Вчена рада: зустрічаємо абітурієнтів та готуємося до нового навчального року

23 червня 2021 року

     Проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук доповів про завершення весняного навчального семестру та підготовку до наступного. Він зазначив, що навчальний процес у зв’язку з пандемією пройшов для студентів та викладачів у змішаному форматі, екзаменаційну ж сесію в очному форматі складали студенти 2-4 курсів, решта ж – в дистанційному. Середній бал у бакалаврів склав 74,5 бала, у магістрів – 78,8. Більше півтори тисячі студентів мають заборгованості, а 29 бакалаврів та 14 магістрів – відраховані під час цієї сесії, а з початку року - 305. Це відповідно й впливатиме на кількість ставок для науково-педагогічних працівників. Це ще раз спонукає до відповідальної роботи як з боку студента, так і з боку викладача під час навчального семестру. Наразі ж головними завданнями для деканатів та дирекцій є ефективна організація процесу перескладання іспитів і ліквідації заборгованостей, направлення студентів на практику та провести належну підготовку до нового навчального семестру.

     Василь Шинкарук закцентував на графіку наступного навчального семестру – пропонується у разі сприятливих карантинних вимог провести його традиційно з 1 вересня по 31 грудня 2021 року. Проте, враховуючи наростаючу кількість захворівших, появу нових штамів коронавірусної хвороби, вчена рада погодила наступний графік: навчальний семестр розпочнеться з очного навчання для студентів 1-2 курсу бакалаврату та 1 курсу магістратури з 25 серпня. Решта ж навчатиметься дистанційно до 17 вересня. Потім ці потоки змінюються.

  

     Начальник наукової частини Володимир Отченашко проінформував про публікаційну активність науково-педагогічних працівників – маємо в цьому році вже 287 публікацій у виданнях, що входять до наукометричних баз SCOPUS, Web Of Science. Також він закцентував на активізації провадження наукових досліджень в рамках виконання наукових проектів в 2021 році та використанні коштів на ці цілі.

  

     Ректор Станіслав Ніколаєнко у своєму виступі зазначив, що колектив університету виконав покладені на нього завдання суспільством і державою, незважаючи на пандемію та усі, пов’язані з нею обмеження. Нам вдалося оперативно організувати навчання в дистанційному режимі, підтримати належну якість навчального процесу, наукових досліджень тощо. За що ректор подякував викладачам, завідувачам кафедр, деканам факультетів та директорам ННІ, і, звісно, студентам, які свідомо і відповідально поставилися до своїх обов’язків. Пандемія торкнулася й нашого колективу, зазначив Станіслав Ніколаєнко, більше 600 осіб перенесли хворобу, 1116 – отримали першу дозу вакцини і з наступного тижня розпочинається другий етап. Восени, за попередньою домовленістю, заплановано провести другу хвилю вакцинації.

  

 

     Також ректор Станіслав Ніколаєнко озвучив ряд спільних завдань на літній період. Перше – навчально-методичному відділу та радам, факультету інформаційних технологій, проректору Василю Шинкаруку доручено проаналізувати ситуацію і результати семестру, виокремити сильні сторони, ліквідувати недоліки та напрацювати пропозиції з поліпшення якості навчального процесу. Потребує уваги вивчення досвіду: власного, вітчизняного та закордонного, адже зрозуміло, що пандемія не відступить так швидко, як цього хотілося б. Друге – на часі активізація виконання науково-дослідних проектів, використання коштів на ці цілі. Третє – потрібно, щоб усі кафедри працювали рівнонапружено і пропонували бізнесу свої наукові, консультаційні послуги. Четверте – підвищення якості і ефективності потребують практики для студентів. П’яте – робота приймальної комісії має бути злагодженою і націленою на зустріч абітурієнтів. Шосте – слід використати канікулярний період для підготовки навчальної бази та студентських гуртожитків, особливо кімнат для першокурсників. Сьоме – ще раз і ще раз потрібно переглянути електронні курси, посилити інформаційну інфраструктуру. Восьме – професійна кадрова політика: підтримуємо найкращих, творчих, ініціативних. Пам’ятаємо, що головне це навчальний процес, робота зі студентами. Ректор демонструє приклад - особисто читає курс з управління закаладами освіти магістрам. Йому мають слідувати усі без винятку, а в інакшому випадку шукати інше місце роботи. Дев’яте – використовуємо літо для відпочинку та оздоровлення, завантажуємо табір «Академічний». Десяте – підсумково-настановче засідання вченої ради відбудеться 27 серпня, 30, 31 серпня – вчені ради структурних підрозділів.

     Професор кафедри епізоотології, мікробіології і вірусології Валерій Ушкалов представив наукову доповідь за темою «Антибіотикорезистентність мікроорганізмів: сучасний стан та перспективи». Він акцентував увагу на глобальній проблемі, які виникла і щороку поглиблюється – відсутністю реакції шкідливих мікроорганізмів до засобів їх знищення – антибіотиків. Цікавим і практичним є досвід групи вчених факультету ветеринарної медицини та Української лабораторії якості та безпеки продукції АПК, які в рамках наукової теми досліджували ентеробактерії, що розповсюджені в птахівництві. Розроблені відповідні методики моніторингу антибіотикорезистентності, системи профілактики хвороб тварин, застосування пробіотиків тощо. 

  

  

     Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Кваша завважив на невірному застосуванні антибіотиків при вірусних захворюваннях. Декан юридичного факультету Олена Яра поцікавилася, що потрібно робити конкретній людині, аби зменшити антибіотикорезистентності. На що Валерій Ушкалов сказав, можливо банальні, але дієві речі – потрібно берегти здоров’я, отримувати фахову медичну допомогу.

     Вчена рада прийняла рішення, в якому схвалила виконання колективом факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК програми розвитку «Голосіївська ініціатива – 2025» та попередніх рішень вченої ради.

  

     Учений секретар Оксана Барановська доповіла про виконання плану діяльності вченої ради на 2020-2021 навчальний рік, зазначивши, що за цей період відбулося 11 засідань, які відбувалися в дистанційному та змішаному форматі. Вчена рада розглядала кадрові питання, присвоювала вчені звання, затверджувала до друку навчальну, методичну, наукову літературу та періодику, затверджувала теми дисертаційних досліджень, утворювала спеціалізовані вчені ради та призначала рецензентів. Були надані рекомендації на присудження державних премій та нагород різного рівня.

     Проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук озвучив пропозиції навчально-методичної ради, які затвердила вчена рада: схвалила до друку навчально-методичну, наукову літературу та періодику. Також були створені разові спеціалізовані вені ради.

     Володимир Отченашко озвучив рішення міністерства освіти і науки щодо виділення базового фінансування наукових досліджень в закладах вищої освіти на 2021 рік, яким передбачено виділення 8,8 мільйонів гривень для нашого університету.
     Вчена рада також присвоїла вчені звання, призначила наукових керівників, рецензентів дисертаційних досліджень та створила разові спеціалізовані вчені ради.

  

 

Денис Рудень

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook