Єдиний на Житомирщині лісозаготівельний харвестер «Амкодор» працює на ліквідації наслідків лісових пожеж

4 серпня 2021 року
Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства

Півроку тому державне підприємство «Овруцьке спеціалізоване лісове господарство» отримало новинку сучасної лісозаготівельної техніки - багатофункціональний комбайн «Амкодор 2551».
Харвестер придбано для цього підприємства за кошти державного бюджету, виділені за ініціативи Голови Житомирської ОДА та Держлісагентства України постраждалим від пожеж держлісгоспам Житомирщини.
Відтак на зміну традиційній ручній роботі прийшла сучасна потужна техніка, котра забезпечує повну механізацію лісозаготівельних робіт. Ця багатоопераційна машина виконує цілий комплекс лісосічних операцій: звалювання дерев, обрізування сучків, розкряжування та пакетування сортиментів на лісосіці, при проведені як суцільних рубань так і при вибіркових рубаннях догляду. Харвестерна головка, що ідеально підходить для заготівлі хвойної деревини, дає можливість машині спилювати дерева діаметром до 670 мм.
«Амкодор має досить гарні характеристики зі швидкості розробки лісосіки та якості заготовлених сортиментів, що дуже актуально для подолання масштабних пошкоджень великих площ лісу, - каже начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Віктор Сахнюк. – Можна сказати, що він вп'ятеро ефективніший за лісозаготівельні бригади, і що особливо важливо – практично виключає виробничий травматизм на цих роботах».
Впродовж січня-червня харвестером заготовлено 16145 кубічних метри деревини.
Середньомісячний об’єм заготівлі деревини - 2500-2700 м.
За 11-годинний робочий день машина звалює та розкряжовує від 60 до 160 кубічних метрів деревини в залежності від об'єму хлиста, в той час, як комплексна бригада за зміну заготовляє 35-50 кубічних метрів деревини.

Вартість заготівлі деревини з трелюванням харвестером складає близько 90 грн/м³, а це майже на 50% дешевше, ніж би цю ж роботу виконували лісозаготівельні бригади.

Обслуговує агрегат оператор, котрий пройшов спеціальне навчання. Кабіна машини оснащена бортовим комп'ютером, який відображає на моніторі усі технологічні процеси та веде облік заготовленої деревини. Вона досить комфортна та надійно захищена.

 

Джерело: Житомирське обласне управління лісового та мисливського господарства. https://zt-lis.gov.ua/pres-sluzhba/novina/article/jedinii-na-zhitomirshc...

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook