Семінар з науковими керівниками здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії у ключі підготовки до акредитації

21 травня 2021 року
     Запланований онлайн семінар організований відділом аспірантури для наукових керівників здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії відбувся 19 травня 2021 року. Розпочав зустріч проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергій Миколайович Кваша. Разом з вітальним словом до всіх учасників заходу, а саме наукових керівників, гарантів, деканів факультетів та директорів інститутів проректор нагадав про майбутню акредитацію освітньо-наукових програм ступеня доктора філософії.

     Вже в червні місяці свою акредитаційну експертизу розпочинають сім освітньо-наукових програм. Наразі розроблено два нові положення які винесено на обговорення та розміщено на сторінці відділу аспірантури. Також поданий до розгляду проєкт структури освітньо-навчального плану доктора філософії (60 кредитів). В даний час проходить звітування аспірантів на факультетах. Сергій Миколайович відмітив позитивно класичний стиль проведення атестації.

     Першим в порядку денному виступив з презентацією начальник науково-дослідної частини Володимир Віталійович Отченашко. Тема доповіді «Можливості вчених для отримання фінансування досліджень» лишається незмінно актуальною для наукового середовища НУБіП. Підтвердженням тому стало низка запитань від НПП. Зокрема щодо можливості створення угоди між НУБіП та Національним науковим антарктичним центром, та питання можливості збільшення добових на період відрядження.

     Наступний спікер директор ННЦ міжнародної діяльності Олександр Миколайович Лабенко доповів про «Програми закордонного стажування для НПП і здобувачів освіти». Можливість здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії навчатися, викладати, стажуватися чи проводити наукову діяльність в іншому закладі вищої освіти на території України чи поза її межами є навпрочуд важливою при підготовці в аспірантурі. Олександр Миколайович наголосив на програмах що сприяють академічній мобільності (ERASMUS+KA1, MEVLANA, програми країн ЄС), тим самим нагадав що у НУБіП України діє 26 угод про реалізацію кредитної мобільності студентів та викладачів.

     «Про специфіку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії у 2021 році» розповів завідувач відділу докторантури та атестації наукових кадрів Сергій Васильович Боярчук. Доповідач довів до відома учасників семінару переваги процедури захисту. Більш детально зупинявся на питаннях щодо формування разової спеціалізованої ради, вимогах до рівня наукової кваліфікації здобувача ступеня доктора філософії. В обговоренні Сергій Васильович ознайомив учасників заходу з основними положеннями проєкту Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії.

     У підсумку наукового семінару проректор Сергій Кваша зауважив на важливості посилення тісного контакту всіх учасників освітнього процесу при підготовці фахівців III-го освітньо-наукового рівня та акредитації їх програм та необхідності залучення аспірантів для участі у фокус групах при зустрічі з експертами.


Надія Міняйло,
провідний фахівець відділу аспірантури

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook