Лекція-диспут на тему: «Функціонування фондових бірж та зловживання на ринку капіталів»

27 November 2019, 19:57

25 листопада  2019 р. в ауд. 130 першого корпусі відбулася лекція-диспут  завідувача відділу грошово-кредитних відносин ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України», д.е.н., професора Наталії Шелудько. Організатором заходу виступила кафедра організації підприємництва та біржової діяльності.

Учасниками заходу були студенти гуртка «Брокер» та усі бажаючі. Зокрема, зацікавленість виявили студенти спеціальності «Економіка», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Фінанси, банківська справа та страхування».

 

   

Наталія Михайлівна розпочала свою лекцію з аналізу глобальних процесів і трансформацій, які сьогодні відбуваються у світі: фінансові кризи, торговельні війни між крупними гравцями ринку, такими як США та Китай, тощо; розкрила основні тенденції  індексів глобалізації сучасного світу.

Після століть еволюції, численних криз, фінансових потрясінь фондові ринки перестали ототожнюватися у суспільній свідомості лише з фіктивним капіталом, перетворившись на реальні механізми залучення інвестицій, оцінки  прав власності на активи, що є основою ринкової економіки.

Жваву зацікавленість викликала інформація про еволюцію та особливості функціонування та розвитку фондових бірж в Україні та найактивніших його учасників: АТ «Фондова біржа ПФТС», АТ «Українська біржа», ПрАТ «Фондова біржа «Перспектива» та наведені доповідачем чинники, які не сприяють довірі до вітчизняних бірж.  Свідченням цьому є розміщення акцій відомих агрохолдингів на Варшавській біржі, а не на українських фондових біржах.

  

Активне обговорення та дискусію викликали питання, які  пов`язані зі зловживаннями на ринку капіталів, які більше властиві для внутрішнього ринку і шкодять іміджу фондових бірж в Україні. Доповідач розкрила реальні ситуації, які інтерпретуються, як «зловживання», «маніпулювання на фондовому ринку», «маніпулювання ринком»  і з якими доводилося стикатися, даючи експерту оцінку відповідним законодавчим та правовим інституціям.

Зустріч, розрахована на одну пару, добігала кінця, але слухачі ще мали ряд запитань до  пані Наталії.

Викладача кафедри фінансів, к.е.н. Ярослава Навроцького турбував зовнішній вплив на політику держави та його наслідки в майбутньому. Студентів  спеціальності «Економіка» Владислава Шпичака, Аліну Васюченко та Тетяну Таран цікавили перспективи України та її місце у світовому рейтингу, майбутній рівень оплати праці українських фахівців. Студенти спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», учасники гуртка «Брокер»  намагалися зрозуміти, як відбуваються зловживання в ціноутворенні на фондовому ринку та, які перспективи крипто валют, тощо.

  

Наприкінці зустрічі, д.е.н., професор Наталія Шелудько презентувала наукове видання «Зловживання на ринку капіталів», співавтором якого вона являється,  і люб`язно передала декілька екземплярів на кафедри економічного факультету.

    Любов Панкратова,
керівник гуртка "Брокер",
доцент кафедри організації

підприємництва та біржової діяльності

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook