На економічному факультеті учасники круглого столу обговорили кризу інвестування сільськогосподарського виробництва

16 травня 2016 року

     12 травня кафедра фінансів провела науковий круглий стіл «Фінанси аграрного сектору: криза інвестування виробництва». Участь у ньому взяли представники наукової сфери та спеціалісти-практики з фінансових питань і питань залучення інвестицій в аграрну сферу.
     На заході були присутні аграрні експерти з фінансових питань: заступник директора департаменту фінансово-кредитної політики Міністерства аграрної політики та продовольства України Гнатюк С.А., представники ТОВ «Ліммагрейн Україна» Генрі-Якубовська Т.В. – генеральний директор та директор з виробництва Буряк І.М., Клюца С.О. – директор державного підприємства «Аграрні розписки» та Цвик Г.О. з «Інституту розвитку аграрних ринків», Яцик Л.В. – заступник директора ТОВ «Агро-холдинг МС», Загородній О.П. – директор страхової компанії «Країна», Павловська С.С. – заступник начальника управління податків i зборів з юридичних осіб ДФС Київської області, Амер О.В. – директор з економіки i фінансів ТОВ «Укрзапчастина». Також у заході взяли участь науковці-фінансисти: головний науковий співробітник Інституту економіки i прогнозування, Молдаван Л.В., представники Національного університету харчових технологій – завідувач кафедри фінансів Шіріян Л.В. та доцент кафедри фінансів Дем’яненко І.В.

     Із вступним словом виступила завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко. У своїй доповіді вона зазначила, що аграрний сектор забезпечує продовольчу безпеку нашої країни. Для того, щоб сільське господарство розвивалося інтенсивним шляхом, мало можливість модернізації та було фінансово забезпечене, необхідні інвестиційні ресурси. Проректор з навчальної i виховної роботи Сергій Кваша порушив питання про фінансування малого та середнього бізнесу через використання аграрних розписок сільгоспвиробниками і наголосив на необхідності підвищення інвестиційної привабливості галузі. Декан економічного факультету Анатолій Діброва відзначив якісну підготовку студентів нашого університету, адже визначення доцільності вкладання коштів потенційних інвесторів у той чи інший інвестиційний проект потребує відмінних фінансових знань та знань щодо особливостей інвестування саме аграрної сфери. Їх майбутні спеціалісти можуть здобути у стінах нашого університету. Крім того, Анатолій Дмитрович запросив гостей на святкування 118-річчя університету, засідання ради роботодавців, відзначення 65-річчя економічного факультету та наукову конференцію.

     Із доповіддю виступила також Тетяна Генрі-Якубовська. Вона поділилася досвідом ефективного вкладання іноземних інвестицій в аграрний сектор економіки України на прикладі ТОВ «Ліммагрейн Україна» – насіннєвої компанії № 1 в Європі. Завдяки іноземним інвестиціям, компанія відкриває нові філіали, наукові центри в різних регіонах України, створюються нові робочі місця.

     Галина Цвик у своєму виступі наголосила, що важливим питанням для малого та середнього агробізнесу в Україні є доступ до фінансово-кредитних ресурсів. Умови для кредитування, які наразі пропонують вітчизняні банки, – невигідні для підприємців, тому аграрні розписки є одним із найефективніших інструментів зменшення ризиків при кредитуванні аграрного сектору. В свою чергу, співдоповідач Сергій Клюца відзначив активну участь аграрних підприємств у використанні даного механізму та зазначив про подальші перспективи впровадження цього інструменту спільно з «Інститутом розвитку аграрних ринків».

     Представник ДФС Київської області Стелла Павловська говорила про недоліки нового режиму оподаткування ПДВ, впровадженого із січня 2016 р. 
     Учасник круглого столу від Міністерства аграрної політики та продовольства України Світлана Гнатюк зазначила, що обсяг прямої державної підтримки сільгоспвиробників зменшився в порівнянні з минулим роком. У цьому році на потреби сільгоспвиробників у Державному бюджеті на 2016 р. заплановано лише 350 млн. грн., з яких 300 млн. грн. виділено на здешевлення кредитів, a 50 млн. грн. – на підтримку тваринництва. В свою чергу, Лідія Яцик додала, що це – досить низький рівень державної підтримки, в той час як відсоткові ставки за кредит та умови кредитування є невигідними для виробників. Тому державі слід переглянути механізми підтримки і знайти більш ефективний, адже сільське господарство в усьому світі підтримується державою. З нею погодилась Любов Молдаван та навела приклади державної підтримки сільгоспвиробників у зарубіжних країнах і наголосила на нагальній потребі створення кооперативних банків, кредитних спілок в Україні, членами яких виступали б малі та середні сільгоспвиробники.

     Представник ТОВ «Укрзапчастина» Олена Амер відмітила, що матеріально-технічна база сільськогосподарських підприємств України з кожним роком зношується i майже не оновлюється, умови лізингу техніки є не вигідними для виробників, відсутня державна підтримка при купівлі високопродуктивної та якісної іноземної техніки. Все це стримує впровадження передових технологій в сільськогосподарському виробництві.

     Директор страхової компанії «Країна» Олександр Загородній зазначив, що сьогодні агрострахування в Україні переживає не найкращі часи. Територія, яка використовується під сільгоспвиробництво в Україні, застрахована лише на 5 %, тому слід виробити єдину модель управління ризиками та домогтися розуміння фермерів, на яких умовах відбувається страхування, як оцінюються ризики та вирішуються спірні питання.

     У ході круглого столу учасники жваво дискутували та сформували основні концептуальні положення, рекомендації, що знайшли своє відображення у відповідному звіті.

Галина Скрипник,
доцент кафедри фінансів 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook