Кафедра електропостачання шукає нові можливості двосторонньої комунікації між викладачами і студентами під час дистанційного навчання в умовах війни

5 квітня 2022 року
    Кафедра електропостачання ім. професора В.М. Синькова ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України здійснює навчальний процес у весняному семестрі згідно рішень ректорату і наказів ректора університету.

     Умови, що склались з початку військової російської агресії, значно ускладнили здійснення освітнього процесу, навіть у порівнянні з карантинними обмеженнями під час пандемії короновірусу. Ця складність обумовлена вимушеними переміщеннями викладачів і студентів у інші регіони, участю викладачів і студентів у загонах територіальної оборони та волонтерському русі. Часто у наших домівках відсутнє світло, немає стійкого інтернет-зв’язку, не всі змогли взяти з собою у евакуацію комп’ютерну техніку… Всі ці проблеми змушують нас швидко реагувати і впроваджувати адаптаційні заходи, насамперед з боку викладачів. Хоча і студенти повинні свідомо перелаштуватись до нових умов навчання.
    Після відновлення навчання 14 березня 2022 року на декількох робочих засіданнях кафедра електропостачання ім. професора В.М. Синькова розробила низку практичних кроків організації у роботи у нових умовах.
   Перше, що було зроблено – здійснено швидкий збір інформації про кожного студента, його можливості брати участь у навчальному процесі з використанням тих технічних засобів, які йому доступні в конкретний момент. Додатковим завданням викладача стала всіляка можлива адаптація навчального процесу за своєю дисципліною до потреб кожного студента, використовуючи електронні середовища Ealearn, електронні навчальні курси, додаткові ресурси електронної бібліотеки НУБіП. Прийшли до висновку, за найменшої можливості проводити заняття згідно розкладу в Google Meet (онлайн), комунікувати у середовищі Classroom, месенджерах Viber, Telegram, через електронну пошту і ін.
   Можна упевнено констатувати, що в такій постановці завдання було успішно вирішене. За три тижні навчання понад 90% пар проведені згідно розкладу, рівень відвідуваності – понад 50%. А головне, ми всі стали свідками суттєвого зростання відповідальності всіх учасників навчального процесу за ту справу, що ми робимо в умовах війни.
    Низка скріншотів стосується проведених онлайн-занять з дисциплін «Електрична частина станцій і підстанцій» (викладачі - проф. Козирський В.В. і ст. викладач Мартинюк Л.В.) та «Управління проектами» (викладач - доц. Макаревич С.С.).

     Поспілкувались у вільний час від занять зі студентами Максимом Гончаруком (група ЕЕЕ-20002б, проживає зараз у Черкаські області) та Володимиром Мацюком (група ЕЕЕ-21002Б, проживає у м. Хмельницький).

 

    На щастя, у цих студентів не має проблем з інтернетом, правда, бувають перерви в електропостачанні. Тоді вони переходять на мобільний інтернет з використанням смартфонів і знову приєднуються до занять.

    Студенти задоволені тим, що навчальний процес відновився.
    Війна змінила погляди на багато речей. Ми відчуваємо зростання мотивації до якісної роботи і у студентів, і у викладачів.

    Всі усвідомлюють, що своєю роботою ми творимо свою маленьку перемогу.
    А Велика перемога над підступним ворогом теж не забариться.
    Ми в неї віримо і наближаємо!

Володимир Козирський,
завідувач кафедри електропостачання ім. проф. В.М. Синькова

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook