Студенти і викладачі обговорили особливості імплементації положень європейського законодавства при реформуванні системи бухгалтерського обліку та аудиту

14 березня 2018 року

     Упровадження європейських норм і стандартів в систему бухгалтерського обліку й аудиту України викликає чимало дискусій серед науковців та практиків. Приємно, що не залишається осторонь молодь, зокрема студенти – майбутні фахівці з обліку і оподаткування.

     На лекцію Людмили Гапоненко – заступника директора Департаменту прогнозування доходів бюджету та методології бухгалтерського обліку – начальника Управління методології бухгалтерського обліку Міністерства фінансів України прийшли студенти 2 – 5 курсів спеціальності «Облік і аудит», викладачі та науковці економічного факультету. До обговорення по-справжньому революційних змін, відповідно до Законів «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» й «Про аудит фінансової звітності і аудиторську діяльність» долучилися декан економічного факультету Анатолій Діброва, завідувач кафедри обліку та оподаткування Євгенія Калюга.

     Людмила Гапоненко проінформувала про нові форми звітності (Звіт про управління, Звіт про платежі на користь держави), умови складання, подання та їх оприлюднення, спрощення документального оформлення бухгалтерських операцій; вимоги до організації бухгалтерського обліку та кадрового складу бухгалтерії підприємств, що становлять суспільний інтерес, елементи системи суспільного нагляду та розвиток аудиторської діяльності в умовах євроінтеграційних процесів; інноваційні підходи до забезпечення якості аудиту. Про проблеми формування фінансової звітності відповідно до національних інтересів, з орієнтацією на широку бухгалтерську громадськість, суспільні очікування, пов’язані з прийняттям та впровадженням нових законів Людмила Василівна вела мову з практичної точки зору.

     Обговорювались й питання підготовки фахівців з обліку і оподаткування у вищих навчальних закладах, моделі підготовки професійних бухгалтерів з використанням нових бухгалтерських програмних продуктів, можливі перетворення в освіті при підготовці фахівців з обліку і оподаткування в результаті застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності.

     Не боятися викликів і змін, вміти навчатись і використовувати свої знання – такими порадами із студентами поділилася доповідач. А ще вона запевнила, що практично немає такого виду бізнесу, який би міг розвиватися без професійного бухгалтера.

     Коло проблемних практичних питань в процесі виступу все більше розширювалось і заявленого часу на одну студентську пару, звісно, не вистачило. Тому дискусію й обговорення було продовжено з деканом й викладачами на кафедрі обліку й оподаткування. Їх зміст, зокрема та проведений захід, в цілому, підтверджують необхідність та високу цінність співпраці з фахівцями-практиками, представниками органів влади з метою постійного оновлення знань, професійної мобільності та прискореної адаптації в умовах перехідного періоду реформування не лише обліку й аудиту, а економіки країни в цілому.


Наталія Кузик,
доцент кафедри обліку та оподаткування

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook