Рада з питань аграрної освіти при МОН: у фокусі – підготовка високоякісних кадрів для АПК

20 липня 2021 року
     19 липня за участі міністрів освіти і науки Сергія Шкарлета і аграрної політики та продовольства Романа Лещенка відбулося чергове засідання ради з питань аграрної освіти при МОН.

     У вступному слові голова ради Алекс Ліссітса вказав на важливість зустрічі та відзначив актуальність питань, які винесені на порядок денний – усі вони стосуються підвищення якості підготовки кадрів закладами освіти.

     У свою чергу, міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет проінформував членів ради про стан розвитку освітнього процесу в Україні, нинішній стан початку вступної кампанії до ЗВО та важливість для суспільства всіх 22 університетів та коледжів і технікумів агробіологічного блоку із загальним контингентом студентів аграрних закладів освіти 143,9 тис. осіб.

     Долучаючись до розмови, міністр аграрної політики Роман Лещенко відзначив особливу важливість підготовки кадрів для аграрного сектору економіки України в нинішніх умовах особливої потреби у високоякісних фахівцях.

     З ключовим питанням виступив Станіслав Ніколаєнко, Голова асоціації «Украгроосвіта», ректор Національного університету біоресурсів і природокористування України, який сконцентрував увагу на результатах здачі єдиного вступного іспиту (далі – ЄВІ) при вступі до магістратури. Зокрема, він зазначив, що із 766 випускників ОС бакалавр спеціальності «Агроінженерія» в усіх ЗВО агробіологічного профілю для здачі ЄВІ зареєструвалося 570 студентів, а подолали поріг лише 31%. Подібна ж ситуація за спеціальністю "Лісове господарство" та "Садово-паркове господарство": ці показники здачі відповідно склали 34 і 32%. Такий же низький рівень здачі іспиту з іноземної мови мають студенти за іншими спеціальностями. В цілому, за всіма спеціальностями усіх ЗВО агробіологічного спрямування відсоток успішно складеного ЄВІ з іноземної мови становить 40%. Це означає, що решта 60%, а це 8050 студентів закладів вищої освіти агробіологічного спрямування, не зможуть продовжити своє навчання в магістратурі навіть за контрактом!

     Станіслав Ніколаєнко серед пропозицій вказав на необхідність послаблення бюрократичних процедур при реєстрації Статутів університетів та коледжів. Спільних зусиль з боку Міністерства аграрної політики та продовольства, Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру, Міністерства освіти і науки потребує вирішення питання щодо оформлення земельних ділянок, які знаходяться в постійному користуванні у закладах освіти. На часі спрощення процедур закупівель при проведенні сільськогосподарських робіт у навчально-дослідних господарствах ЗВО. Логічним на період економічної кризи та пандемії є відтермінування запровадження індикативної вартості навчання. Надактуальним є питання фінансування посилення протипожежної безпеки в закладах освіти і на ці цілі потрібно окремо в бюджеті передбачити кошти. Що ж стосується підвищення якості навчання, то тут не обійтися без поєднання зусиль з бізнесом, але при цьому одночасно передбачити для виробників можливість включати витрату на підготовку кадрів в собівартість; законодавчо стимулювати бізнес, що долучається до участі у підготовці кадрів.

     У своїх коментарях члени ради, зокрема, міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко зазначив, що ситуація зі здачею ЄВІ для аграрного сектора є надзвичайно загрозливою і сприймається ним як свого роду порушення системи підготовки кадрів для сільськогосподарського виробництва. В обговоренні також виступили Микола Тимошенко, директор Житомирського агротехнічного коледжу, Володимир Кюрчев, ректор Таврійського державного агротехнологічного університету ім. Д. Моторного та Володимир Снітинський, ректор Львівського національного аграрного університету.

       Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку НУБіП України Сергій Кваша звернувся до генерального директора директорату вищої освіти МОН Олега Шарова з проханням відкоригувати обсяги державного замовлення за галузями освіти і науки України вже за результатами здачі ЄВІ, а також запропонував перенести ЄВІ на фінальний етап навчання у магістратурі.

Цю пропозицію підтримав Анатолій Остапчук, декан факультету аграрного менеджменту НУБіП України, який також зазначив, що вимога ЄВІ з іноземної мови при вступі до магістратури не дає змогу повноцінно долучитись випускників бакалавратів різних факультетів агробіологічного спрямування до участі в проєкті «Агрокебети».

     Підбиваючи підсумки засідання ради з питань аграрної освіти, її голова, Алекс Ліссітса, закликав молоде покоління оволодівати іноземними мовами, бо це є вимогою сучасності для студентської молоді. Але вже зараз можна констатувати, що результати складання ЄВІ з іноземної мови при вступі до магістратури у 2021 році, безперечно, призведуть до негативних наслідків як для університетів, так і для аграрного сектору економіки України. Він також зазначив, що аграрний бізнес не наполягає на складанні ЄВІ при вступі в магістратуру.

       По результатах засідання видано низку доручень по формуванню робочих груп для напрацювання пропозицій та рекомендацій щодо внесення змін у чинні постанови та підзаконні акти, що дозволять зняти напругу в частині тих питань, що обговорювались на засіданні Ради з питань аграрної освіти МОН України.

Олена Ковтун, секретар Ради з

питань аграрної освіти МОН України
 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook