Випускниця факультету тваринництва та водних біоресурсів: спогади, думки про сучасний стан та майбутнє

6 жовтня 2021 року

     Для мене студентські роки за навчання на факультеті тваринництва та водних біоресурсів упродовж 2001–2006 років згадуються як найкращі в житті. Може тому, що відчувала тоді себе вже не дитиною, яка цілковито залежить від батьків, але ще й не дорослою, завантаженою повсякденними життєвими проблемами. Тоді здоров'я ще здавалось абстрактною категорією, життя – вічністю, а недосяжне відсутнім. Це був час кохати, знаходити друзів, відкривати для себе духовні скарби світу. Все найкраще поєдналось у тому часі й згадується з особливою теплотою. Це й заняття в 1-му навчальному корпусі, лекційні та лабораторні заняття доцента кафедри розведення тварин Журавля Михайла Петровича, виїзні заняття доцента цієї ж кафедри Найденко Катерини Андріївни, професора кафедри генетики Шеремети Віктора Івановича, доцента кафедри птахівництва Вертійчука Анатолія Івановича.

Доцент Журавель М.П. 5-й праворуч у 2-му ряду

Доцент Найденко К.А. 4-та ліворуч у 2-му ряду

Професор Шеремета В.І. 4-й ліворуч у 2-му ряду

Доцент Вертійчук А.І. 1-й праворуч

     Після закінчення магістратури мені пощастило продовжити навчання в аспірантурі, виконати дисертаційне дослідження з розведення страусів, стати кандидатом сільськогосподарських наук, доцентом кафедри біології тварин та без відриву від викладацької діяльності розпочати нове дисертаційне дослідження з фізіології курей-несучок яєчних кросів. Отже, розвиток факультету тваринництва та водних біоресурсів упродовж останніх 20 років відбувався на моїх очах та за якоюсь краплиною моєї участі, чим я надзвичайно пишаюсь. Варто пригадати, що 20 років тому проведення занять здійснювалось з залученням таблиць, стендів, макетів, тощо. Лише з 2004-2005 рр. окремі викладачі для проведення лекційних занять розпочали застосування рідкісних на той час мультимедійних проекторів, які приносили з собою. Не була ще розвинена мережа Internet, лише окремі студенти мали мобільні телефони дивних як на сьогодні конструкцій. Але крок за кроком, рік за роком розвивався наш університет і факультет. Особливо відчутним це стало з 2015 року. На факультеті, зокрема, розпочався ремонт спочатку лекційних аудиторій, які доведено до належного рівня, обладнано стаціонарними проекторами, екранами та іншим устаткуванням, а згодом і навчальних лабораторій. Паралельно з ремонтом наявних щорічно здійснювалось створеннях нових навчальних та науково-навчальних аудиторій. Що стосується кафедри біології тварин, то із трьох навчальних лабораторій здійснено євроремонти та обладнано сучасними приладами для проведення лабораторних занять з дисциплін «Зоологія», «Онтогенез риб», «Фізіологія гідробіонтів», «Водна мікробіологія», «Екологія у тваринництві», «Утримання та гігієна тварин», «Біологія продуктивності тварин» у двох. Завершуються підготовчі роботи для відповідного ремонту останньої, третьої аудиторії для проведення лабораторних занять з дисципліни «Математичні методи в біології» для студентів обох спеціальностей факультету тваринництва та водних біоресурсів. Створено нову навчально-наукову лабораторію молекулярно-генетичних досліджень у тваринництві.

Лабораторні заняття з дисципліни «Онтогенез риб»

Лабораторні заняття з дисципліни «Водна мікробіологія»

Лабораторні заняття з дисципліни «Зоологія»

У навчально-наукової лабораторії молекулярно-генетичних досліджень у тваринництві

     У створених лабораторіях студенти мають можливість виконувати науково-дослідну в рамках підготовки дипломних проектів.

Студентка магістратури Наталя Ірклієнко досліджує рівень мікробного обсеменіння стейків з яловичини

     Мріємо в наступному році доукомплектувати зазначені лабораторії біохімічним аналізатором крові, гематологічним і мікробіологічним аналізаторами, деякими іншими приладами та розпочати роботу з надання послуг підприємствам країни на госпдоговорних засадах.

Юлія Осадча,
доцент кафедри біології тварин

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook