Науковці ННІ лісового і садово-паркового господарства взяли участь у форумі: «Ліси України: євроінтеграція, війна, зміни клімату та сучасні реформи»

23 лютого 2023 року
Киів

     Упродовж 21–22 лютого в м. Києві проходив Міжрегіональний навчально-практичний форум «Ліси України: євроінтеграція, війна, зміни клімату та сучасні реформи» ПРООН в Україні в партнерстві з Асоціацією професіоналів довкілля «ПАЕУ» в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу. Науковці ННІ лісового і садово-паркового господарства взяли участь у форумі та представили доповіді та виклали рекомендації відповідно до поставленої мети форуму.

     Форум організовано з метою: напрацювання пропозицій щодо збереження та відновлення лісів, реформи лісової галузі та необхідних змін; оцінки галузевої реформи в контексті війни, енергетичної кризи та відновлення економіки; популяризації кращих рішень і міжнародного досвіду; мережування фахівців галузі – влада, бізнес, експерти, науковці.

     Свою доповідь представив директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида "Зміни клімату та їх вплив на лісовирощування та екологічні функції лісів України". Петро Іванович представив сценарії змін клімату та виклики з якими ймовірно доведеться працювати лісівникам у майбутній перспективі.

      Доцент кафедри лісівництва Олександр Сошенський представив доповідь "Інтегроване управління ландшафтними пожежами в Україні: підвищення стійкості лісів до пожеж та зниження ризиків лісових пожеж для населених пунктів" в якій на основі багаторічних напрацювань Регіонального Східноєвропейського Східноєвропейського центру моніторингу пожеж (https://nubip.edu.ua/node/9083) висвітлив сучасні напрацювання в питаннях охорони природних ландшафтів від пожеж, підвищення стійкості лісів, ландшафтів і громад до впливу війни та змін клімату в Україні. 

     Завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції, голова ВГО "Товариство лісівників України" Юрій Марчук виступив із доповіддю "Проблеми інтродуцентів та інноваційних видів у лісовідновленні". Юрій Миколайович  доповів про поточну роботу з формування переліку інтродуцентів та загрози інвазійних видів, яка наразі виконується за ініціативи Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України. Зокрема було висвітлено результати всеукраїнського круглого столу "Перспективи відтворення лісів України: можливості використання інтродуцентів та загрози інвазійних видів", який проходив на базі Національного університету біоресурсів і природокористування України 16 лютого 2023 р. (https://nubip.edu.ua/node/121746). 

 

      В цілому форум передбачав 6 напрямків, які обговорювалися в ході форуму:

  • Реформи лісового сектору: оцінка реформування галузі в контексті війни, енергетичної кризи та відновлення економіки
  • Практичні методи та засоби збереження та відновлення лісів
  • Популяризація найкращих рішень та міжнародного досвіду
  • Методи моніторингу в лісовому господарстві, цифровізація галузі
  • Роль технологій лісозаготівлі та деревооброблення в розвитку галузі
  • Заходи щодо збереження природи та біорізноманіття

     У заході також взяли участь Жако Сіллєрс, постійний представник від ПРООН Україна, Ігор Кривошеєв, член Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування. Також у дискусії взяли участь науковці Інституту ботаніки НАНУ, Національного університету біоресурсів і природокористування України, Національного лісотехнічного університету, УкрНДІЛГА, Національного ботанічного саду ім. М.М Гришка НАН України, представники національних природних парків та ін.

      Детально з програмою конференції можна ознайомитися за посиланням - sites/default/files/u184/programa.pdf

 Олександр Сошенський

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook