У здоровому тілі здоровий дух. На шляху до колективного імунітету.

18 липня 2021, 22:14
м. Київ

       В Національному університеті біоресурсів та природокористування 09 липня 2021 року відбулася ревакцинація викладачів та працівників, яка проходила відповідно до Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021 – 2022 роках, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України № 213 від 09.02.2021 року. Завдяки координації вакцинації управління Університету, а саме головою оперативного штабу по запобіганню захворювання COVID-19 на чолі з проректором з науково-педагогічної роботи та розвитку, академіком Національної академії аграрних наук, доктором економічних наук, професором Сергієм Квашою та всебічного сприяння з боку ректора академіка Національної академії педагогічних наук Станіслава Ніколаєнка, адміністрації ДКЦ «Київська міська клінічна лікарня №10» Голосіївського р-ну м. Києва ревакцинація та дорога до колективного імунітету наших освітян була налагоджена та проста. Завдяки оперативній роботі підрозділів університету по формуванню таблиць Штаб зміг сформувати черги та час проведення вакцинації для усіх бажаючих співробітників.

 

 


    Другий етап ревакцинації вже пройшли 1100 робітників освіти.

      Комфортно і зручно було оформлено цю процедуру з мінімальним відривом від роботи, на території Гуртожитку №11 який знаходиться неподалік корпусів.
      Вакцинація працівників проходила відповідно до списків, які подали керівники структурних підрозділів, директори інститутів та декани факультетів.
Вакцинація пройшла успішно, відповідальні слідкували, щоб не створювались черги, вакцина використана максимально ефективно.
     Співробітники Університету щиро радіють другому етапу вакцинації та зізнаються, що спочатку переживали — так само боялися побічних ефектів, реакції організму, втім зараз усі сумніви розвіялися. Після другої дози вакцини кожен може отримати міжнародний сертифікат про щеплення, який діє відповідно до Міжнародних медико-санітарних норм.
Нагадуємо, що, враховуючи несприятливу ситуацію, кожен повинен свідомо поставитися не лише до носіння масок, дотримання соціальної дистанції та гігієни рук, а й до вакцинації.
Інформаційна довідка.
      Вакцина Comirnaty Pfizer-BioNTech проти COVID–19 – перша вакцина, яка отримала дозвіл на екстрене застосування від Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ). Вакцина показала свою ефективність на рівні приблизно 95% за медіанним значенням спостережень протягом двох місяців. Оцінка показала, що вакцина відповідає обов’язковим критеріям безпеки та ефективності, визначеним ВООЗ.         
     Стратегічна консультативна група ВООЗ з імунізації рекомендує Pfizer-BioNTech як безпечну та ефективну вакцину для людей у віці від 16 років і старше, включаючи осіб старше 65 років.
     Вакцина Comirnaty (Комірнаті) – це мРНК-вакцина проти COVID-19, розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Вона дозволена для екстреного використання Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Ефективність вакцини становить 95%.
     На національному складі вона зберігатиметься у спеціалізованих морозильних камерах із дотриманням температурного режиму від -60°C до -80°C. На обласному складі вакцина Comirnaty зберігається в спеціальних термоконтейнерах із сухим льодом, здатним підтримувати наднизькі температури. Звідти попередньо розморожені до +2 – +8 градусів Цельсія флакони з вакциною щодня видаватимуть мобільним бригадами, які мають їх використати протягом 120 годин.
      Одні з поширених питань на які б наша команда могла відповісти:
      Яким чином я можу захиститися від COVID-19, поки я не зможу отримати вакцину?
      Ось декілька запобіжних заходів, які ви та ваша родина можете вжити, щоб уникнути інфікування:
      Часто мийте руки з милом і водою або протирайте їх розчином на спиртовій основі;
      Дотримуйтесь фізичної дистанції у 2 метри з іншими людьми;
     Якомога раніше звертайтеся за медичною допомогою, якщо у вас або дитини підвищена температуру, кашель, утруднення дихання або інші симптоми COVID-19;
      Уникайте людних місць, закритих приміщень з поганою вентиляцією та намагайтеся дотримуватися фізичної дистанції з іншими людьми в громадських місцях;
     Носіть маски, коли перебуваєте в громадських місцях, де вірус може передаватися між людьми і де дотримуватися фізичної дистанції неможливо.
       Добре провітрюйте всі приміщення.
       Детальніший опис заходів для захисту від COVID-19:
       https://moz.gov.ua/article/news/rekomendacii-dlja-gromadjan-schodo-koronavirusu-2019-ncov
        Поради для батьків, освітян, молоді щодо COVID-19: https://www.unicef.org/ukraine/covid19

        За яких показників Україна досягне колективного імунітету?
Дослідження щодо колективного імунітету від COVID-19 тривають у всьому світі. Відповідно, фінальних результатів та показників щодо колективного імунітету немає.
       Чи потрібно мені носити маску і уникати близького контакту з іншими, якщо мені ввели дві дози вакцини?
Так. Ще недостатньо вивчено чи здатна вакцина від COVID-19 захистити від передачі вірусу між людьми. Тому рекомендовано дотримуватись усіх прави респіраторної гігієни, носити маску і дотримуватись соціальної дистанції навіть після вакцинації. Із отриманням більших даних про здатній вакцинації запобігати передачі вірусу від людини до людини, такі рекомендації можуть бути змінені.

       Отже у всіх виникає гостре питання: Скільки доз вакцини потрібно отримати?
       Наразі необхідно отримати 2 дози вакцини.
       З тих вакцин, які зараз знаходяться на ІІІ стадії клінічних випробувань, всі вакцини потребують дводозного введення, окрім вакцини від Johnson&Johnson/Janssen, яка наразі випробовується для однодозного введення.
      З тих вакцин, які отримали схвалення для екстреного застосування в ЄС, США, Великобританії, Канаді тощо (вакцини від Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca), всі потребують дводозного введення.

    Отже, радить лікар, не потрібно ризикувати здоров’ям, коли є можливість убезпечити його доступним кожному щепленням, яке, з турботою про колектив, організував штабу по запобіганню захворювання COVID-19 НУБіП України.

Здоров’я – перший обов’язок в житті.

/Оскар Уайльд/

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook