Стартував семінар-навчання для керівників структурних підрозділів

27 січня 2015 року

 Сьогодні, у рамках реалізації програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020» розпочав свою роботу семінар-навчання для керівників структурних підрозділів нашого вишу. Триденний семінар присвячений питанням організації наукових досліджень, зростанню ініціативи студентів, покращенню їх практичної підготовки. Такими словами відкрив засідання ректор університету Станіслав Ніколаєнко

 
На нас покладається завдання координації діяльності всіх аграрних вишів, - продовжив Станіслав Миколайович. І знаковим є те, що ми першими змінили підпорядкування на користь Міністерства освіти і науки України. Відтак, на наші плечі лягає відповідальність за здійснення усієї методичної роботи. Університет вже має чимало здобутків, величезну кількість грантів і міжнародних програм. Вчора відбулася зустріч з представниками Фукусімського університету (Японія). Однак загострення ситуації на Сході України змушує нас відповідно реагувати і вживати заходів.
 
 
Участь у роботі взяв і представник Міністерства і науки України – директор Департаменту вищої освіти Юрій Коровайченко. Виступаючи, він зазначив, що у вищій освіті відбулася революція, яка, перш за все, пов’язана із новим Законом України «Про вищу освіту». Ідея цього законодавчого документу – мінімізувати вплив держави на роботу вишів, надати їм автономію та самостійність. 
 
 
Юрій Миколайович спинився на основних складових вищої освіти і їх завданнях. Перша – Міністерство освіти і науки – має розробити стандарти освіти і освітньої діяльності. Вони будуть радикально змінені. Наразі ведеться робота по затвердженню нового переліку спеціальностей. Основна його ідея – відповідність міжнародним стандартам. Ще потрібно розробити ряд нормативних документів – порядок присудження наукових ступенів, проходження ліцензійної процедури, стипендіального забезпечення тощо. Також мають бути переглянуті критерії, за якими університетам надається статус національного, дослідницького.  
 
 
Ще однією складовою є навчальні заклади. Із прийняттям нового закону вони отримали більше прав і свобод. Тож тепер університети мають оновити положення про організацію навчального процесу, атестацію випускників ВНЗ та навчальні плани для тих, хто вступатиме на 1-й курс, з урахуванням зменшення кредиту із 36-ти до 30-ти годин.
 
Третя складова – Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти – має запрацювати вже у вересні цього року. На нього покладається багато завдань, пов’язаних із забезпеченням якості вищої освіти. 
 
Участь в обговоренні організаційно-методичної діяльності вишів у рамках реалізації Закону України «Про вищу освіту» взяли заступник директора технічного ННІ Ярослав Михайлович, начальник навчального відділу Оксана Зазимко, декани факультетів Микола Доля, Олена Глазунова, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, директор ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження Володимир Козирський, завідувач науково-методичної лабораторії Лариса Кліх. У центрі їхньої уваги – формування нового переліку галузей знань та спеціальностей. У відповідь на запитання директор департаменту зазначив, що і новий, і старий переліки мають бути консолідованими.
 
Наступне питання, розглянуте на семінарі, стосувалося формування зони вільної торгівлі «Україна-ЄС» та можливих наслідків для аграрного сектору. Суспільно-політичний погляд на інтеграційні процеси, науковий базис  теорій з міжнародної торгівлі представив присутнім проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Доповідач також дав характеристику нормативним документам, які регламентують процеси міжнародної інтеграції, навів динаміку змін кількості членів СОТ. Та зазначив, що нині відбувається активізація створення зон вільної торгівлі. На основі відповідних показників Сергій Кваша проаналізував місце України по відношенню до ЄС. За його словами, маємо позитивну тенденцію до зростання вітчизняного АПК.
 
 
Начальник навчального відділу Оксана Зазимко проінформувала  учасників семінару про зміни у нормативно-правовій базі організації навчального процесу. Зокрема, мова йшла про вимоги щодо ліцензування та акредитації, формування навчального навантаження кафедр та інше. Окремо спинилася на оптимізації форми підсумкового контролю знань (екзаменів) студентів нашого університету та результатах зимової сесії.
 
В свою чергу, перший проректор Ігор Ібатуллін доручив директорам ННІ та деканам факультетів провести таке ж навчання у підпорядкованим їм підрозділам, щоби кожен науково-педагогічний працівник був обізнаним із відповідною нормативною базою.
 
На вимогах до якості освіти та удосконаленні системи оцінювання знань акцентував увагу проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша. Він виділив основні заходи, з яких формується система якості -оцінювання НПП та регулярне оприлюднення його результатів на офіційному веб-сайті, підвищення кваліфікації викладачів, запобігання і виявлення академічного плагіату. 
 
Під час семінару начальник відділу кадрів Микола Михайліченко показав примірну структуру річного і місячного плану роботи факультету і ННІ та виокремив нові  розділи. Йшлося  про організаційну діяльність. Особлива увага – співпраці з органами студентського самоврядування. Окремим рядком – практичні заходи реалізації «Голосіївської ініціативи-2020». Новим є і пункт – управлінський контроль за виконанням рішень вченої ради, законодавства України, за навчально-виховним процесом, інших запланованих завдань.
 
В продовження розгляду цього питання декан економічного факультету Анатолій Діброва представив концепцію планування роботи факультету та контролю за виконанням прийнятих рішень, побудовану на основі автоматизованої програми.
 
Продемонстрував на прикладі підпорядкованого підрозділу організацію роботи вченої ради факультету (ННІ) декан факультету тваринництва та водних біоресурсів Вадим Кондратюк.
 
 
Декан факультету інформаційних технологій Олена Глазунова зосередила увагу учасників семінару на інформаційному забезпеченні навчального процесу. А Лариса Кліх – на проекті навчально-методичного комплексу дисципліни. Про організацію практичного навчання студентів та вимоги до оформлення рукописів, порядок їх подання проінформували відповідно заступник начальника навчального відділу Олег Бачинський та доценти науково-методичної лабораторії Володимир Тракай, навчального відділу – Дмитро Касаткін.
 
 
На семінарі розглянули і питання формування академічного рейтингу та процедуру поселення студентів у гуртожитки. Детальну інформацію про це надав директор ННЦ виховної роботи та соціального розвитку Дмитро Черкашин.
 
Завершив перший день семінару-навчання блок міжнародної діяльності університету. Так, директор ННЦ міжнародної діяльності Вадим Ткачук розповів про академічну мобільність студентів вишу, співпрацю у цьому напрямку та міжнародні відносини НУБіП у минулому році. Хотілося б, щоби студенти активніше брали участь у програмах мобільності, тим паче, що такі можливості університет надає, - зазначив Вадим Ткачук. А його заступник Олександр Рязанов повідомив, що ведеться активна робота по залученню іноземних студентів на навчання.
 
 
Ольга Наконечна
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook