділів університету відповідально, тож їм і було, що показати.

     Про план роботи першого проректора та підпорядкованих йому служб на листопад за напрямками роботи доповів Ігор Ібатуллін. Він говорив про використання коштів та наповнення спецфонду з виконання НДР (куди кожен факультет та ННІ має робити свій належний внесок), підготовку звітів з НДР, проведення першого туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт з галузей знань і спеціальностей (навивши позитивну динаміку за три останні роки), атестацію аспірантів та здобувачів у 2018 році і підготовку здобувачів наукових ступенів у 2019 році за держзамовленням.

      Йшлося також про стан справ у навчально-дослідних господарствах, заходи щодо дотримання пожежної безпеки та цивільного захисту, державні закупівлі (проведено 140 відкритих торгів, отримана економія від яких за рахунок тендерних процедур сягнула 6 мільйонів гривень тощо).
      Планування навчальної, методичної і виховної роботи було у центрі уваги виступу проректора з навчальної і виховної роботи Сергія Кваші. Заходів у цій сфери у листопаді буде дуже багато. Вже завтра університет проводить День відкритих дверей – цього разу для випускників шкіл, гімназій і ліцеїв. А ще ж є Міжнародний день студента, День працівників сільського господарства. Сергій Кваша також коротко зупинився на виконанні програми «Голосіївська ініціатива-2020» (за поточний рік) і підготовку відповідного звіту, перебіг цієї програми у 2019 році, питанні магістратури (де, зокрема, передбачається попередній захист дипломних робіт), запланованих заходах з профорієнтації і т. д.

     Про фінанси та міжнародну діяльність говорив проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Зокрема, мова йшла про оплату за навчання та проживання у гуртожитках, роботу госпрозрахункових підрозділів, проведення тендерних закупівель. Принагідно він звернув увагу на те, що заявки на комп’ютерну техніку на 2018 рік враховувалися при плануванні на початку року. Учасникам наради припала до вподоби його впевнене висловлювання, що університет закінчує фінансовий рік спокійно. Що ж до міжнародної діяльності, то тут Вадим Ткачук говорив про академічну мобільність студентства та подвійне дипломування.

     Що найбільше хвилює пересічних громадян напередодні холодів? Звісно ж, коли розпочнеться опалювальний сезон. Саме про це і хід ремонтних робіт інформував проректор з навчально-науково-виробничих питань Валерій Іщенко. Найближчими днями розпочнеться поетапне включення корпусів, зазначив він. Що ж стосується ремонтних робіт, то будуть доутеплені гуртожитки №№ 2 і 3, закінчено фасад 4-го навчального корпусу, розпочнеться капітальна реконструкція СОТ «Академічний» тощо.

     Підсумовуючи, Станіслав Ніколаєнко поставив перед учасниками конкретні завдання. Мова йшла про забезпечення якості навчального процесу, особливо в магістратурі, результати нещодавнього анкетування старост академгруп, виконання програми «Голосіївська ініціатива-2020» (на виконання поточних аспектів якої керівники підрозділів повинні постійно звертати увагу і готувати та озвучувати свої пропозиції), а 2019 рік взагалі має пройти в університеті під гаслом «Рік людини», необхідність готувати пропозиції стосовно формування бюджету на наступний рік.

 

     Ректор поставив як нагальне завдання враховувати нові критерії рейтингової оцінки роботи вишів, які передбачають оцінку не тільки одного університету, а і його окремих підрозділів.

     А також підкреслив, що обличчям того чи іншого факультету є публікації у провідних фахових наукових журналів, що індексуються в міжнародних науковометричних базах. Пам’ятаймо про необхідність профорієнтації: кожен факультет ННІ мають закріплені регіони та повинні забезпечувати її хід на низовому рівні.

     На нараді розглядалися і інші питання життєдіяльності університету.

 

 

 

Валентин Обрамбальський

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook