Міжобласна співдружність

23 липня 2021 року
ЕКО-iнформ

Навчальна «пожежа» в Остерському держлісгоспі Чернігівщини.

Потужна лісова пожежа спалахнула днями в угіддях ДП «Остерський військовий лісгосп». Першими у бій із руйнівною стихією стали остерські військові лісівники. На допомогу остерянам оперативно прибув зведений загін лісівників усієї Чернігівщини на потужній спецтехніці та зі всіма необхідними засобами. А слідом за чернігівцями максимально швидко прибув та відразу став у бій «з коліс» і зведений загін лісівників Київщини. Спільними зусиллями пожежу загасили.

Саме за таким сценарієм пройшли масштабні навчання лісівників Чернігівщини та Київщини. Дві доби охоронці лісу відпрацьовували спільні дії у випадку великої лісової пожежі, збір та виїзд зведеного загону, особового складу та техніки за тривожним викликом до іншої області та шліфували свої дії з гасіння цих пожеж в умовах, що максимально наближені до бойових. Згідно з вимогами керівництва Державного агентства лісових ресурсів України і Мінекології, такі навчання мають обов’язково пройти в усіх областях і лісгоспах України.

– Від нас у навчанні були задіяні працівники державної лісової охорони та добровільної пожежної дружини підприємства. З техніки – автоцистерна «ЗІЛ-131», трактор ТДТ-55, який наші майстри пристосували для прокладання широких мінералізованих смуг шириною понад два метри, цистерна ємністю у 4,5 тонни з мотопомпою й іншим обладнанням, що притаманне пожежному автомобілю. Її можна причепити до будь-якого транспортного засобу і їхати на пожежі. Було задіяно і трактор з плугом, – повідомив директор ДП «Остерський військовий лісгосп» Володимир Брайко. – Наші хлопці – досвідчені бійці, які гасили пожежі на Луганщині, і молоді працівники. Рік тому наш пожежний автомобіль був пошкоджений на Луганщині, тож нам довелось його звідти евакуювати і відремонтувати. Тож усі ми отримали дуже цінний досвід і ще раз продемонстрували свої вміння та навички.

Нині не маємо часу для перепочинку. Незважаючи на дощі й вологу погоду, пожежонебезпечний період у наших лісах триває. У нас поруч військові об’єкти. В поточному році ми вже загасили дві лісові пожежі. На щастя, не допустили збитків лісовим угіддям і людям. А з метою профілактики згаданих пожеж змонтували подвійну систему відеонагляду за угіддями – вивели камери на пульт лісництв і адміністрації лісгоспу. До кінця року сподіваємось спільно з нашими колегами-сусідами остаточно охопити постійним відеонаглядом усі наші угіддя.

– У навчанні було задіяно більше ста лісівників із Чернігівщини та Київщини. У нас є великий практичний досвід із допомоги колегам з інших областей України. Бо ми ще у 2008 році вперше працювали на Херсонщині. Того року працювали на Житомирщині, Луганщині. Була велика пожежа площею у 500 гектарів у Косачівському лісництві й на Чернігівщині, – повідомив керівник пресслужби Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Микола Тищенко. – Працівники і техніка завжди напоготові. А ще всім присутнім було цікаво і важливо ознайомитись із досвідом охорони лісів від пожеж наших колег із Остерського військового лісгоспу. Особливе захоплення викликав трактор-«танк», який хлопці з любов’ю назвали Батиком.

Біда не терпить зволікань і неуважності. Тож такі навчання дуже важливі для нас – від керівної ланки до рядових охоронців лісу. Зараз ми готуємось аналогічно співпрацювати з полтавськими або сумськими лісівниками у рамках подальших міжобласних навчань.

ПРЯМА МОВА

Микола Гонтарук, начальник Відділу охорони та захисту лісів Держлісагентства:

– Того року лісові пожежі завдали збитків Україні на понад 19,3 мільярда гривень. Вогонь знищив та пошкодив лісові насадження на загальній площі більше 74,6 тисячі гектарів лісових угідь. На Житомирщині згоріли 43,2 тисячі гектарів лісу, на Луганщині – близько 30 тисяч гектарів, на Харківщині – 570 гектарів. Додамо те, що Луганщина і Харківщина – малолісисті області, а Луганщина постійно перебуває у зоні бойових дій. Внаслідок цих пожеж загинуло 16 осіб – як цивільне населення, так і наші працівники. Десятки людей були травмовані, отримали опіки.
Саме тому, з метою запобігання подібним пожежам у майбутньому, на засіданнях Уряду України, Державної комісії з техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, нарадах Міндовкілля, Держлісагентства було вирішено провести ряд невідкладних заходів. Відповідальним за організацію заходів із запобігання пожежам у природних екосистемах визначено Міндовкілля. У рамках цих заходів заплановано провести до кінця травня спільні навчання з координації та злагодженості дій в усіх областях на землях лісового фонду державних лісогосподарських підприємств, що належать до сфери управління Держлісагентства. Почали з Київщини та Чернігівщини. За легендою навчань після отримання повідомлення про негайний збір особового складу та техніки, київські лісівники сформували свій загін на території Вищедубечанського держлісгоспу Київської області. Саме туди приїхали на місце збору пожежні автомобілі, інша техніка та лісівники Київської області. А звідти загін під керівництвом заступника начальника облуправління Київщини виїхав на Чернігівщину. Хлопці та техніка прибули на Чернігівщину за усіма нормативами вчасно та без пригод. Жодний автомобіль не зламався, не закінчилось пальне, не вийшов з ладу. Незважаючи на те, що деяким пожежним автомобілям майже по 40 років, усю техніку підтримують у належному стані. Всі автомобілі та механізми заправлені пальним.

Керівник Держлісагентства Юрій Болоховець оцінив дії підлеглих та зведеного загону із ліквідації умовної пожежі на оцінку «добре». Звісно, є певні робочі моменти, але їх відпрацюємо в робочому процесі. До кінця травня такі навчання мають пройти у решті областей України. Є ще один важливий момент. Згідно з дорученням Голови Держлісагентства, держлісгоспи країни мають обов’язково спрямовувати в межах 30% від загальних закупівель основних засобів на придбання нових пожежних автомобілів, покращення матеріально-технічної бази щодо протидії пожежам та іншим надзвичайним ситуаціям.

 

Джерело: ЕКО-iнформ. https://ekoinform.com.ua/?p=12792

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook