ВАЖЛИВА НЕ КІЛЬКІСТЬ ЗНАНЬ, А ЇХ ЯКІСТЬ: НА ЮРИДИЧНОМУ ФАКУЛЬТЕТІ ВІДБУЛАСЬ ЩОРІЧНА ЗВІТНІСТЬ НДР

December 15, 2017

  14 грудня 2017 року на юридичному факультеті відбулося чергове приймання звітів про науково-дослідну роботу у наукових структурних підрозділах Національного університету біоресурсів і природокористування України за 2017 рік.

 

  Найбільшу цікавість викликали НДР, термін виконання яких спливає цього року. Це науково-дослідні теми «Правове регулювання охорони та відтворення лісів в Україні» (№ 110/58-ф) та «Організаційно-правові засади раціонального використання та охорони природних ресурсів» (№ 110/77-ф), які виконувалися під науковим керівництвом завідувача кафедри адміністративного та фінансового права, доктора юридичних наук, професора Володимира Курила.

 

  Науковий доробок по цих темах вражає. Окрім традиційних результатів робіт, затверджених раніше, як-от методичні рекомендацій до оптимізації структури органів державного управління лісовим господарством та змін до законодавства України щодо удосконалення правового регулювання відносин з управління лісовим господарством у контексті здійснення підприємницької діяльності у сфері лісокористування, сьогодні на розгляд комісії та усіх присутніх були представлені наукові публікації в SCOPUS (3), Index Copernicus та інші фахові видання України (16), монографії (окремі їх розділи) у зарубіжних виданнях (3), вітчизняні монографії (9), розробки, які можуть бути використані у навчальному процесі (3), захист докторських (3), кандидатських дисертацій (6) та магістерських робіт (12) тощо.

 

  Наступною НДР, що виконується за рахунок бюджетного фінансування і стала першою, що його лише отримала минулого року, була заслухана «Інформаційно-правове забезпечення екологічної складової національної безпеки України» (№110/95-Ф). Вимоги МОН України, що висуваються сьогодні до такого виду досліджень були виконані на належному рівні і в обсягах, наближених до запланованих. Лише за перший рік виконавці проекту під науковим керівництвом завідувача кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства, доктора юридичних наук, професора Віктора Ладиченка опублікували статті тези доповідей у виданнях, що індексуються SCOPUS, WoS та або Index Сореrnicus, прийняли участь у роботах міжнародних конференцій. Що проходили у країнах Європейсьткого Союзу, (Солваччина, Італія, країни Прибалтики). Доповідач Віталій Вітів закцентував увагу, що по темі науково-дослідної роботи уже виконано кандидатську дисертацію, захист якої планується орієнтовано на початку весни 2018 року.

 

  Заслуговували на увагу результати розробок і за ініціативною тематикою. Так, на факультеті сьогодні виконується 9 інціативних тем. Особливо були відзначені теми 0115U003408 “Теоретико-методологічні та практичні аспекти формування правової культури особи в Україні” та  0115U003562 “Теоретико-методологічні та практичні аспекти оцінки ефективності законодавства” (науковий керівник – доц. Качур В.О.), 0115U003706 “Актуальні проблеми української правової думки” (науковий керівник – доц. Протосавіцька Л.С.), 0115U003977 «Адміністративно-правове регулювання охорони та відтворення лісів в Україні» (науковий керівник – доц. Гулак О.В.), 0115U003974 «Актуальні питання кримінально-правової політики України» та 0115U003975 «Теоретико-методологічні та практичні аспекти ефективності законодавства про кримінальну відповідальність в Україні» (науковий керівник – ст. викладач Ковальова С.С.) та інші.

 

 

 

  Слід звернути увагу на підвищення рівня виконання плану наукових робіт за цими темами та на те, що до їх виконання залучаються кращі студенти магістратури та бакалаври.

  

Віра Качур,

завідувач кафедри теорії

та історії держави і права

 

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook