Удосконалення підготовки фахівців з кібербезпеки на порядку денному факультету інформаційних технологій: серія семінарів в академічному середовищі ЗВО Києва

22 січня 2022 року

        Представники факультету інформаційних технологій час зимових канікул присвятили обміну досвідом щодо підготовки до первинної акредитації ОС Бакалавр за спеціальністю 125 – Кібербезпека та повторної акредитації спеціальності 123 – Комп’ютерна інженерія, які мають відбутися у наступному навчальному році, разом з представниками Київських ЗВО. 

Зважаючи на велику популярність зазначених спеціальностей серед вступників,  вимоги ринку праці та необхідність технологічної та навчально-методичної відповідності сучасним трендам в ІТ галузі, академічна спільнота відповідально відноситься до надання освітніх послуг. 

Серія академічних семінарів була розпочата в НУБіП України 10 січня 2022 р., зокрема, відбувся  круглий стіл «Проблеми та перспективи підготовки фахівців з кібербезпеки в Україні», у якому взяли участь представники кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки Київського національного торговельно-економічного університету та провідні стейкхолдери Віталій Чубаєвський – директор Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції МВС, полковник поліції; Володимир Звєрєв – заступник керівника служби з питань інформаційної безпеки та кібербезпеки, керівник управління інформаційної безпеки Апарату Ради Національної безпеки і оборони України.

В обговоренні актуальних питань взяли участь Олена Глазунова - доктор педагогічних наук, професор, декан факультету інформаційних технологій НУБІП України, Валерій Лахно - доктор технічних  наук, професор, завідувач кафедри комп'ютерних систем, мереж та кібербезпеки НУБІП України, Олена Криворучко - доктор технічних  наук, професор, завідувач кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки КНТЕУ, гарант освітньо-наукової програми 3 рівня вищої освіти «Комп’ютерні науки»,  Альона Десятко - PhD, доцент кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки КНТЕУ, Дмитро Касаткін - кандидат педагогічних наук, доцент кафедри комп'ютерних систем, мереж та кібербезпеки НУБІП України, Карина Хорольська - заступник декана факультету інформаційних технологій КНТЕУ, Ярослав Шестак - директор ІОЦ ГЦІТ КНТЕУ, Дмитро Тищенко - кандидат економічних наук, доцент кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки КНТЕУ, Андрій Блозва – кандидат педагогічних наук, доцент кафедри комп'ютерних систем, мереж та кібербезпеки НУБІП України, керівник навчальної лабораторії «Академія Cisco» та інші.

     Обговорення актуальних проблем було продовжено 20 січня 2022 р. на базі Київського університету ім. Бориса Грінченка, де відбувся Всеукраїнський семінар «Кібербезпека: освітній аспект». З доповідями виступили представники ЗВО м.Києва: Київський національний торговельно-економічний університет, Національний університет біоресурсів і природокористування, Київський Університет імені Бориса Грінченка.

     В обговоренні актуальних питань взяли участь: Павло Складанний  – к.т.н., завідувач кафедри інформаційної та кібернетичної безпеки ім. професора Володимира Бурячка Київського Університет імені Бориса Грінченка; Олена Криворучко – д.т.н., професор, завідувач кафедри інженерії програмного забезпечення та кібербезпеки КНТЕУ, гарант освітньо-наукової програми 3 рівня вищої освіти «Комп’ютерні науки», Валерій Лахно – д.т.н., професор, завідувач кафедри комп'ютерних систем, мереж та кібербезпеки НУБІП України, та інші викладачі зазначених університетів.

      Були обговорені проблеми освіти і професійної підготовки фахівців в ІТ галузі, яких все ще не вистачає в Україні та окреслені  перспективи  підготовки фахівців спеціальності 125 «Кібербезпека» та дотичних до неї спеціальностей – 123 – Комп’ютерна інженерія. Підготовка фахівців має бути  інтегрованою щодо вирішення завдань у сфері інформаційної безпеки на об’єктах інформаційної діяльності. В рамках круглого столу було обговорено актуальні питання ІТ-сектору в рекрутингових компаніях, рівні ризику кібератак по сферам діяльності та основні напрями реалізації положень стратегії кібербезпеки України.

 

Учасники заходу окреслили шляхи удосконалення та розвитку підготовки фахівців спеціальності 125 «Кібербезпека», та висловили впевненість в тому, що такі круглі столи стануть систематичними і розширять коло спілкування ІТ-фахівців.

На цьому обговорення не завершується, наступний семінар в кінці лютого пройде на базі Київського національного торговельно-економічного університету.

                                                                                                    


                                                                                                     Дмитро Касаткін,  доцент кафедри комп'ютерних систем, мереж та кібербезпеки

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook