Вчена рада затвердила звіт факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

24 травня 2017 року

     24 травня. Засідання вченої ради розпочалося з короткої екскурсії-огляду ботанічного саду університету, в якому триває реконструкція.

 

     Приємним моментом безпосередньо на його початку стало також вручення державних нагород викладачам університету, дипломів переможцям всеукраїнських студентських олімпіад та підрозділам-переможцям конкурсу на кращу веб сторінку.

     Порядок денний засідання розпочали із наукової доповіді. Тож до уваги членів вченої ради професор кафедри рослинництва Джамал Рахметов представив результати дослідження за темою «Енергетичні рослинні ресурси», що викликала надзвичайний інтерес у присутніх. Це засвідчила чимала кількість запитань, що їх адресували доповідачу. 

 

     Ректор Станіслав Ніколаєнко підкреслив актуальність дослідження і поцікавився баченням доповідача перспектив виробництва альтернативних джерел енергетики у такий спосіб, ураховуючи, що четверта промислова революція визначає їх на користь сонячної енергії. Професор Ігор Гудков висловив ідею вирощувати необхідні для цього культури в тридцятикілометровій зоні ЧАЕС. Директор Бережанського агротехнічного інституту Василь Павліський обгрунтував, чому варто використовувати для виробництва альтернативної енергетики побічну продукцію зернових культур, наприклад, стебла і солому. А от директора ННІ лісового і садово-паркового господарства Петра Лакиду цікавило, чи перевірялися представлені у ході дослідження енергетичні культури іноземної селекції на інвазійну агресивність. Серед більш як двох десятків критеріїв оцінки один стосувався саме інвазійної небезпечності, прозвучало у відповідь. Декан Микола Доля запитав, а чи не доцільно посилювати біостійкість енергетичних культур, з огляду на погодні умови цієї весни. Звичайно, спрямована на це селекція буде виходити на перший план, зазначив Джамал Рахметов. Професор Іван Ковальчук цікавився, скільки поживних речовин такі рослини забирають з грунту і повертають, та чи можливо їх використовувати у боротьбі з ерозією грунту, а проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша – наявністю економічної оцінки. І це далеко не всі запитання навколо заявленої теми доповіді.

 

 

     Потому вчена рада заслухала та обговорила звіт декана Лариси Баль-Прилипко «Про виконання Закону «Про вищу освіту» колективом факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК. За словами доповідачки, приведено у відповідність навчальні плани. Факультет має достатній рівень професорсько-викладацького складу, необхідний для забезпечення освітянської діяльності. Підготовку фахівців здійснює професорсько-викладацький склад 3 кафедр, який нараховує 32 науково-педагогічних працівників, із них – 7 докторів наук, 22 кандидатів наук і 3 асистенти. Контингент студентів становить 498 осіб, у тому числі за державною формою навчання – 380 осіб, за контрактом – 118 осіб. Для проведення профорієнтаційної роботи при факультеті створені агітаційні бригади з науково-педагогічних працівників кафедр, які впродовж року проводять роз’яснювальну роботу про діяльність університету серед школярів, студентів коледжів, технікумів.

     Пишається факультет і здобутками молоді. Цьогоріч серед найвагоміших – друге місце на всеукраїнській олімпіаді з напряму підготовки «Харчові технології та інженерія», сім дипломів на Всеукраїнській олімпіаді з менеджменту серед молоді. 
     На факультеті функціонують п’ять навчальних та чотири навчально-науково-виробничих лабораторій. Протягом звітного періоду науковцями факультету виконуються дві наукові тематики з обсягом фінансування 407 тисяч гривень. Співробітники факультету репрезентують свої наукові здобутки на телебаченні у програмах: «Сніданок з 1+1», «Таємний агент», «Абзац», Громадська приймальня Канал 1+1, програма «Життя без обману» тощо.
     Підготовка наукових кадрів на факультеті здійснюється за двома спеціальностями. Упродовж року захищено три кандидатських дисертації, ще дві пройшли попередній розгляд. Активізовано участь студентів у наукових заходах. За результатами конкурсу наукових гуртків університету, гурток «Дослідження м'яса та м'ясних продуктів» нагороджений дипломом третього ступеня. 
     Факультет також бере активну участь у ряді міжнародних проектів і зарекомендував себе як професійний та надійний партнер. 

     Протягом 2016 року проведені косметичні ремонти приміщень, які закріплені за кафедрами, поліпшена матеріально-технічна база кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції. Також Лариса Баль-Прилипко висловилася за те, щоби приєднати дві кафедри хімічного профілю до факультету.
     Разом із тим, доповідач звернула увагу на те, що в роботі колективу є недоліки, пов’язані з недостатньою кількістю атестованих електронних навчальних курсів, низькою активністю окремих кафедр факультету у виконанні науково-дослідної роботи за рахунок бюджетного фінансування, малою кількістю наукових публікацій в іноземних рейтингових журналах, що індексуються в наукометричних базах Scopus, Web of Science. 

     Начальник навчального відділу Оксана Зазимко зазначила про перспективи нарощування контингенту студентів на факультеті. За результатами оцінювання залишкових знань, повідомила вона, факультет є одним із кращих. Задовільною є явка студентів на заняття. Немає зауважень до проведених відкритих лекцій, які відвідали члени вченої ради. Факультет має середні показники, що стосуються розробки електронних навчальних курсів. Однак у ході соціологічного опитування студенти зазначили про відомі їм випадки нестатутних відносин. 

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко відзначив на високому рівні кадровий потенціал та співпрацю факультету. За його словами, ще є нереалізовані можливості щодо отримання державного фінансування на виконання науково-дослідних робіт. Кардинальних змін потребує публікаційна активність. Щодо кількості патентів, то тут факультет є лідером, але їх потрібно комерціалізувати.

     Декан факультету конструювання та дизайну Зіновій Ружило позитивно відмітив організаційну роботу факультету і зазначив, що він має все, аби розвиватися. 

     Ректор Станіслав Ніколаєнко визначив матеріально-технічну базу, зв’язки з бізнесом, вивчення іноземних мов як ті напрями, які треба значно підсилити. Серйозно треба ще додати до наукової складової та кадрового забезпечення.

     Вчена рада затвердила звіт факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК та постановила обговорити недоліки на засіданні вченої ради факультету і підготувати конкретний план їх усунення. 

     Перший проректор Ігор Ібатуллін представив результати першого етапу конкурсного відбору проектів науково-дослідних робіт та звернув увагу на ті 25 кафедр, які не мають жодної держбюджетної тематики і не підготували жодного проекту на конкурс.

     За результатами таємного голосування вчена рада підтримала на посади директора наукової бібліотеки НУБіП України Тетяну Кіщак, завідувачів кафедр конярства і бджільництва – Миколу Повознікова, ветеринарно-санітарної експертизи – Ольгу Якубчак, анатомії та гістології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка – Олега Мельника, хірургії ім. академіка І.О. Поваженка – Миколу Малюка, виробничого та інвестиційного менеджменту – Лідію Шинкарук, соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті – Лесю Вікторову, англійської філології – Наталію Арістову, механізації тваринництва – Василя Хмельовського, професорів кафедр глобальної економіки – Сергія Квашу, економіки праці та соціального розвитку – Вадима Ткачука, виробничого та інвестиційного менеджменту – Тетяну Мостенську, технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві – Василя Туринського, педагогіки – Оксану Васюк, соціальної роботи та психології – Анжеліку Шамне, адміністративного та фінансового права – Олену Яру, земельного кадастру – Йосипа Дороша, геодезії та картографії – Тараса Євсюкова
     Також ректор Станіслав Ніколаєнко представив присутнім виконувача обов’язків директора «НДГ «Ворзель» Геннадія Білуху

     Вчена рада рекомендувала до друку навчально-методичну літературу, наукові видання, монографії і затвердила зміни до Правил прийому.

     Підбиваючи підсумки, ректор Станіслав Ніколаєнко виокремив основні завдання для колективу. Перш за все – як належить провести сесію, літні практики та набір студентів. Кожен викладач має залучити хоча б одного абітурієнта. І це стосується всіх без виключення. Необхідно привести в порядок навчальні аудиторії, лабораторії, кафедри. Окрема і посилена увага – наведенню ладу в гуртожитках. Адже через це, як свідчать соціологічні опитування, не добираємо мінімум 50% студентів. Тож ніхто не може бути виселений або заселений у кімнату гуртожитку доти, допоки не відремонтує її. І останнє – дотримуємося плану скорочення витрат.

 

 

Ольга Наконечна  

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook