Шістнадцятирічна геній з України Вікторія Панченко хоче навчатися у НУБіП

22 серпня 2021 року
     Україна завжди була багатою на талановитих і творчих людей. І мова не лише про тих, хто навіки увійшов у пантеон української нації і склав її віковічну гордість. Мова про тих наших співгромадян, кого ще за життя назвали генієм. Про одного з них – знаменитого українського художника Івана Марчука, який потрапив у список «100 геніїв сучасності» британської газети The Daily Telegraph – знають чи не всі. А от про десятикласницю Вікторію Панченко з Нової Каховки, що на Херсонщині, – почули буквально днями: в США її офіційно визнали генієм. Юну представницю наукової генерації з України відзначено бронзовою медаллю Всесвітньої олімпіади геніїв і грантом у 15 тисяч доларів на навчання в одному з провідних університетів США – Університеті Нью-Йорка.

  • Як стати генієм? З твого власного досвіду.

— Лягти під яблуню і чекати, коли на голову впаде яблуко. Або залізти у ванну, щоб визначити обсяг витісненої рідини. Або…

  • Бачу, любиш жартувати. Тоді сформулюємо запитання дещо інакше. Звідки беруться геніальні ідеї?

— З небайдужості. Якби ми всі, громадяни України, більш відповідально ставилися до всього, що нас оточує, – ми жили б у зовсім іншій країні. У моєму випадку каталізатором став відпочинок сім’єю на Дніпрі. Моя ж рідна Нова Каховка стоїть на його берегах, щоправда у пониззі. А скільки ж непотребу скидається у головну артерію країни – і все це аж ніяк не на користь річці і нашій Батьківщині! І от помітила, що в плавнях, на які багатий наш край, вода набагато чистіша, ніж у основному гирлі Дніпра. Чому? Першою, до кого звернулась з цим запитанням, стала моя мама – біолог за фахом, далі – шкільні вчителі з відповідних предметів. Все це привело до Малої академії наук, де і почала під науковим керівництвом заслуженого меліоратора України, начальника управління Каховського головного меліоративного каналу Юрія Ващенка більш глибоко займатися питаннями очистки води. Пройшла національний відбір до складу команди України для участі у Всесвітній олімпіаді геніїв – і результат ви бачите.

  • В чому ж полягає суть твоєї ідеї?

— Очистка річок за допомогою… очерету. Його багато скрізь, і він здатен виділяти з води речовини, що її забруднюють. Я запропонувала створити спеціальні плаваючі конструкції понтонного типу з очеретом та розмістити їх на воді. Це допоможе очистити річки природними засобами.

  • Повернімося до навчання. Поїдеш навчатися до Сполучених Штатів за отриманим грантом?

— По закінченні школи маю намір здобувати вищу освіту на Батьківщині. Якщо конкретніше, то у Національному університеті біоресурсів і природокористування України. Тут, на третьому курсі факультету харчових технологій і управління якістю продукції АПК, зараз навчається моя старша сестра Вероніка, і її відгуки для мене багато важать.

Розмовляв Валентин Обрамбальський
 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook