ПЕРША НАЦІОНАЛЬНА КОМПОЗИЦІЙНА БАЗА ДАНИХ ЇЖІ І ЇЇ РОЛЬ В БЕЗПЕЦІ ХАРЧУВАННЯ

February 13, 2017
вул. Бориса Грінченка (біля Майдану Незалежності), буд. 1, 3-й поверх, актова зала

9.02.2017р. магістри і науковці факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК прийняли активну участь на національному науковому семінарі «Перша національна композиційна база даних їжі і її роль в безпеці харчування».

Підходи до організації і технології раціонального або лікувального харчування пов’язані  з сучасними досягненнями  нутріціології , особливостями технології та ін.

Мета семінару :

  • проінформувати про важливість створення, підтримки та використання електронних баз даних складу харчових продуктів;
  • започаткувати співробітництво між відповідними державними органами, міжнародними фондами та безпосередніми користувачами таких баз даних;
  • налагодити діалог між виробниками продуктів харчування та всіма ланками споживання і держконтролю щодо забезпечення стабільної якості продуктів харчування відповідно до міжнародних стандартів.

Композиційна база даних їжі надає вичерпні відомості про склад харчових продуктів згідно світових стандартів, що включає до 50 показників і використовує при цьому різні програмні інструменти для індексації їжі (LanguaL, FoodEx тощо).

Створення такого національного електронного ресурсу дозволить  інтегруватися в наявні світові та європейські мережі EuroFIR, InFOOD.

База даних має на меті:

  • Запровадити систему збору інформації про склад харчових продуктів та забезпечити її наповнення в Україні в рамках національного сегменту світової бази даних FCDBs;
  • Надати широкому загалу (населенню, споживачам) доступ до аналітичних даних стосовно вживаних українцями харчових продуктів;
  • Створити постійно діючий та оновлюваний національний електронний ресурс складу харчових продуктів;
  • Відкрити нові можливості для харчової та медичної промисловості та українських брендів.

  

Науковий семінар пройшов на високому рівні і задоволені магістри факультету мають намір більш детально вивчити психосоціальні аспекти харчування людини та надану інформацію використати у підготовці магістерських робіт по традиційним і нетрадиційним (альтернативним) видам харчування.

                                           Дерев'янко Л.П.,

професор кафедри технології м'ясних, рибних та морепродуктів

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook