Майстер-клас «Секрети телевізійника або лайфгаки журналіста»

19 вересня 2021 року
     16 вересня в 3 корпусі НУБіП пройшов майстер-клас “Секрети телевізійника або лайфгаки журналіста”.

В аудиторії не було, де яблуку впасти. Всі студенти в передчутті чогось незвичайного й цікавого. Адже до нас на запрошення викладача Вікторії Бишовець завітали журналістка і редакторка Іванна Брилінська та кореспондентка і випускова редакторка Ірина Сорока. Іванна працює на "Суспільній студії", Ірина - на телеканалі "UA Крим". З перших хвилин зустрічі стало зрозуміло, що запрошені є справжніми професіоналами, майстерно володіють аудиторією. Завдяки цьому майстер-класу вони змогли донести до нас цікаві думки та історії, окреслили структуру роботи на каналі, що неабияк зацікавило студентів.
Майстер-клас могли прослухати всі охочі, залучені були перший та другий курс журналістів, для них це було особливо корисно. Журналістки приготували цікаві презентації, в яких у доступній і зрозумілій формі показали нюанси професії, розвінчували міфи та знайомили з майбутніми ситуаціями, з якими нам, можливо, доведеться зіткнутися.

Розпочали ми з позитивної вікторини з назвою "Міф чи Правда" ,де підтверджували або заперечували теле-стереотипи, хоч і розвиваємось ми у сфері журналістики лише другий рік, проте справились із завданням усі бездоганно.

  Як тільки вони почали свій виступ, одразу ж привернули до себе увагу гарно поставленою та емоційною мовою. Після знайомства та невеликої розповіді про себе розпочалася лекція. Кожна з журналісток підготувала цікаві презентації.

Спочатку ми дізнались історію того, як вони ввійшли в сферу медіа, що їх на це підштовхнуло. Дізнались, ким вони вже встигли попрацювати та на чому зупинились. Також ми мали змогу поділитись, чому ми вирішили вступати саме на цю спеціальність – журналістика.
Весь майстер-клас проходив інтерактивно, особливо його перша частина, яку провела Іванна Брилінська. Ми дізнались: як журналістка обрала саме цю сферу, де і з ким працювала і як набувала досвіду. Час швидко минув, і це абсолютно не дивно, адже Іванна дуже позитивна і з гумором підійшла до своєї презентації, а також вкінці поділилась списком фільмів, пов'язаних із діяльністю ЗМІ.

Студенти відповідали на питання, ділились думками.
Ми розбирались, що є міфом, а що правдою в журналістиці. Були як легкі питання, так і складніші, коли аудиторія не могла визначитись, правда це чи ні. За допомогою цієї гри ми дізнались про багато різних фактів, наприклад, багатьох вразило те, що в кінці прямого включення не треба говорити “студія”, а краще замінити на “наразі у мене все”, – повідомили дівчата.
Наступну частину провела Ірина Сорока, вона розповіла про особливості роботи на телебаченні. Ірина підхопила позитивну ноту та продовжила ділитись порадами щодо практичної журналістської діяльності. Ми розібрали декілька сюжетів, їх зйомку, дізналися, які питання краще поставити герою інтерв'ю, отримали безцінні практичні поради, які в майбутньому усі, хто працюватимуть за фахом, точно використають.

Тут ми дізналися про те, з чого складається тележурналістика, про особливості зйомки сюжетів, репортажів, інтерв’ю. Зрозуміли, що журналіст має вміти все: і працювати в кадрі, і бути в ролі оператора та режисера, бо саме журналіст відповідає за кінцевий результат, – наголосила Ірина Сорока. Ірина в свою чергу показала презентацію стосовно стандартів тележурналістики, розповіла та представила відеоряд, як зробити репортаж цікавішим, навіть якщо новина нудна, а також дала декілька корисних порад, що допоможуть в освоєнні професії.


Під час усього виступу дівчата ділились порадами про те, як краще триматись в кадрі, як не боятися камер та великої аудиторії, мотивували, наголошували на тому, що ми самі маємо наполегливо працювати, бути активними, знаходити нові знайомства та чимскоріше йти працювати, стажуватися за спеціальністю та здобувати нові знання та досвід. Журналістки весь час спілкувались з аудиторією та ставили запитання, на що отримували зворотний зв’язок. Емоційна та цікава подача інформації не давала відволікатись від лекції, тому всі студенти уважно слухали доповідачок. Нова інформація завжди корисна, особливо коли вона безпосередньо стосується обраного фаху. Кожен слайд презентації ніс певний посил, вони були і дотепні, і дуже повчальні. Вони переконали нас у тому, що практика в журналістиці набагато важливіша за теорію.


Після завершення дуже багато студентів підійшли, щоб поставити питання, на які отримали влучні відповіді. Без сумніву, кожен, хто там знаходився, відчув велику мотивованість та бажання розвиватись у цій професії, а також виніс для себе щось цікаве та нове.
Студентам дуже сподобалися виступи дівчат, аудиторія підтверджувала це регулярними оплесками. Також, звичайно, всі дуже вдячні Бишовець Вікторії, яка влаштувала цю зустріч та дала змогу отримати нам нові практичні навички, студенти подякували гучними оваціями.

     Неймовірна атмосфера була присутня під час заходу! Щиро вдячні нашому університету, що дає змогу зустрічатись з фахівцями! Загалом ми отримали позитивні враження та поштовх до набуття нових знань. Тож ми ще з більшим ентузіазмом продовжуємо свій тернистий шлях до заповітної мети.

Анна Гамениця, Анастасія Балуга, Анна Мазуренко, Владислав Мошківський, Вадим Мацібура,
студенти 2 курсу спеціальності «Журналістика»
Тетяна Чумак,
доцент кафедри журналістики та мовної комунікації

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook