21 червня – День літнього сонцестояння

21 червня 2023 року
  21 червня – найважливіша астрологічна подія літа 2023 р.! Цього дня, о 17:58 за київським часом, сонце перетинає нульовий градус знака зодіаку рак. Це і є літнє сонцестояння, коли сонце опівдні піднімається у найвищу точку і найдовше перебуває над горизонтом – tsn.ua. Цікавий факт, що на Урані кожен період літнього сонцестояння триває приблизно протягом 42 р., а сонцестояння на Марсі відбувається відразу через кілька днів після того, як у червні це сталося на Землі. Цей день знаменує початок літа в північній півкулі Землі і початок зими в південній півкулі – www.dilovamova.com.

  День літнього сонцестояння – особлива подія, коли на Землі спостерігається найкоротша ніч у році. Після цієї дати дні почнуть поступово скорочуватися, а ночі – збільшуватися. Літнє сонцестояння у слов'ян мало безліч звичаїв і повір'їв, які дійшли до наших днів.

  День літнього сонцестояння відзначається багатьма народами світу і має різні традиції. У деяких країнах літнє сонцестояння має інші назви і не збігається за датою з астрономічною подією.
  В українців літньому сонцестоянню присвячене свято Івана Купала. Після хрещення Київської Русі його приурочили до Різдва Іоанна Хрестителя 24 червня (7 липня за старим стилем). Але давні дохристиянські традиції збереглися до наших днів. Стрибки через багаття, плетіння вінків, ворожіння на любов, пошук цілющих і містичних рослин – так відзначали найкоротшу ніч у році наші предки. Ці традиції можна повторити в сам день літнього сонцестояння 21 червня.

  Існують давні повір'я про те, що потрібно робити під час літнього сонцестояння, щоб усе літо пройшло вдало:

  • встати якомога раніше;
  • вмитися росою;
  • зібрати цілющі трави;
  • облитися водою;
  • сплести вінок із польових трав.

  Також у цей день з давніх-давен були популярні ворожіння на наречених і на долю. Але віруючим людям варто пам'ятати, що за християнськими віруваннями ворожити православним суворо заборонено – www.unian.ua.

Цікаві факти

  1. Червневе сонцестояння – перше сонцестояння в році.
  2. У день сонцестояння Сонце сідає повільніше.
  3. На Марсі теж є сонцестояння, які відбуваються приблизно раз у 23 місяці.
  4. Сонцестояння в червні також називають північним сонцестоянням – brovary.net.ua.

 

 

Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook