Студент Микола Усатий про виробничу практику в Німеччині

27 листопада 2015 року

     Скількох українських студентів приймають німецькі фермери на практику? Студент Національного університету біоресурсів і природокористування Микола Усатий влітку дізнався про все, ну, майже про все: про виробництво молока в Німеччині. Дізнався сам і розповів нам.

     Всім привіт! Хочу поділитися своїми враженнями отриманими від проходження практики в Німеччині. У мене виникло бажання пройти стажування в аграрній сфері за кордоном, а саме у Німеччині, тому я через ННЦ міжнародної діяльності університету почав цікавитися, які є програми, і дізнався про Німецький Селянський Союз. Дана організація організовує стажування для студентів аграрних вишів із східної Європи у землі Північна Рейн-Вестфалія.

     Для того, щоб потрапити у програму, потрібно було пройти співбесіду. Антьє Баух, куратор із Німеччини особисто приїзжає в Україну для відбору майбутніх практикантів. Головні вимоги до кандидатів — мотивація, володіння розмовною німецькою/англійською, бажання працювати в аграрній сфері, наявність водійського посвідчення категорії B/C. Кандидату дається можливість обирати, в якій галузі сільського господарства він хоче стажуватися. Я обрав напрям молочне скотарство.

     Після проходження співбесіди, отримавши результати, потрібно було здавати достроково сесію, робити закордонний паспорт і візу. Велика перевага даної програми — вона абсолютно безкоштовна. Єдине, що потрібно від кандидата — закордонний паспорт, усім іншим опікується німецька сторона.

     В кінці червня всі 24 практиканта із України організовано відправилися із Києва до Берліну, де нас зустріли куратори.

    По плану програми перед самою практикою на підприємстві був 2-тижневий курс програми навчально-практичного курсу підвищення кваліфікації у навчальному закладі у місті Іден (земля Саксонія-Анхальт). У даній школі я засвоїв теми семінарів по свинарству, скотарству, утриманню та розведенні лані, економіці та аграрній політиці, енергетичному використанні біомаси (біогаз), техніці і методів та технологій вирощування зернових культур, а також основ екологічного землеробства.

    Також були у школі Deula-Nienburg (м. Нінбург). Дана школа спеціалізується на механізації, також в ній проходили курс країнознавства та основ міжкультурної комунікації. Великою перевагою є те, що подання теоретичного матеріалу проходить разом із практичним навчанням, що дає більш плідні результати.

     Після успішного проходження навчання і вручення відповідних сертифікатів, ми відправилися в затишне кафе, де по кожного з нас приїзжали фермери і забирали до себе на свої підприємства. Хвилююча мить для кожного з нас.

     Підприємство мого шефа знаходиться у комуні Керкен, Пн. Рейн-Вестфалія, спеціалізується на розведенні корів молочного напрямку породи Джерсей, молодняку і биків. Дана порода вирізняється жирномолочністю. Вміст жиру в молоці до 6% і більше. Робочий день розпочинався з 600 і закінчувався о 1900. Протягом дня я допомагав доїти корів, розвозити корм на погрузчику Weidemann, доглядати за телятами.

     Вся робота була автоматизована. Молоко здавалося раз в 2 дні на молочний комбінат у Бельгію. В цьому році шеф поставив новинку — молочний автомат (Milchautomat). В будь-який час покупець міг придбати свіже молоко із автомата. Біля будинку знаходиться маленький магазин де продається домашня с/г продукція: яйця, свіжий хліб, джем, мед.

 

     В магазині немає продавця — покупець лишає кошти у скриньці, і бере товар який йому потрібний. Працював я 6 днів у тиждень, а на вихідні подорожував. 

     Шеф мене завжди брав із собою на різні заходи. Найбільше мені сподобалося на аукціоні телят у Мюнстері і на місцевому зібранні фермерів. Мешкав я разом із сім’єю, у мене була окрема кімната і трьохразове харчування. Протягом практики ми мали 6 семінарів (по 2 семінари на місяць), на яких обговорювалися питання, які виникали у кожного з практикантів, велися екскурсії на різноманітні с/г підприємства.

     Хоча 3 місяці - це доволі довго, але цей час для мене швидко пройшов, і зараз я з ностальгією згадую ті моменти. Раджу всім бажаючим пройти цю маленьку школу життя. Після пережитого починаєш по-іншому дивитися на світ. Німеччина — це приклад того, як може бути у нас, і саме нам потрібно змінювати нашу країну на краще, адже в України є великий потенціал, який потрібно реалізовувати!

Микола Усатий,
студент 4 курсу,
спеціальність «Фінанси і кредит»

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook