День поля: ректор виставив четвірку з плюсом науковцям і господарникам за п’ятибальною шкалою

6 липня 2016 року

     6 липня 2016 року. На базі університетських навчально-дослідних господарств відбувся традиційний День поля, де господарники і науковці звітували ректору університету Станіславу Ніколаєнку про проведену за рік роботу. На нього завітали і керівники Васильківського району.

     Умовно цьогорічний День поля можна було поділити на дві частини: дослідницьку, що пройшла в Агрономічній дослідній станції, і виробничу – НДГ «Великоснітинське» ім. О. Музиченка.
     Отож, Агростанція. Головний агроном господарства Таїсія Григорусь представила його потенційні можливості, сьогоднішній стан, з ким співпрацює. А декан агробіологічного факультету Віктор Забалуєв додав: тут розташовані п’ять дослідних полів лабораторій кафедр, де студенти проходять навчальні практики, матеріали яких лягають в основу бакалаврських випускних робіт, а аспіранти під керівництвом професури займаються дослідженнями. Тут представлено близько 20 видів сільськогосподарських культур, прекрасний селекційний фонд. Тож показувати було що.

     Огляд дослідних полів розпочався з ознайомлення з дослідженнями кафедри землеробства та гербології, очільник якої професор Семен Танчик є одним з лідерів по залученню коштів до спеціального фонду університету. З початку року кафедра уклала 11 договорів на виконання досліджень на суму 1,3 млн. грн, з яких вже надійшло 881 тис. грн. Науково-дослідна робота спрямована на вирішення актуальних проблем виробництва, зокрема розробку нових сучасних систем землеробства (промислова, екологічна, органічна та No-Till). В їх основу покладено інтенсивне вирощування сучасних сільськогосподарських культур - озимих зернових, соняшника, кукурудзи, цукрових буряків. Над цією тематикою плідно працюють професори Юрій Манько, Олексій Цюк, доценти Микола Іванюк, Володимир Дудченко, ст. викладач Антоніна Бабенко, аспіранти Олександр Одарченко, Михайло Федишин, Олександр Павлов.

     Оглядаючи поле, яке з 2005 року не зазнає механічної обробки, Станіслав Ніколаєнко звернув увагу на пошкоджене хворобами листя. Для поліпшення фітосанітарного стану посівів і запобігання таким негативним проявам, повідомив Семен Танчик, кафедра разом з фірмами Дау Агросаінс та Сінгента випробовує необхідні препарати.

     Науковці кафедри рослинництва під керівництвом професора Світлани Каленської проводить комплексну науково-дослідну роботу «Наукове обґрунтування та практична реалізація біоресурсного потенціалу польових культур за зниження впливу стресових чинників довкілля». Основними завданнями цих досліджень є встановлення прикладних оптимальних регламентів застосування нових та удосконалених елементів технологій вирощування польових культур для досягнення максимального ефекту реалізації генетичного потенціалу рослин, розробка нових технологій вирощування культур з обґрунтованими технологічними картами з адаптацією їх до міжнародної шкали ВВСН (100 мікростадій) росту та розвитку рослин, залежно від температурного режиму, забезпечення вологою та світлом з адаптацією цих показників до окремих видів, форм, сортів, гібридів.

     Колектив продовжує активну роботу з розробки та обґрунтування технологій вирощування перспективних культур комплексного використання (сочевиця, нут, чуфа, тритикале, просо посівне, сорго, гірчиця біла і сиза, коріандр посівний) з урахуванням сортових особливостей, адаптації виду до умов вирощування, особливостей формування урожайності та якості з врахуванням вмісту біологічно цінних компонентів залежно від технологічних чинників та стану довкілля. Над цими та іншими питаннями працюють аспіранти Вікторія Пилипенко, Віктор Черній, Тетяна Столярчук, Віталій Гоєнко, Віталій Таран, Тетяна Пророченко, магістри Андрій Кисельчук, Роман Федів. Докторські дисертаційні роботи виконують Наталія Новицька та Анатолій Юник.

     На дослідних ділянках знайшлося місце і для п’яти сортів соняшнику (науковий парк НУБіП разом з фірмами «АгроРост» та «Агроскоп» працює над тим, аби визначити, які з них найбільш придатні для умов наших господарств), кукурудзи на силос (професор Микола Патика працює над технологією внесення бактеріальних добрив на вегетуючих рослинах). Про це проінформувала старший науковий співробітник НДЧ Ірина Артемчук.

     У програмі Дня поля були й інші дослідні поля. Детальніше ознайомитись з ними завадив дощ. Але це не привід, аби не згадати людей, які проводять тут свої наукові дослідження.
     Вчені кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського під керівництвом доцента Віталія Жемойди продовжують виконання державної тематики «Створення оригінальних генотипів пшениці озимої, ріпаку, кукурудзи, люцерни посівної та квасолі адаптованих до змін навколишнього середовища». За результатами досліджень до Державного реєстру сортів рослин України з 2016 року занесено сорт озимої м’якої пшениці Стан та сорт ярого ріпаку Скіф. Підготовлено до передачі на державну кваліфікаційну експертизу сорт ріпаку озимого Сухецький (оригінатор НУБіП, автор О.Ф. Антоненко). Сюди ж цього року передається і гібрид кукурудзи НУБіСел (оригінатор НУБіП, автори Віталій Жемойда, Олександр Макарчук, Олександр Сень). Сформульовано і передано до Національного центру генетичних ресурсів рослин України колекцію з 13 самозапильних ліній кукурудзи і заплановано її зареєструвати як ознакову за холодостійкістю (автори Віталій Жемойда, Олександр Макарчук, Сергій Красновський). До НЦ ГРР України передано на ідентифікацію і включення до Національного каталогу 4 зразки квасолі овочевої (Ольга Дупляк) та 2 сортозразки люцерни посівної (Наталія Башкірова). У Агростанції та Немішаєвському агротехнічному коледжі розмножують насіннєвий матеріал озимого жита сорту Мета. На полях, закріплених за кафедрою, на замовлення компанії Монсанто виконується госпдоговірна тематика з екологічного випробування гібридів кукурудзи.

     У виконанні цих досліджень активну участь беруть аспіранти Юрій Савчук, Юлія Дмитренко, Олена Пірич, магістри Іван Гавронський, Олег Дудка, Іван Мельник, Володимир Приходько, Олег Чебан, бакалавр Андрій Сірко та інші. 

    Під керівництвом завідувача кафедри кормовиробництва професора Григорія Демидася завершуються дослідження за темою «Наукове обґрунтування та розробка агротехнічних заходів щодо підвищення насіннєвої продуктивності багаторічних трав та урожайності зеленої маси кормових культур у основних і проміжних посівах в умовах Лісостепу України». Основним є розробка агротехнічних заходів для підвищення насіннєвої продуктивності багаторічних трав та урожайності зеленої маси кормових культур в основних і проміжних посівах в умовах Лісостепу України. Над цією тематикою працюють аспіранти Едвард Лихошерст, Максим Захлебаєв, Сергій Пророченко. За сприяння Григорія Демидася матеріально-технічна база господарства поповнилася новою технікою, яка має вагоме значення у насінництві багаторічних трав, – конюшинотеркою.

     А далі настала черга виробничих посівів, знайомство з якими розпочали з відділення «Гвардійське» НДГ «Великоснітинське» ім. О. Музиченка. Дякуючи деканам Миколі Долі і Віктору Забалуєву за постійну допомогу, директор господарства Микола Журавель представив посіви зернової кукурудзи (яку разом з інвесторами висіяли на площі в 176 га) та соняшнику (технології науковців університету та препарати українського об’єднання «Укравіт» забезпечили виняткову чистоту посівів від бур’янів, причому це обійшлося принаймні вп’ятеро дешевше порівняно із застосуванням іноземних аналогів). Повідомляючи про успіхи господарства, Микола Журавель особисто продемонстрував у роботі нещодавно придбаний навантажувач JCB. На центральній садибі у Великій Снітинці оглянули стан кукурудзи на силос, озимої пшениці і т.д. За словами Миколи Долі, кукурудза на всіх полях за останні п’ять років виглядає найкраще.

     Знайомлячись зі станом посівів, Станіслав Ніколаєнко цікавився економічністю внесення добрив, кількістю опадів, планованою урожайністю – а вона цього року обіцяє бути хорошою. Підбиваючи підсумки Дня поля, очільник університету відзначив помітну значну роботу великих груп науковців. Ми пересвідчилися, що цього року дійсно є врожай! І за п’ятибальною системою поставив науковцям і господарникам 4+. Але при цьому підкреслив, що це не привід розслаблятися: господарства дослідницького університету повинні займати позиції на голову вище, ніж середньорайонний чи середньообласний показники.

 

Володимир Отченашко,
Валентин Обрамбальський 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook