Представник НУБіП взяв участь у міжнародній конференції, присвяченій проблемам бактеріального опіку плодових культур

3 вересня 2016 року

     24-27 серпня 2016 року у Алмати (Республіка Казахстан) на базі Казахського НДІ захисту та карантину рослин проходила міжнародна конференція «Бактериальный ожог плодовых культур: экологические аспекты и меры контроля»

     Основною метою конференції був обмін науковими дослідженнями учених різних країн щодо стратегії боротьби з бактеріальним опіком плодових культур. Учасники одностайно констатували: бактеріальний опік є однією з найбільш небезпечних хвороб плодових, декоративних та диких видів Розоцвітих. Він має статус карантинного об’єкту багатьох країн світу. Хвороба зареєстрована більше як у 40 країнах світу, у т.ч. і в Україні.

     У роботі конференції взяли участь вчені із 13 країн світу – США, Італії, Польщі, Чехії, Росії, Болгарії, Молдови, Білорусі, Таджикистану, Узбекистану, Киргизстану та Казахстану. Україну на конференції представляв професор нашого університету Валентин Дрозда.

     Валентин Дрозда детально висвітлив континуальну структуру збудника і на великому експериментальному матеріалі показав важливий вектор поширення хвороби рядом фітофагів, ентомофагів, популяцій медоносних та диких бджіл. Наголошувалось на значній потенціальній загрозі поширення на півдні України середньоземноморської плодової мухи – носія збудника бактеріального опіку. Взагалі представники України наголошували на актуальності пошуку природних регуляторних чинників, що стримують наростання хвороби, а також виявленні та ідентифікації бактеріофагів з метою створення біологічних фунгіцидів. Подібні конференції у подальшому будуть проходити щорічно. Зокрема оргкомітет висунув пропозицію про проведення такої конференції в Україні. 

Валерій Ушкалов,
директор Української лабораторії якості
і безпеки продукції АПК
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook