Майбутні менеджери опановують техніку управлінської діяльності

February 6, 2018

Новий навчальний семестр для майбутніх управлінців у сфері освіти розпочався з лекції завідувача кафедри методики та управління навчальними закладами, доктора педагогічних наук, професора В. І. Ковальчука.

На початку лекції викладач закцентував увагу студентів на ролі керівника навчального закладу на особливостях сьогоднішнього етапу інноваційного розвитку системи освіти України. Серед його пріоритетних напрямів значне місце посідає професійна підготовка керівників закладів й установ освіти, місія яких полягає не лише у власному професійному саморозвитку, а й розвитку професіоналізму педагогів і формуванні творчої особистості учнів і студентів, здатних жити й творити в нових економічних умовах, в умовах швидко змінюваного інформаційно-інноваційного середовища.

Задля зосередження уваги на проблемі якості управління навчальним закладом лектор розповів історію  про шкільного керівника на відпочинку, який у реєстраційній формі в графі «професія» вказав – керівник. На запитання менеджера, ким він керує, відповідь була короткою – людьми, а на запитання, як він це робить – добре. Проте впродовж відпустки думка про те, як він це робить, його не полишала.

Студентам було запропоновано в групах визначити позитивні якості керівника, які сприяють розвитку навчального закладу, а також якості, котрі, на їх переконання, його гальмують. Проаналізувавши презентації студентів викладач узагальнив причини таких явищ і наголосив на ролі керівника й місії, яка на нього покладається.

Далі разом з викладачем студенти узагальнили знання про ролі керівника та побудову стратегії управління навчальним закладом. На завершення групам було запропоновано різні проблемні ситуації в закладах загальної середньої, професійно-технічної та вищої освіти, а студенти випробовували себе в ролі молодого керівника, завдання якого – визначити місію, мету навчального закладу та запропонувати стратегію його розвитку.

Цікаві, неординарні ідеї будуть покладені в основу підготовки комплексного документу й презентовані на наступному занятті.

Ярослав Рудик, заступник декана
гуманітарно-педагогічного факультету

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook