Магістранти-лісівники здобувають навички проведення наукових досліджень під час виїзних науково-практичних семінарів

10 березня 2016 року

     Багаторівневі стажування на виробництві та в наукових установах, різноманітні семінари уже стали традиційними для кафедри лісовідновлення та лісорозведення. Тож 2 березня на базі ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» пройшов виїзний науково-практичний семінар «Лісокультурна спадщина ВП НУБіП України «Боярська ЛДС»: історія, сучасний стан і перспективи використання». Присвячений він був пам’яті професора А.В. Цилюрика. Мета семінару передбачала ознайомлення з навчально-науковими об’єктами кафедри, чергову весняну інвентаризацію та набуття навичок у проведенні наукових досліджень.

     Окрім студентів магістратури та викладачів кафедри, у його роботі взяли активну участь заступник директора з наукової роботи Боярської ЛДС О.В. Морозюк і головний лісничий О.В. Шевчук. Вони поділилися з учасниками семінару змістовною і цікавою інформацією про основні напрями наукової діяльності станції та її результативність. А ще – розповіли про підготовку та плани на весняну лісокультурну кампанію.

     Завідувач кафедри В.М. Маурер розповів про історію створення та досвід використання наукових об’єктів у навчальній роботі. Професор говорив також про внесок в удосконалення підготовки фахівців для лісової галузі Анатолія Васильовича Цилюрика.

    Відповідно до програми, учасники семінару ознайомилися спершу з унікальним науковим об’єктом кафедри – культурами сосни звичайної на ділянках із різною підготовкою зрубів, закладених у 1978 році з ініціативи двох завідувачів кафедрами: лісових культур – П.Г. Кального і механізації лісогосподарських робіт – Т.Т. Малюгіна. Студенти на місці оцінювали лісівничу ефективність та екологічність різних способів підготовки зрубів: «пониження пнів», корчування пнів» і «звалювання дерев деревовалом» та порівнювали їх із контролем (традиційна підготовка зрубів). Майбутні фахівці на власні очі побачили різницю в рості та стані дерев на ділянках, що й підтвердили результатами своїх досліджень, проведених під час семінару.

     Наступний об’єкт, що відвідали учасники семінару, – ділянка з успішним природним поновленням сосни звичайної в умовах свіжої судіброви. Там вони переконалися у перевагах природного способу відтворення лісостанів сосни у регіоні і його важливому значенні для збереження унікального генофонду природних сосняків ВП НУБіП «Боярська ЛДС», а також ознайомилися з його проблемними сторонами.

  

  

     Після обстеження ділянки визначали кількість природного поновлення сосни, його стан, висоту та особливості розвитку залежно від низки лісівничих і екологічних чинників. Упродовж усього семінару професор Маурер В.М. та доцент Кайдик О.Ю. щедро ділилися своїми знаннями і відповідали на численні запитання студентів.

     Учасники семінару вдячні керівництву ННІ лісового і садово-паркового господарства та ВП НУБіП України «Боярська ЛДС» за сприяння у його проведенні та участь.

     Наступний виїзний науково-практичний семінар, присвячений створенню лісових культур, планується провести в Київській лісодослідній станції.

О. Кайдик,
доцент кафедри лісовідновлення та лісорозведення
І. Кімейчук,
студент магістратури

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook