Інтерв’ю Сергія Зібцева щодо лісової пожежі у зоні відчуження 5-7 червня

June 13, 2018
м. Київ

 Неподалік від м. Чорнобиля в результаті пожежі згоріло майже 10 гектарів лісу. Після аварії на ЧАЕС дерева у цьому лісі ввібрали в себе найбільше радіоактивного пилу. ГолосUA вирішив розібратися, чому в чорнобильській зоні щоліта відбуваються пожежі, розпитавши викладача Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства Сергія Зібцева. Крім того, ми поцікавилися, наскільки лісові пожежі в зоні відчуження небезпечні для місцевих жителів і киян.

- Чому в Чорнобилі щоліта відбуваються пожежі і хто в цьому винен?
- У нас тисячі сталкерів намагаються самостійно пройти зону відчуження до білоруського кордону. Частково саме вони підпалюють ліс. Наприклад, кинутими недопалками. Друга причина - місцеві жителі, які іноді спалюють траву на своїх пасовищах або городах.
- Назвіть причину останньої пожежі в Чорнобильській зоні?
- З космосу на знімках НАСА видно, що загоряння сталося в декількох місцях. Поліція розслідує версії підпалу і загоряння від недопалків. Пожежу в Чорнобильській зоні, яка сталася 5 червня, гасили довго через сильний вітер - 21 км/год. Для України такий вітер не характерний. В результаті зміни клімату пожежа при такому вітрі випереджає рух спецслужб і її дуже складно погасити. При цьому заїхати в густий ліс неможливо, хіба тільки танками. Там знаходиться територія могильників, де поховані небезпечні радіоактивні відходи.
- Наскільки пожежі в Чорнобилі є небезпечними для місцевих жителів і киян?
- Вони в першу чергу небезпечні для людей, що живуть біля зони відчуження, де проживає близько 40 тисяч людей. Також для рятувальників і пожежників. Крім того, під час пожежі в рудому лісі в 7-10 разів зафіксовано перевищення радіаційного фону. При цьому в самому Чорнобилі зберігається найвища радіація. Після загоряння лісу вона там піднялася в 10 разів. В цілому, найближчим часом радіоактивні частинки повинні осісти в радіусі 15 кілометрів. Всі автомобілі, які були задіяні в гасінні пожежі вже небезпечні для здоров'я. І не бажано, щоб авто залишали зону відчуження. Києву вже нічого не загрожує. Якби пожежа не ліквідували протягом трьох днів, то це призвело б до негативних наслідків по забрудненню.
- Чи правильно ліквідували пожежу в Чорнобильській зоні?
- Проблема гасіння пожежі виникла на першому етапі. Реакція рятувальників була недостатньо швидкою. Потрібно було спочатку залучити авіацію до гасіння пожежі. Щоб запобігти пожежам, потрібні камери спостереження, а також нормативи, щоб пожежні прибували на місце розгулу стихії за 15 хвилин. Такі нормативи зараз встановлені в Туреччині і Франції. Якщо цього вдасться досягти, то тоді пожежі будуть ліківідіровать відразу, а не через три дні.
-Чи відповідає техніка всім необхідним норма для ефективного гасіння пожежі?
- У зоні ЧАЕС працює дуже стара техніка 1991 року, машини постійно глухнуть. Захист пожежників не відповідає нормам безпеки. Пожежні піддаються великій небезпеці, оскільки вони гасять загоряння без респіраторів. Крім того, їх захисні костюми повинні змінюватися кожні дві години. Також потрібно проводити дезактівірованіе одягу і перевіряти на спеціальному приладі перед тим, як його одягати. Нічого цього немає.
- Назвіть збитки від гасіння пожежі в Чорнобильській зоні
- Робота літака 80-100 годин з гасіння пожежі обходиться приблизно в мільйони гривень.

 

Кореспондент - Екатерина Красовская

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook