Науково-дослідний та проектний інститут стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції, м. Одеса

Виробництво та обіг продукції харчової галузі, консервованих продуктів та продуктів дитячого харчування на внутрішньому та зовнішньому ринках здійснюється за нормативними і технологічними документами, розробленими та впровадженими Відокремленим підрозділом Національного університету біоресурсів і природокористування України «Науково-дослідний і проектний інститут стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції».

 

Плідна співпраця інституту з провідними організаціями світової наукової спільноти, міжнародними технічними комітетами стандартизації забезпечує високий рівень гармонізації створеної нормативної бази – національних стандартів та адаптованих стандартів EN і ISO.

 

Фахівцями інституту розроблені національні та галузеві нормативні документи є впливовим фактором у процесах євроінтеграції та інноваційному розвитку харчової галузі.

 

Технічне регулювання якості і безпечності харчових продуктів, координування процесів розроблення та впровадження національних стандартів здійснює Технічний комітет стандартизації ТК 24 «Продукти з овочів і фруктів та устаткування для їх переробки», який функціонує на базі інституту.

 

Після приєднання у 2009 році до структури Національного університету біоресурсів і природокористування України на правах відокремленого підрозділу інститут розширив сферу наукового спрямування за пріоритетними напрямами фундаментальних та прикладних досліджень. Інститут здійснює інноваційну діяльність з технологічного та технічного оновлення переробних підприємств харчової галузі з впровадженням наукових розробок у виробництво, проводить незалежну експертизу якості і безпечності сировини та харчових продуктів.

 

Інститут приймає участь у розробленні та виконанні державних програм, спрямованих на реалізацію заходів національного законодавства в сфері забезпечення внутрішнього ринку конкурентоспроможною вітчизняною продукцією дитячого харчування, реформування національної системи стандартизації та технічного регулювання якості і безпечності харчових продуктів.

 

Сьогодні в інституті діють:

  • науково-дослідний відділ розробки технологій зберігання та переробки біоресурсів;

  • науково-дослідний відділ фізико-хімічних, мікробіологічних досліджень і безпеки продукції;

  • науково-дослідна лабораторія фізико-хімічних досліджень;

  •  науково-дослідна лабораторія мікробіологічних досліджень та безпечності продукції АПК;

  • науково-дослідна лабораторія розробки технологій виробництва продуктів дитячого харчування;

  • науково-дослідна лабораторія експериментальних досліджень, розробки режимів теплової стерилізації та пастеризації;

  • науково-дослідна лабораторія економічних досліджень;

  • науково-дослідний сектор розробки стандартів, метрології, захисту прав інтелектуальної власності.

 

Науково-дослідні лабораторії інституту атестовані органами Держсанепідслужби України та системи стандартизації і метрології згідно з вимогами чинного законодавства.
 

Директор

ФІЛІПОВА Людмила Юріївна

  • http://www.stand.odessa.ua