Учні еколого-природничого ліцею № 116 завітали на кафедру автоматики та робототехнічних систем і кафедру електропостачання

1 червня 2023 року
“Мистецтво навчання є мистецтво
пробуджувати в юних
душах допитливість і потім задовольняти її”.
А. Франс
  Травневі дні стають гарячою порою не лише для студентів університетів, у яких триває сесія, а й для викладачів.

  Проте на кафедрі автоматики та робототехнічних систем завжди знайдеться час і для гостей. Так, у травні до нас завітали з ознайомчою екскурсією учні еколого-природничого ліцею № 116 м. Києва і були приємно здивовані готовністю науково-педагогічних працівників кафедри Ігоря Болбота й Тараса Лендєла та завідувача кафедри Віталія Лисенка розповісти про сучасні технології у робототехніці та автоматизації.

  Варто відзначити, що поширення знань та досягнень наукових шкіл кафедри доступне не лише випускникам шкіл та коледжів, але й молодшій аудиторії. Адже зародки професійної схильності, міркування щодо майбутнього і свого місця в ньому вже притаманне учням середньої школи. Тому екскурсія мала на меті ознайомлення із тими напрямами і перспективами, котрі відкриють мóлоді актуальні шляхи розвитку, розбудови та відновлення промислового сектора України, у тому числі і використання роботів, штучного інтелекту та комп’ютерно-інтегрованих технологій.
  Віталій Лисенко розповів про автоматизацію в цілому, інтелектуальні алгоритми на прикладі розумних будинків, пояснив важливе значення автоматизації та робототехніки для майбутнього. Ігор Болбот продемонстрував учням різні види роботів у створеній ним лабораторії робототехнічних систем. Учні мали можливість оглянути зразки та спостерігати за роботою таких комплексів. Тарас Лендєл навів приклади та експериментальні зразки систем моніторингу і керування на базі контролерів Arduino.

  Зустріч відбулася у дружній атмосфері, гостей зацікавили зразки роботів та їх програмування, підходи до впровадження робототехніки в усі сфери життєдіяльності. Та й це не дивно, адже важко уявити наше майбутнє без таких робототехнічних систем, проєктування та налагодження котрих під силу лише фахівцям із розумінням алгоритмів роботи, здатністю до творчого розвитку та критичним мисленням.

  Вчителі та учні були приємно здивовані сучасним обладнанням кафедри, зацікавились у розвитку робототехніки й автоматизації як у промисловості, так і в побуті, і після слів вдячності за екскурсію попрямували до лабораторії кафедри постачання ім. проф. Синькова. Тут на них чекав в. о. завідувача кафедри Олександр Гай, який провів інструктаж з техніки безпеки при роботі із електроустановками, пояснив правила поводження із високовольтними лініями електропередач. Учні мали можливість спостерігати заходи захисту, котрі убезпечують фахівців при роботі з таким обладнанням. А далі було найцікавіше!
  Олександр Валентинович продемонстрував спрацювання системи блискавкозахисту із усіма фізичними ефектами, що виникають при появі електричного розряду надвисоких напруг. Також продемонстрував явище пробою ізоляції та виникнення електричної дуги. Ці фізичні явища справили неабияке враження на молодь та вчителів, адже фізику краще відчути вживу, ніж лише зі сторінок підручників.

  Щиро сподіваємось, що вдалося посіяти зерно зацікавленості та прагнення до навчання й розвитку у наших гостей. Твердо переконані, нетривіальний підхід та цікаве подання наукових ідей може підготувати підґрунтя та сформувати контингент студентів кафедри, інституту, університету і фахівців галузі в цілому.


Алла Дудник,
доцент кафедри АРС

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook