Фахівці ветеринарно-санітарної експертизи підвищили кваліфікацію на факультеті ветеринарної медицини
З 7 по 18 червня 2021 р. на базі факультету ветеринарної медицини та ННІ неперервної освіти і туризму дистанційно підвищували кваліфікацію керівники і спеціалісти Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, керівників і спеціалістів державних установ, які належать до сфери управління Держпродспоживслужби. Згідно плану-графіку навчання проходили фахівці ветеринарно-санітарної експертизи.
Навчально-тематична програма підвищення кваліфікації включала наступні теми:
- Перспективи ветеринарної освіти і науки в Україні, як фактор забезпечення здоров'я нації в умовах глобалізації світової економіки.
- Аграрна політика в контексті сучасних реформ. Фінансування заходів у сфері безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.
- Післядипломна освіта лікарів ветеринарної медицини в Україні.
- Вимоги до випробувальних і калібрувальних лабораторій згідно ISO 17025.
- Морфологічний та хімічний склад м’яса сільськогосподарських тварин, свійської птиці, кролів. Харчова цінність м’яса і м’ясопродуктів.
- Фактори, що впливають на якість і безпечність м’яса сільськогосподарських тварин та післязабійні зміни у м’ясі. Зміни м’яса сільськогосподарських тварин при зберіганні.
- Вимоги до органічного виробництва харчових продуктів, інспектування та державний контроль.
- Сучасні наукові підходи до безпечності м’яса.
- Актуальні питання безпечності харчових продуктів в програмі підготовки майбутніх лікарів ветеринарної медицини.
- Сучасні методи консервування м’яса.
- Методи контролю гігієнічних показників, патогенних мікроорганізмів, алергенів у харчових продуктах.
- Сучасна концепція аналізу ризиків.
- Теоретичні аспекти системи НАССР. Підходи до практичного впровадження НАССР. Найбільш поширені невідповідності під час впровадження системи НАССР.
- Гігієна харчових продуктів рослинного походження.
- Контроль механізмів імпорту та сертифікаційних процедур, пов’язаних із захистом здоров’я тварин, людей і екосистем у країні-імпортері.
- Гігієна харчових тваринних гідробіонтів.
- Вимоги законодавства до безпечності та якості меду натурального. Вирішення проблеми шляхом державного регулювання.
- Вимоги до біобезпеки в лабораторіях. Основи біозахисту.
Слухачам проводили профорієнтаційну роботу, були висвітлені правила прийому до НУБіП України у 2021 році та переваги навчання в нашому університеті. Особливо акцентовано увагу на спеціальностях 211 «Ветеринарна медицина» та 212 «Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза», за якими ведеться підготовка на факультеті ветеринарної медицини.
Представлена можливість вступу до університету на програми перепідготовки з наданням другої вищої освіти та магістерські програми, які функціонують в ННІ неперервної освіти і туризму та факультеті ветеринарної медицини. Увагу слухачів було акцентовано на можливості стажування фахівців ветеринарної медицини приватних структур на базі факультету ветеринарної медицини та ННІ неперервної освіти і туризму НУБіП України.
Слухачам побажали високих професійних досягнень і щоб набуті знання у НУБіП України приносили матеріальне та моральне задоволення. У своїх відгуках слухачі підвищення кваліфікації подякував науково-педагогічному колективу НУБіП за їхню працю та знання, які вони отримали в Університеті. Окремо висловили щиру вдячність керівництву Національного університету біоресурсів і природокористування України за відмінно організоване навчання.
Григорій Бойко,
доцент кафедри фармакології, паразитології і тропічної ветеринарії,
відповідальний за післядипломну освіту на факультеті ветеринарної медицини