Щедрий вечір, добрий вечір: студенти та викладачі факультету харчових технологій активно підтримують звичаї та традиції святкування українців

13 січня 2022 року

        У ніч з 13 на 14 січня настає свято Старого Нового року. Також це ніч між двома великими святами: Маланки та Василя. Вечір 13 січня на Маланки – це Щедрий вечір, коли по оселях ходять щедрувальники, а на столах за традиціями має бути багата вечеря та щедра кутя.

         На Щедрий вечір 13 січня традиційно вся родина збирається за одним столом. Вже закінчився різдвяний піст, тому вечерю готують щедру. В ній має бути багато страв з м’яса, зокрема – зі свинини, як символу плодючості і достатку. А ось страви з птиці та риби не прийнято готувати на Старий Новий рік, оскільки вважається, що разом з ними достаток попливе чи полетить з дому.

 

 

 

 

 

            Головна страва Щедрого вечора – це щедра кутя. У неї вже можна додавати вершкове масло і навіть трохи коньяку, адже вже не треба дотримуватися посту.

      Ще одна народна традиція напередодні дня Василя – щедрування. Найчастіше діти і молодь ввечері 13 січня збираються компаніями і ходять від оселі до оселі, щоб щедрувати. За гарне виконання щедрівок гості отримують від господарів гроші або ж якісь гостинці, але головна мета щедрування в іншому. Щедрівки на Старий Новий рік зазвичай бажають здоров’я і достатку, і якщо в оселі на Щедрий вечір защедрували, рік буде вдалим.Після щедрої вечері дівчата збираються групками і влаштовують ворожіння: на долю та майбутнього нареченого.

        У цей день, за традицією, хлопці й дівчата знову ходили від хати до хати, щедруючи - бажаючи господарям щедрого вечора, доброго здоров’я та добробуту у новому році. Щедрування супроводжувалось магічними діями, музикою, танцями, пантомімою, обрядовими іграми з масками. Величальних обрядових новорічних пісень — щедрівок, співали окремо господарю, господині, хлопцю, дівчині, усій родині. Були щедрівки дитячі, жартівливі, пародійні. Щедрували також групами: «Меланка», «Василь» та «Ряджені».

            Як і колядки, щедрівки беруть свій початок дуже давно, містять у собі біблійні сюжети та оспівують господаря і всю його родину. Та, на відміну від колядок, у щедрівках можемо побачити ластівок, жито, посіви – символи того, як Новий Рік зустрічається з весною. Адже, у цей час, коли закінчується зимове сонцестояння, народжується Молоде Сонце і день стає довшим.

         14 січня опівночі настає Старий Новий рік і свято Василя. З раннього ранку хлопці ходять по сусідах і посівають (засівають, віншують). Вважається, що якщо в оселі хоча б 1 раз не посіють зерном, рік буде невдалим.

  

            Існують народні прикмети на 13 та 14 січня:

- Сніг на День святого Василя – до багатого врожаю зерна.

- Якщо на Маланки та Василя відлига, літо буде дощовим.

- Багато інію на Старий Новий рік – до медоносного літа.

- Якщо 13 січня буде хуртовина, в цьому році буде багато ягід.

- На Старий Новий рік бажано одягнути все нове, щоб мати гарний достаток впродовж усього року.

- Якщо на Василя в дім першим зайде чоловік – це до щастя, жінка – до невдачі.

 

Щедрик, щедрик, щедрівочка,

Прилетіла ластівочка,

Стала собі щебетати,

Господаря викликати:

– Вийди, вийди, господарю,

Подивися на кошару,

Там овечки покотились,

А ягнички народились.

В тебе товар весь хороший,

Будеш мати мірку грошей.

Хоч не гроші, то полова,

В тебе жінка чорноброва.

Щедрик, щедрик, щедрівочка,

Прилетіла ластівочка.

 Тетяна Розбицька,
асистент кафедри стандартизації
та сертифікації с.-г. продукції

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook