Виховна година «Вишиванка – твій генетичний код»

20 травня 2021 року

У культурі кожного народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Символом України є вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу із зашифрованими оберегами та знаками.

Сьогодні, 20 травня, коли вся Україна святкує День Вишиванки, куратори груп  202-О(109-О) та 205-М  Талько Тетяна Василівна та Федосєєва Наталія Іванівна провели виховну годину на тему: «Вишиванка – твій генетичний код».

Українська вишиванка нарівні з українською писанкою є одним із яскравих символів української культури. До того ж, одягнувши вишиті сорочки студенти продемонстрували  не тільки їх красу й унікальність, але й засвідчили свою приналежність до віковічної української культурної традиції.

Під час виховної години студенти ознайомилися з історією виникнення Дня вишиванки та дізналися, що вишиванка – це  не просто сорочка, а оберіг, який захищає від усього злого та приносить здоров’я і багатство.

Для наших предків вишиванка була не тільки святковим одягом, а й оберегом. Орнамент, який наносили на сорочку, містив у собі певні символи, які повинні були захистити того, хто її носить, від злих духів і нещасть. Вишивку наносили на рукава і комір так, щоб вона торкалася тіла. Вважалося також, що на зворотньому боці вишивки не повинно бути вузликів, оскільки вони можуть принести нещастя.

Основною метою заходу було збереження національних цінностей та їх популяризація серед молоді. Майбутні покоління повинні пам’ятати, що народна вишивка – це мистецтво, яке постійно розвивається. Це величезне багатство, створене протягом віків тисячами безіменних талановитих народних майстринь. Наше завдання – не розгубити його, передати це живе іскристе диво наступним поколінням.

 

Тетяна Талько, Наталія Федосєєва

куратори груп 202-О(109-О) та 205-М


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook