Доктор Джонатан Саттон з Університету Лідса (Великобританія) прочитав лекцію з філософії для студентів університету

9 жовтня 2021 року

 8 жовтня 2021 року відбулася лекція професора Університету Лідса (University of Leeds, Велика Британія), доктора Джонатана Саттона, на тему «Філософ Володимир Соловйов та його сучасники».

  Доктор Дж. Саттон відомий своїми дослідженнями філософсько-релігійної спадщини видатного філософа ХІХ ст. Володимира Соловйова. Зокрема, в лекції значна увага приділялась праці доктора Дж. Саттона – «Религиозная философия Владимира Соловьёва: на пути к переосмыслению».

  Він представляє Університет Лідса, що є одним із найбільших університетів Великої Британії, що входить до першої десятки британських університетів як за обсягом науково-дослідної роботи, так і за кількістю студентів.

 

      

  Окрім науковців та аспірантів кафедри філософії та міжнародної комунікації НУБіП України, студентів спеціальностей «Журналістика», «Міжнародні відносини», «Психологія», на лекції були присутні науковці з різних українських та європейських університетів. Зі вступним словом виступила декан гуманітарно-педагогічного факультету Інна Савицька, яка відмітила значущість міжнародних зустрічей для формування та корегування дослідницької траєкторії аспірантів та науковців в умовах пандемії. Такі зустрічі збагачують національну систему освіти, дають нові вектори для розвитку як аспірантів, так і самих викладачів.

  Завідувач кафедри філософії та міжнародної комунікації Валентина Культенко у своєму вітальному слові до присутніх зазначила, що трендом сучасної освіти всіх рівнів є її діалоговий характер, що дозволяє формувати та розвивати навички комунікації та критичного мислення на особистісному, міжнаціональному та кроскультурному рівнях. Крім того в дослідженнях професора Саттона філософ Володимир Соловйов постає в новій, незвичній, однак від цього не менш цікавій інтерпретації.

        

  В своїй лекції Джонатан Саттон поставив проблему розуміння особистості філософа, а саме: чи був Володимир Соловйов «примирувачем чи полемістом»? Змістовно аналізуючи цю контраверзу, лектор детально зупинився на цікавих проблемах філософської спадщини Володимира Соловйова: дискусії В.Соловйова та Л.М. Толстого стосовно питання спасіння Христа та проблеми «опрощения», дискусії з Трубецьким, історико-філософському аналізові творів Платона.  

 

    

   Після лекції д-р Дж. Саттон відповів на запитання слухачів, найактивнішими з-поміж яких були майбутні журналісти. Студенти жваво дискутували, висловлюючи своє бачення.

 

 

Віра Додонова,
професорка кафедри філософії та міжнародної комунікації

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook