Семінар з плантаційного лісовирощування

March 25, 2019

У Міжнародний день лісів 21 березня в рамках 73-ої Всеукраїнської науково-практичної студентської конференції «Науковий пошук молоді для сталого розвитку лісового комплексу та садово-паркового господарства» кафедрою відтворення лісів та лісових меліорацій на базі державного підприємства «Вищедубечанське лісове господарство» проведено виїзний науково-практичний семінар «Плантаційне лісовирощування тополі як метод підвищення продуктивності насаджень у заплавах межиріччя Дніпра і Десни».
Плантаційне лісовирощування в Україні на теперішньому етапі і на найближчу перспективу не має альтернативи і зумовлює актуальність розроблення спеціальних програм з вирощування насаджень з коротким оборотом рубки для забезпечення промислових потреб у деревині, а також як відновлюваного джерела енергії. Тому студенти магістерської програми «Відтворення лісів та лісових меліорацій» з великим ентузіазмом прийняли участь у семінарі, під час якого виступили з результатами власних наукових досліджень, ознайомилися з історією підприємства, його сьогоденням, сучасним станом відтворення лісів та спільно з виробничниками заклали тестову плантацію клонів тополі вітчизняної та зарубіжної селекції. 
Роботу семінару відкрив випускник лісогосподарського факультету, головний інженер підприємства Бруй Василь Олександрович, який ознайомив учасників семінару із виробничою діяльністю лісгоспу, лісокультурною справою та досвідом плантаційного лісовирощування у лісгоспі.

Завідувач кафедри професор Маурер В.М. озвучив теоретичні основи та практичні засади плантаційного лісовирощування в заплавних ландшафтах, значну територію яких займає підприємство та окреслив головні завдання семінару, мету і та загальну характеристику експерименту, який заплановано провести в умовах підприємства.
Цікавими і змістовними були виступи майбутніх магістрів лісового господарства Бездольного Вадима, Пащенка Олександра, Гуртової Дарини. Вступна частина семінару проходила у чудовій залі – музеї лісової справи, де студенти мали змогу ознайомитися з історичними документами, приладами і обладнанням, які застосовувалися для забезпечення виробничих процесів і вирощування деревини. Огляд виробничих підрозділів лісгоспу – цеху переробки деревини, пожежної станції, складів готової продукції тощо теж виявив неабияку зацікавленість учасників семінару. 
Основна практична частина, з створення наукової тестової плантації клонів тополі, була проведена у кварталі 587 виділі 19 Вищедубечанського лісництва. Тут, в умовах багатої різниці вологого субору, на заздалегідь підготовленій площі, учасниками семінару у плужні борозни було висаджено здерев’янілі живці тополі 12 культиварів зарубіжної та вітчизняної селекції, заготовлених магістрами на маточній плантації навчально-дослідного розсадника кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій НУБіП України. Майстер клас з підготовки живців і технології садіння провів професор Маурер В.М. Потім студенти були розподілені на групи, з яких кожній виділено певний клон тополі і під меч Колесова закладено плантацію швидкорослих видів тополі площею 0,5 га. Практичну допомогу здійснювали працівники лісгоспу – головний інженер лісгоспу Бруй В.О., інженер з лісовідновлення Середа І.Л., лісничий Бруй Є.В. і здобувач кафедри Урлюк Ю.С., який проявив велику ініціативу з організації і проведення семінару.

Під час проведення підсумків директор лісгоспу, випускник і аспірант кафедри, кандидат сільськогосподарських наук Головецький Михайло Петрович, завідувач кафедри професор Маурер В.М. акцентували увагу на нерозривність поєднання виробництва, науки і освіти, відзначили значимість таких заходів, окресли плани на подальшу співпрацю, активну спільну участь у міжнародній науково-практичній конференції, присвяченої 100-річчю кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, яка відбудеться у жовтні 2019 року. Зі своєї сторони студенти щиро вдячні керівництву лісгоспу, а також науково-педагогічним працівникам кафедри професорам Мауреру В.М., Юхновському В.Ю., доценту Малюзі В.М. за організацію і проведення семінару, за незабутні враження і набутий досвід у сфері плантаційного лісовирощування.

Бездольний Владислав, староста групи,  
Магістерська програма «Відтворення лісів та лісових меліорацій»
ННІ Лісового і садово-паркового господарства

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook