Впевнено крокуємо у новий навчальний рік!

August 19, 2022

   Останні роки заклади освіти, як і вся освітня сфера, існують у режимі бурхливих змін і трансформацій, продиктованих то світовою пандемією, то освітніми реформами. 2022/2023 навчальний рік – особливий. Вперше в історії заклади освіти розпочинають навчання в умовах повномасштабного вторгнення.

   На гуманітарно-педагогічному факультеті НУБіП України 12 серпня 2022 року відбулися засідання кафедр в новому навчальному році в умовах військового стану.
   Перше у новому начальному році засідання кафедри філософії та міжнародної комунікації розпочала завідувачка кафедрою Валентина Культенко, яка зауважила, що вступна компанія триває і ми маємо максимально прикласти зусиль, що б набір був успішним, попри виклики, які ставить нам війна На засіданні кафедри взяла участь декан гуманітарно-педагогічного факультету, кандидат філософських наук, доцент Інна Миколаївна Савицька, яка повідомила про те, що навчання розпочинаємо відповідно до графіку, який був затверджений ректоратом та навчальною частиною у змішаному форматі.

   Особлива увага була присвячена питанню техніки безпеки в умовах військового стану та пандемії. Ще одним питанням, яке було розглянуте на засіданні кафедри, це питання про підготовку та проведення Міжнародної науково-практичної конференції «Духовний код української ідентичності у вимірі міжкультурної комунікації (до 300-ліття від дня народження Григорія Сковороди)», а також проведення науково-практичного семінару в межах конференції та в рамках Сковородинських навчань «Пізнай себе». Засідання кафедри від офіційних питань перейшло до дружньої розмови в колективі однодумців: ми працюємо заради перемоги, дякуючи ЗСУ, які дають нам можливість виконувати свої обов’язки, заради майбутнього нашої країни.
   Кафедра соціальної роботи та реабілітації провела організаційне засідання напередодні нового навчального року. Зустріч була присвячена цілому ряду важливих питань. У цьому році колектив кафедри збагатився новими докторами наук. Були розглянуті організаційні питання підготовки до нового навчального року.

 

   Темою, яка викликала занепокоєння завідувачки кафедри та жваве обговорення НПП, є цьогорічний стан прийому заявок та документів на бакалаврат спеціальності «Соціальна робота». Члени кафедри обговорили резерви пошуку абітурієнтів, які вступають на перший курс як після закладів повної загальної середньої освіти, так і після коледжів, маючи освітній ступінь «молодший спеціаліст».
   Амбітними планами кафедри є проведення у жовтні 2022 року міжнародної міждисциплінарної конференції, яка поєднує в собі аспекти соціальної роботи, медицини, етики. Організатор конференції від кафедри Антоніна Картушинська доповіла про хід підготовки до заходу.
   Колеги заслухали інформацію заступника декана гуманітарно-педагогічного факультету, а з цього року ще й за сумісництвом НПП кафедри соціальної роботи та реабілітації Вадима Овчаренка про грантову заявку на проект.
   Вадим Миколайович розповів про ініційований ним та ГО «Молодіжний центр «Скаути Донеччини» цікавий проєкт під назвою «Екстрена допомога постраждалим від бойових дій через мережу центрів підтримки для дітей та сімей». Проєкт буде реалізовуватись за підтримки міжнародної організації та фінансуватись за програмою «Call for proposals under Small Projects Fund 2022 to 2023 in Ukraine».
   Під головуванням професора Сергія Олеговича Кубіцького відбулося чергове засідання кафедри управління та освітніх технологій, в якому взяли участь декан гуманітарно-педагогічного факультету, кандидат філософських наук, доцент Інна Миколаївна Савицька, перший заступник декана, доктор педагогічних наук, професор Ігор Михайлович Буцик. На порядок денний були винесені та обговорені актуальні питання початку навчального року в умовах воєнного стану, техніки безпеки під час освітнього процесу та результатів вступної компанії.

   На першому засіданні кафедри психології на порядок денний були винесені та обговорені наступні актуальні питання: аналіз готовності кафедри психології до 2022/2023 навчального року; інструктаж з техніки безпеки для НПП кафедри; затвердження індивідуальних планів роботи НПП кафедри та графіка чергування НПП на кафедрі; планування роботи Центру соціально-психологічної служби кафедри; аналіз відповідності ОНП «Психологія» стандарту вищої освіти для третього освітнього ступеня за спеціальністю «Психологія»; перегляд ОПП «Психологія» для другого освітнього ступеня за спеціальністю «Психологія».
   «Організовано починаємо навчальний рік» під таким девізом проведено засідання кафедри педагогіки, яке було організоване для зручності усіх викладачів у змішаному форматі (очно та дистанційно). Завідувач кафедри Руслан Сопівник проінформував про питання, які обговорювалися на засіданні Вченої ради НУБіП України та вченої ради ГПф, про особливості цьогорічної вступної кампанії та подякував НПП кафедри, які активно працюють над забезпеченням набору. На засіданні було проведено з викладачами інструктаж щодо техніки безпеки та дотримання правил безпеки в умовах воєнного стану. Були пропрацьовані маршрути евакуації, у випадку повітряної тривоги, студентів очного навчання та викладачів.
   Після тривалих літніх канікул кафедра міжнародних відносин і суспільних наук також традиційно зібралася на своє засідання напередодні навчального року. Старт семестру в умовах воєнного стану був у центрі уваги членів кафедри. Як зазначила декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, яка відвідала зустріч, викладачі мають виконувати усі приписи щодо повітряної тривоги та негайно переміщатися зі студентами до бомбосховищ. Новий виконувач обов’язків завідувача кафедри міжнародних відносин і суспільних наук – професор Олександр Шевчук, під головуванням якого продовжилася зустріч, головний акцент зробив на проведенні поточної вступної кампанії, а також підготовці до акредитації освітньо-професійної програми «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» другого (магістерського) ступеню. Викладачі кафедри – професори Олена Любовець і Володимир Калуга, доцент Вікторія Хвіст і Людмила Лановюк виступили щодо поточних питань, пов’язаних із профорієнтаційною роботою на наступний рік, підготовкою магістерських робіт, а також організації проведення практики. За їх пропозиціями були ухвалені рішення кафедри.

   «До нового навчального року готові!» – таким був лейтмотив засідання кафедри культурології. У засіданні взяли участь заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету доцент Вадим Овчаренко і директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку доцент Геннадій Ржевський. Завідувач кафедри Ірина Зіновіївна Майданюк проінформувала колег про особливості організації навчального процесу в умовах воєнного стану, наголосила на використанні навчального порталу elearn та наповненості електронних навчальних курсів, звернула увагу на питання безпечного навчання і алгоритмові дій під час сигналу «Повітряна тривога». Не оминула увагою завідувач і проблемні питання наукової роботи та профорієнтаційної діяльності, залучення усіх НПП до набору студентів на перший курс. Планами патріотичного, морального, духовного, естетичного, громадянського виховання студентів у новому навчальному році поділився директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку. В обговоренні питань порядку денного активну участь взяли професор кафедри Роман Рудий, доценти Ірина Войтюк, Світлана Макода, Ірина Сидоренко, Ярина Пузиренко.

   12-го серпня відбулося перше засідання і кафедри англійської філології. Було обговорено низку актуальних питань, що стосувалися організації освітнього процесу в умовах воєнного стану і завдань кафедри на новий академічний рік у навчальній, виховній та науковій роботі. Співробітники кафедри уважно заслухали привітальне слово декана гуманітарно-педагогічного факультету Інни Миколаївни Савицької, виділивши для себе ряд важливих настанов щодо активізації педагогічної діяльності кафедри у цей непростий для країни час. Завідувач кафедри Віра Григорівна Ніконова висловила в своїй доповіді корисні практичні рекомендації та пропозиції організаційного характеру, а також запропонувала нові доручення науково-педагогічним працівникам кафедри. Нові завдання та розподіл обов’язків НПП кафедри англійської філології зустрів з ентузіазмом та запалом. Засідання кафедри пройшло у дусі єдності та згуртованості, а отже стало джерелом мотивації для творчої праці у новому навчальному році.

   На першому засіданні кафедри англійської мови для технічних та агробіологічних спеціальностей, яке пройшло під головуванням Інни Вікторівни Грабовської. На порядок денний були винесені та обговорені наступні актуальні питання: про результати діяльності кафедри та особливості організації освітнього процесу в умовах воєнного стану у 2022/2023 н.р.; про сучасні підходи до наукової діяльності університету: завдання, пріоритети, основні напрямки на новий навчальний рік; про забезпечення електронними навчальними курсами.
   Засідання кафедри романо-германських мов і перекладу відбулося під головуванням професора Марії Іванівни Личук, до засідання кафедри доєднався заступник декана гуманітарно-педагогічного факультету Буцик Ігор Михайлович. Ключовими питаннями, що розглядалися, були: початок навчального процесу та його якість, підтримка постійної комунікації з викладачами і студентами; особливості вступної кампанії 2022; залучення абітурієнтів на навчання в НУБіП за спеціальністю 035.041 «Філологія (англійська)»; чергування на кафедрі під час вступної кампанії; акредитація освітньої програми «Англійська мова та друга іноземна» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 035.041 «Філологія (германські мови та літератури (переклад включно); розподіл обов’язків на кафедрі та обрання нового профоргу кафедри; плани та перспективи на 2022-2023 н.р.
   Також відбулися засідання кафедр фізичного виховання, іноземної філології і перекладу, журналістики та мовної комунікації. Фізкультурники головний акцент зробили на тому, що для студентів їхньої спеціальності навчатися офлайн є обов’язковою умовою, адже фізична підготовка та загартування не можливі дистанційно.
   Перші засідання кафедр на гуманітарно-педагогічному факультеті пройшли у дусі єдності та згуртованості, а отже стали джерелом мотивації для творчої праці у новому навчальному році.
   Вдалого нам всім старту і нових здобутків! Разом до перемоги!

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook