Святкує університет – святкуємо і ми: на кафедрі аквакультури відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Аквакультура ХХІ століття – проблеми та перспективи», присвячена 25-річчю кафедри аквакультури

8 червня 2021 року

     Чудова подія відбулася в переддень відзначення Дня університету – святкування 25-річчя з дня заснування кафедри аквакультури факультету тваринництва та водних біоресурсів.

    Представники 7 країн світу (Україна, США, Угорщина, Польща, Молдова, Литва та Білорусь) привітали кафедру із такою визначною датою та взяли участь в науковому заході, присвяченому обговоренню актуальних проблем та перспектив розвитку аквакультури в Україні та світі.

    На початку конференції із привітальним словом виступив проректор з наукової роботи та інноваційної діяльності – Вадим Кондратюк. Від імені ректора університету Станіслава Ніколаєнка та від себе особисто він привітав кафедру аквакультури із ювілейною датою та побажав учасникам заходу продуктивного та результативного наукового спілкування. Крім того, Вадим Миколайович звернув увагу на участь у конференції видатних діячів галузі аквакультури, які своєю роботою та здобутками розвивали галузь. Він зауважив, що багато із присутніх на конференції у свій час бували у нашому навчальному закладі, зокрема супроводжуючи учасників ІІ туру всеукраїнської студентської олімпіади з «Водних біоресурсів та аквакультури», а також відвідуючи інші заходи, що проводилися на базі університету. Поряд з тим, проректор запросив усіх учасників відвідати наш славетний університеті , зокрема, Навчально-науково-виробничий центр водних біоресурсів та аквакультури – унікальний та єдиний в Україні за матеріально-технічним забезпеченням та кадровим потенціалом.

    З привітальним словом до учасників конференції звернувся також і в.о. декана факультету тваринництва та водних біоресурсівРуслан Кононенко. Він наголосив, що заходи такого рівня дозволяють науковцям поділитися результатами своїх робіт, обговорити їх, знайти нові ідеї для досліджень та об’єднати в спільній меті – посилення позицій галузі аквакультури в Україні та світі.

   Про важливість та значущість кафедри у своєму привітальному слові наголосив директор Інституту рибного господарства НААН України, д.с.-г.н., професор, академік Національної академії аграрних наук України Ігор Грициняк. Він впевнений, що кафедра, що створювалася 25 років тому за безпосередньої участі Інституту, має величезні перспективи розвитку, а співпраця Інституту та факультету в підготовці науковців забезпечить галузь кваліфікованими кадрами.

    З привітальним словом та побажанням подальших визначних наукових досягнень колективу кафедри від імені Херсонського державного аграрно-економічного університету звернувся також д.с.-г.н., професор, академік Української технологічної академії, Заслужений діяч науки і техніки України Ісаак Шерман.

     Про актуальність даної конференції у своєму привітальному слові сказав Петр Лендел – Генеральний секретар Мережі Центрів з аквакультури Центральної та Східної Європи (NACEE). Також він зазначив, що Україна, як аграрна країна з великими перспективами розвитку аквакультури, входить в Європейські стратегії розвитку рибної галузі для підвищення її економічної ефективності.

      Про головні досягнення кафедри аквакультури та перспективи її розвитку на майбутнє розповів завідувач кафедри, д.с.-г.н., професор Віталій Бех. Він наголосив, що на кафедрі сформувався потужний науковий потенціал, що включає досвідчених викладачів та перспективну молодь, яка є рушійною силою кафедри. Крім того, значні перспективи постають перед кафедрою і з відкриттям Навчально-науково-виробничого центру водних біоресурсів та аквакультури, який відкриє доступ до різноманітних наукових досліджень.

      Потому, учасники конференції ділилися своїми науковими досягненнями та брали участь в дискусіях та обговорені їх результатів. Так, Світлана Лендел, технічний секретар NACEE, к.с.-г.н., викладач кафедри аквакультури Угорського університету сільського господарства та наук про життя виступила із доповіддю, в якій піднімалося питання актуальності вирощування окуня звичайного в інтенсивних умовах. Вона поділилася основними досягнення в даному напрямку та перспектив його подальшого розвитку.

     Про нові підходи у вивчені геному риб, що розроблялися в рамках Європейського проекту AquaFAANG розповів Лукаш Напора – співробітник Інституту іхтіобіології та аквакультури Польської академії наук. Такі дослідження, зі слів доповідача, проводяться з наголосом на покращення імунної системи тварин, в тому числі і риб.

    Про стан іхтіофауни Республіки Молдова, фактори, що визначають її стан, а також рекомендації з її покращення розповів Дмитро Булат – д.б.н., завідувач кафедри іхтіології та аквакультури Інституту зоології Академії наук Республіки Молдова. Колеги із Литви (Валдас Гєчіс) поділилися особливостями робіт, що проводяться Службою рибного господарства у Литві з метою відновлення природних рибних запасів. Володимир Шпета – д.т.н., доцент інженерного факультету Поліського державного університету (Білорусь) провів цікаву та актуальну доповідь про сучасні технології, що використовуються для водообробки в аквакультурі.

     Своїми досягненнями в аквакультурі із зарубіжними колегами поділилися і українські науковці. Так, Юрій Лобойко розповів про перспективи розвитку форелівництва України та основні результати досліджень в даному напрямі, а Василь Коваленко поділився із учасниками конференції результатами порівняння впливу різних гонадостимулюючих препаратів на риб.

     Актуальне питання – моніторинг захворювань риб – підняв у своїй доповіді завідувач лабораторії біотехнологій у рибництві Інституту рибного господарства НААН України Юрій Рудь. Доповідь стосувалася зокрема молекулярно-генетичному моніторингу вірусу віспи коропа, яка приносить значні збитки рибним господарствам України.

     З цікавими доповідями виступили виступили наші колеги іх Херсонського державного аграрно-економічного університету та Білоцерківського національного аграрного університету. Так, Віктор Шевченко доповів про особливості використання малих водосховищ півдня України, а Олександр Олешко – про особливості використання для годівлі риб пробіотику в комплексі з біогенним наноселеном.

      Завершувала конференцію доповідь нашого колеги із США Бориса Гомельського, який поділився із присутніми аспектами аквакультури США та основними напрямками досліджень, що проводяться Відділом аквакультури університету штату Кентукі. Борис Гомельський 24 роки тому виїхав до Сполучених Штатів, але активно продовжує спілкуватися та співпрацювати із колегами країн СНД.

      Підсумовуючи конференцію всі її учасники наголосили на важливості проведення заходів такого плану, ще раз привітали кафедру аквакультури з чудовою датою та побажали подальших наукових успіхів. Крім того, учасники конференції подякували організаторам за можливість поділитися своїми науковими досягненнями та побачитися один з одним, хоч і онлайн.

     Учасники з усіх країн одноголосно прийшли до рішення про важливість аквакультури та проведення подальших наукових досліджень в даній галузі.

Ірина Кононенко,
відповідальний секретар конференції,
доцент кафедри аквакультури

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook