Презентація книги «Лохвиччина: фольклорно-етнографічні студії та матеріали» у науковій бібліотеці

29 лютого 2024 року

    28 лютого 2024 р. в центральній читальній залі наукової бібліотеки відбулася значна подія – презентація книги «Лохвиччина: фольклорно-етнографічні студії та матеріали».
   До бібліотеки завітали автори наукового видання, які були безпосередніми учасниками фольклорно-етнографічної експедиції по Лохвицькому краю. Це науковці Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України Ірина Коваль-Фучило, кандидатка філологічних наук, старша наукова співробітниця відділу української та зарубіжної фольклористики, Олена Таран, кандидатка історичних наук, наукова співробітниця відділу «Український етнологічний центр» та Яніна Алєєва, натхненниця цієї експедиції й голова громадської організації «Моя провінція».

   «Пізнай свій край… себе, свій РІД, свій народ, свою землю – і ти побачиш шлях у життя. Шлях, на якому найповніше розкриються твої здібності. Ти даси йому продовження, вторувавши стежину, із тієї стежини вже рушили у життя твої нащадки. І також будеш ти». Такими словами видатного українського філософа Григорія Сковороди звернулась до гостей Тетяна Кіщак, директорка наукової бібліотеки, відкриваючи захід.

   Виклик сьогодення – це самоідентифікація особистості в світі. Як віднайти точку опори в середині себе? Де черпати енергію та натхнення для самоствердження? Перш за все, напевно, потрібно знати своє коріння, історію свого роду, свого краю. Про власний досвід вивчення історії свого родоводу та зародження ідеї дослідження Лохвицького краю розповіла спікерка презентації Яніна Алєєва. Вона зазначила, що для будь-якої громади важливо зберігати пам’ять для нащадків про свій край, свою історію. На прикладі маленьких сіл, а досліджено було 23 села Лохвиччини, прослідковуються всі буремні часи, які переживала вся Україна. Пані Яніна зазначила, що кожен регіон нашої країни – це невичерпне джерело для досліджень, тому варто всім нам знати своє коріння, вивчати історію своєї малої батьківщини та завжди ідентифікувати себе як громадянина своєї держави.

   До розмови долучилась й Олена Таран, науковиця, Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України, яка розповіла про важливість досліджувати саме матеріальну та духовну культуру. В експедиції Лохвиччиною пані Олена досліджувала весільну обрядовість, збирала інформацію про особливості житлобудування. Розповідала цікаві історії спілкування з місцевими жителями.
   Ірина Коваль-Фучило, також науковиця Інститут мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М.Т. Рильського НАН України, закликала молодь зробити особисте дослідження свого родоводу, розпитати своїх дідусів та бабусь, батьків та інших родичів про історію своєї сім’ї. «З кожним роком ця інформація ставатиме ціннішою як для вас самих, так і для країни в цілому. Це історії самих себе, ваша історія», - сказала на завершення пані Ірина.

   Приємно відзначити, що читальна зала книгозбірні була заповнена вщент, слухачі розмістились навіть на другому поверсі. На зустріч з науковцями прийшли студенти першого курсу ННІ неперервної освіти та туризму спеціальностей публічне управління та адміністрування, готельно-ресторанний бізнес, також студенти гуманітарно-педагогічного факультету (спеціальності міжнародні відносини) та агробіологічного факультету.

   Звичайно, завітали до нас і науково-педагогічні працівники університету, особлива подяка НПП кафедри міжнародних відносин та суспільних наук, а саме Василю Стрільцю, Людмилі Лановюк, Володимиру Калузі, які долучились до участі у презентації видання про Лохвиччину й сприяли поширенню інформації про бібліотечний захід серед студентства університету.
   Наприкінці зустрічі автори книги відповіли на декілька запитань. Наприклад, студенти цікавились, як долучитися до роботи громадської організації «Моя провінція». Також були питання про фінансування проекту, а саме як залучати кошти на такі дослідження. Відповідаючи на питання, пані Яніна зазначила, що видання про Лохвиччину – це народна книга, адже в створенні цієї монографії приймала участь і громада краю, у якої з’явилась можливість заявити про себе, про свою історію та традиції.

Неллі Маркова-Пипко,
заступниця директорки наукової бібліотеки

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook