Шлях бакалавра – майбутнє у твоїх руках!

31 травня 2021 року

  Здається нещодавно бакалаври випускних курсів були на першому курсі і ось уже маємо підводити перші підсумки навчання в університеті. Потрібно завершити захист дипломних робіт та іспитів, а далі гаряча пора вступу до магістратури. Тому наші студенти з радістю погодилися поділитися власним досвідом вибору спеціальності «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами».

У кожного з нас в житті настає момент, коли потрібно прийняти важке рішення. Це може бути пов’язано з роботою, особистим життям і т. д. Якщо ми не підготовлені, не знаємо як зробити правильно, цей період життя для нас стає досить складним, а правильніше сказати стресовим.

На думку Рут Чанг, професора Ратгерського університету (США), проблема прийняття рішень в стресових ситуаціях, що ми невірно сприймаємо проблеми і їх роль в нашому житті. Коли приймаємо рішення, ми не повинні його оцінювати з позицій «краще», «гірше». Вибір має ґрунтуватися не на зовнішніх факторах, а на внутрішніх переконаннях.

Своїми враженнями та досвідом навчання і роздумами про складний вибір вирішив поділитися Потапенко Артур, студент 4 курсу факультету аграрного менеджменту професійно-орієнтованої групи «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами».

Нашому університетові вже 123 роки! Сьогодні він дуже швидко розвивається, оновлюються навчальні корпуси, гуртожитки, створений арт-простір для навчання та відпочинку студентів.

«Спеціальність я обрав швидко, бо менеджмент мене цікавив постійно. Завжди в собі відчував потенціал якісно організовувати людей, вміння ефективно працювати. А вагань з вибором вузу взагалі не було. НУБіП – це найперспективніший вуз України.», розповідає Артур.

Наукова участь дозволяє студенту зрозуміти різні складні питання. Тривала підготовка та критичне осмислення різноманітних поглядів сприяє пошуку креативного та цікавого рішення складних завдань. Першою ланкою такої підготовки є наукові гуртки. Артур також є активним учасником гуртка кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту «Менеджмент і сьогодення».

«Першою спробую роботи у гуртку для мене була участь у розробці стартап-проєкту «FAM-service (farmerassistmanager)». Протягом майже двох місяців ми працювали над завданнями формування місії нового продукту, обґрунтуванням цільових ринків і комунікаціями з клієнтами, технологічним аудитом стартап проекту, корпоративною культурою, оптимізацією бізнес-моделі і розробкою фінансової моделі свого проєкту.

«FAM-service» - комплексний підхід побудови сучасного консультанта з інтеграцією в єдину систему прийняття рішень, яка працює на базі технології «блокчейн».

До основних інструментів платформи належать:
• моделювання оптимальної діяльності фермера;
• забезпечення професійної підтримки 24/7;
• укладення договорів на основі блокчейн-технології;
• формування спеціалізованих біржових площадок;
• залучення інвестицій та фінансове планування.

Також в рамках конференції «Стале землеробство в умовах зміни клімату: технології, практики, досвід», яку організовано за підтримки проекту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) «Інтегроване управління природними ресурсами деградованих земель лісостепової та степової зон України» ми мали можливість обговорити з виробничниками перспективи проєкту. Переконували їх у важливості нових технологій, які реально можуть принести відчутний результат для фермера, якщо він розпочне використовувати сучасні підходи до управління ресурсами. І це лише мій перший проєкт але він допоміг мені зрозуміти важливість цієї роботи для мого розвитку, як менеджера.

На другому курсі коли ми обирали свою майбутню професійну орієнтованість, то я не вагаючись зробив вибір на користь кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту. Тут ми поєднуємо теоретичне навчання з перевіркою на практиці здобутих знань. Одним із таких тренінг-курсів здійснювався на базі підприємства ДП «Радомілк». Його проводили директор підприємства Артур Матевосович Дургарян та викладачі кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту: професор Шинкарук Л.В., доценти Суханова А.В. та Гаврилюк В.П. Керівник підприємства дав нам важливу пораду: підприємець має бути унікальним. Це означає, що потрібно будувати власну стратегію бізнесу. Вона повинна формувати унікальність підприємства, враховуючи його місію, цілі і специфіку функціонування. Тобто, підприємець повинен бачити ситуацію на ринку наперед і при цьому має фокусуватися на досягненні максимального прибутку при допустимих витратах. Потрібно навчитися робити вибір між різними стратегічними напрямами, які як правило, несумісні між собою. Головне, правильно вибудувати всі ланки ланцюжка створення цінності. Чіткість та стабільність стратегії є запорукою створення успішної компанії», коротко розповів студент про свій перший досвід наукових проєктів.

Навчання в університеті постійно вимагає максимальної зосередженості на індивідуальній підготовці до виконання завдань. Хоча, у зв’язку з пандемією, студенти вимушені були перейти на дистанційне навчання. Про те, це не вплинуло на якість викладання. Кожного дня викладачі проводять для нас онлайн лекції, використовуючи сучасні програми. Завдяки системі дистанційного навчання Moodle, викладачі завжди на зв’язку і допомагають із завданнями. Навчання має практичних завдань, які пристосовані до реальної бізнес-практики. До прикладу, кафедра виробничого та інвестиційного менеджменту щорічно проводить Всеукраїнський конкурс студентських робіт «Від ідеї до успіху». Це реальна можливість молоді реалізувати свій потенціал через презентацію професіоналам у сфері бізнесу своїх ідей. Завдяки професору Лідії Василівні Шинкарук і викладачам кафедри студенти одержують знання, максимально наближені до реальних умов, що дозволяє оцінити власні можливості і розкрити потенціал.

Так, 14 квітня 2021 р. відбувся V Всеукраїнський студентський конкурс проєктів «Від ідеї до успіху». Загалом, заявки на конкурс подали майже 30 учасників з 5 різних університетів України. Серед всіх робіт почесне ІІ-ге місце зайняв проєкт доступного сервісу доставки їжі для студентів «Easy Fast Food», над яким працював Артур разом із своїм близьким бізнес-партнером Олександром Красноштаном.

Головна мета конкурсу поєднати унікальну можливість перевірити свої ідеї разом із практиками бізнесу. Ідея хороша, але її потрібно оцінювати до вимог ринку. Не всі ідеї можуть перетворитися в успішний бізнес. Але є універсальний рецепт успіху. Це вміння ефективно і правильно розробити бізнес-план. Це дасть вам можливість чітко уявити цілі проєкту, бюджет і конкретний час для реалізації, його сильні і слабкі сторони, оцінити існуючі та приховані ризики і визначити термін окупності. Без чіткого бізнес-плану ви не залучите інвестора, бо не зрозумієте модель і прибутковість проекту. Ці прості принципи, на перший погляд, допомагають нам в особистому житті налагодити командні відносини, зосередитися на досягненні результату і взяти на себе відповідальність за помилки.

Які основні кроки потрібно зробити. Спочатку проаналізували ринок. Тут потрібно розуміти особливості поведінки споживачів, для яких буде запущений проєкт. Це може бути що завгодно, від надання різноманітних послуг до відкриття власного кафе. Необхідно визначити сегменти споживачів у вашому локації. Більшість жителів можуть не мати запиту на ваші послуги. Аналізуємо проєкт. Визначаємо наші основні переваги. Далі визначаємося з ціновою стратегією. Робимо рекламну комунікацію. Наші клієнти мають бути постійними, а ми зміцнюємо їхню лояльність.

Нам потрібно чітко знати наш продукт. Тобто розуміти основні вимоги до обладнання, параметри завантаженості робітників, обсяг замовлень протягом робочого дня. Також слід розрахувати ціну ефективності бізнесу, режим роботи, рівень заробітної плати, а також проаналізувати вартість оренди, комунальних послуг, ремонту і т. д. Фінансові розрахунки - одна з найскладніших частин роботи. Тут можна досить швидко переконатися у реальності вашої крутої бізнес-ідеї. По суті, калькуляція витрат - це підготовка до підрахунку потенційної вигоди. Наше завдання - лаконічно порівняти наші витрати з майбутніми доходами. Наша бізнес-модель має формувати прибуток.

«Навчаючись в НУБіП України на факультеті аграрного менеджменту, хочеться одразу відзначити високий професіоналізм викладачів. Думаю мені надзвичайно допомагає доступність і актуальність матеріалу, який нам викладають на заняттях та особлива атмосфера прозорості і відкритості в оцінюванні, готовність викладачів завжди допомагати студентам і всебічно сприяти в нашому навчанні. Важких рішень не буває, думаю питання в тому на скільки ми готові до них. Тому думаю, що головний мій секрет це постійна робота над собою і націленість на результат.

Я вважаю, що спеціальність «Управління інвестиційною діяльністю та міжнародними проектами» – вдалий вибір для майбутніх магістрів, оскільки вона затребувана і у бізнесі і при реалізації окремих інвестиційних чи грантових проєктів. Випускник буде саме тим управлінцем який забезпечить досягенння цілей проєкту на користь бізнесу. Для себе я вже обрав спрямування в магістратурі – хочу опрацювати проєкт відкриття власного СТО, планую по закінченню магістратури налагодити відкриття мережі сервісного обслуговування автомобілів», з таким побажанням Артур ділиться зі студентами і завжди готовий поділитися своїми підходами у прийнятті важких рішень.


Віталій Гаврилюк,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

Артур Потапенко,
студент факультету аграрного менеджменту

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook