Альтернатива м'ясу: в Києві презентували їжу майбутнього. Вегетаріанські страви, як альтернативу м'ясу

15 серпня 2021 року
     Українські ресторани все частіше пропонують клієнтам вегетаріанську їжу. Цього вимагає світовий досвід, цінова політика, людське здоров’я і захист навколишнього середовища.

     Нещодавно «їжу майбутнього» презентували в одному зі столичних ресторанів. Вегетаріанські стейки, як альтернативу м'ясу, вдалося створити завдяки співпраці київських рестораторів та науковців Національного університету біоресурсів і природокористування України (НУБіП).

Декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП, доктор технічних наук, професор Лариса Баль-Прилипко

     «Ці незвичайні делікатеси мають смак м’яса, запах м’яса, колір м’яса, навіть консистенцію м’яса. Проте в їхньому складі не має тваринних компонентів. Популярність такої їжі збільшується разом із зростанням вегетаріанських закладів. У багатьох кафе і ресторанах включають у меню страви з позначкою „підходить веганам“. Це, у свою чергу, стимулюватиме впровадження сучасних технологій, які дозволять значно знизити витрати на харчову продукцію та її ціну», — розповідає декан факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК НУБіП, доктор технічних наук, професор Лариса Баль-Прилипко.
     Зараз компанії-виробники рослинного м’яса працюють в порівняно невеликих масштабах і, попри динамічне зростання, займають нішу до одного відсотка світового виробництва м’яса. В майбутньому рослинні альтернативи зможуть охопити ширшу аудиторію споживачів, а їх повсюдне виробництво — це лише питання часу.

Веганські страви на столі

     За прогнозами учених НУБіП України, традиційна м’ясна промисловість буде конкурувати з вегетаріанськими продуктами. Крім того, треба враховувати реалії сьогодення: щороку збільшується кількість споживачів, які віддають перевагу здоровому способу життя і харчування. Зважаючи на ці та інші причини, багато підприємств починають робити ставку на виробництво вегетаріанської продукції.
     «Аналіз українського ринку м’яса свідчить про декілька недоліків: висока ціна, низька доступність для споживачів і порівняно невеликий асортимент. Кожен із цих недоліків є прекрасною умовою зростання для виробників альтернативного м’яса. Способи виробництва таких продуктів (сировинна база, загальна собівартість) вигідно відрізняються від роботи з м’ясною сировиною. Саме тому розширення асортименту продукції та її доставка в рітейл-мережі — це закономірне майбутнє альтернативного м’яса», — підсумовує Лариса Баль-Прилипко.
     Свої думки професор базує на дослідженнях в лабораторіях НУБіП України та інших країнах світу: згідно з підрахунками експертів, ринок рослинних альтернатив у найближчі роки може скласти щонайменше 10% світового ринку м’яса і перерости в потужну індустрію, вартість якої оцінюється в сумі 140 млрд доларів.

     Нагадаємо, літня пора дарує безліч можливостей й продуктів, особливо ягід та трав, дозволяючи влаштовувати незвичні експерименти. За п’ять хвилин ви можете організувати у себе на кухні ресторан.

Леонід РУДЕНКО
За матеріалами "Вечірній Київ"

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook