Професор кафедри лісівництва Зібцев С.В. прийняв участь у міжнародній конференції «Повітряне гасіння лісових пожеж», Таллінн, Естонія

16 жовтня 2021 року
Естонія

 Протягом 12-13 жовтня 2021 р. у м. Таллінн, Естонія відбулася представницька міжнародна конференція «Повітряне гасіння лісових пожеж». У конференції прийняли участь 185 учасників з Бельгії, Німеччини, Іспанії, Італії, Норвегії, Португалії, України, Франції, Фінляндії, США, Швеції, Південної Америки та Азії, в тому числі представники Європейської Комісії, керівники державних органів, що відповідають за боротьбу з пожежами, пілоти пожежних літаків, керівники наземних пожежних загонів, вчені та представники громадянського суспільства.

     На конференції були обговорені питання попередження та гасіння пожеж нового типу в Європейському регіоні та у світі, питання міжвідомчої та міжнародної координації, тактики та стратегії застосування авіації на гасінні пожеж та механізму залучення допомоги авіаційними засобами гасіння на великих пожежах 2021 року у Греції, Туреччині, Іспанії та інших країни.
    Проф. Зібцев С.В. прийняв участь у панельному засіданні експертів з лісових пожеж та повідомив учасників конференції про залучення українських пожежних літаків та наземних пожежних команд до гасіння лісових пожеж у Туреччині та Греції, пожежі нового типу в Україні у 2020 році

     Учасники конференції наголосили, що в умовах змін клімату та нищівної сили пожеж необхідно фінансувати та впроваджувати наступні пріоритетні напрямки боротьби з ландшафтними пожежами:

  1. Перевага повинна надаватись системному та всеохоплюючому проведенню заходів із попередження пожеж у порівнянні із фінансуванням технічних засобів з гасіння. Зниження запасів горючих матеріалів в ландшафтах, дозволить скоротити час гасіння пожеж як наземними засобами, так і повітряними.
  2. Необхідно проводити заходи із захисту населених пунктів від пожеж, а також атестацію населених пунктів з точки зору їх пожежної стійкості.
  3. Досвід Іспанії, де створена спеціалізована організація з профілактики пожеж BRIF, свідчить, що профілактичні протипожежні заходи та консультативна підтримка землевласників та землекористувачів щодо контрольованих профілактичних палів та гасіння пожеж має бути в одному відомстві - лісовому господарстві.
  4. Успішний досвід Португалії у створенні єдиного ЦОВВ, що координує фінансування та планування на національному рівні всіх протипожежних заходів, який був запропонований Глобальним центром моніторингу пожеж (GFMC) також і для Греції показав, що Україна на правильному шляху з розробкою концепції Національної стратегії з управління пожежами.

      На конференції коротко були представлені кроки України у напрямку підвищення пожежної безпеки ландшафтів, зокрема, представлено міжнародний німецько – український проект «RESILPINE», який успішно впроваджується в Україні у координації з Університетом Еберсвальде, GFMC та НУБіП, а також співпраця з Радою Європи із захисту населених пунктів від лісових пожеж може слугувати науковим обґрунтуванням заходів з створення пожежостійких ландшафтів біля населених пунктів.

      Досвід Європейських країн у яких через пожежі є жертви серед цивільного населення, втрати населених пункті та екосистем свідчать, що авіаційне гасіння пожеж в Україні повинно бути частиною національної системи управління ландшафтними пожежами. Міжнародний обмін буде сприяти кращій готовності та проведенню операцій з авіаційного гасіння пожеж.

       Обговорені перспективи організації стажування науковців лабораторії лісової пірології НУБіП у Іспанії.

 

Сергій Зібцев,
професор кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook