На круглому столі науковці і практики обговорили питання підготовки кадрів з сільського зеленого туризму

22 лютого 2018 року

     Співробітники кафедри аграрного консалтингу і туризму взяли участь у роботі круглого столу «Сільський зелений туризм – проблеми розвитку», присвяченого удосконаленню фахової системи підготовки та перепідготовки робітників і фахівців сфери сільського зеленого туризму.

     Його метою було проаналізувати перелік навчальних програм для власників особистих селянських і фермерських господарств та фахівців у сфері сільського туризму, обговорити порядок підготовки та внесення змін для акредитації, надати пропозиції Міністерству освіти та науки України стосовно навчальних програм і стандартів з сільського туризму.
     Захід було організовано громадською організацією «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму України» спільно з Інститутом модернізації змісту освіти за підтримки проектів – ПРООН в Україні «Зміцнення бізнес-об`єднань малих і середніх підприємств», який реалізується за фінансової підтримки Державного секретаріату Швейцарії з економічних питань (SECO) і «Програма підтримки аграрного і сільського розвитку» («Агросільрозвиток») (що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

     Про освітні стандарти зі спеціальності «Туризм» доповіла професор кафедри країнознавства і туризму Київського національного університету імені Тараса Шевченка Ольга Любіцева. З аграрними закладами освіти в розвитку сільського туризму учасників заходу ознайомила в.о. директора науково-методичного центру інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта» Тетяна Іщенко.

     Значний інтерес у фахівців викликала доповідь про підготовку фахівців з сільського туризму в аграрних вузах, зокрема НУБіП, завідувача кафедри аграрного консалтингу і туризму Тетяни Кальної-Дубінюк, яка представила новий підручник з сільського зеленого туризму.

     Про навчально-методичне забезпечення і практику викладання дисципліни «Сільський туризм» у навчальних закладах України та польський досвід розповів доцент кафедри туризму Львівського національного університету імені Івана Франка Юрій Зінько. А заступник директора Стрийського аграрного коледжу Василь Петринець поділився досвідом навчального забезпечення та підготовки фахівців з сільського туризму у аграрних коледжах.

     Заключна дискусія учасників круглого столу з проблем і перспектив освітньої підготовки фахівців з сільського туризму виявилася дуже змістовною. В результаті було зроблено аналітичний звіт про освітню діяльність в галузі сільського туризму, зокрема наголошено, що у навчальних закладах всіх рівнів освіти викладається інтегрований навчальний курс з сільського та екологічного туризму, отже існує потреба у модернізації цих програм.

     Також важливим є розробка стандарту навчальних програм з сільського туризму як вибіркових дисциплін при підготовці бакалаврів та рекомендованого набору дисциплін для спеціальності з сільського туризму для магістрів.

Олена Локутова,
доцент кафедри кафедри аграрного
консалтингу і туризму

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook