18 травня – Міжнародний день музеїв

18 травня 2021 року

Сьогодні день музеїв,
особливий святковий привід
Почесно зберігати експонати,
і це безперечний доказ
І шанувались століттями ті люди,
які життя присвятили
Тому, щоб історію нашу
народні маси любили
Щоб минуле пам’ятали, знали,
і щоб ми могли подивитися
Чим жили, за що вмирали,
герої рідної землі

18 травня музейні працівники всього світу відзначають своє професійне свято.

     Музеї – це важливий засіб культурного обміну, збагачення культур і розвитку взаєморозуміння, співробітництва й миру різних народів. До свята приурочені відкриття нових виставок, фестивалів, у музеях організовують тематичні лекції, екскурсії, наукові читання, спеціальні заняття з дітьми, проходять музейно-театральні вистави.
     Міжнародний день музеїв з’явився в календарі в 1977 р., коли на черговому засіданні ICOM (International Council of Museums – Міжнародна рада музеїв) була прийнята пропозиція радянської організації про встановлення цього свята. І з 1978 р. цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.
     Відкрийте для себе заходи які організовані до Міжнародного дня музеїв на мапі з сайту http://imd.icom.museum/


Фрагмент зоологічного музею. 1921 р.

     За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій».
     Консультативний комітет ІСОМ щорічно обирає тему цієї події, яку враховує велика кількість країн. Цьогорічна тема – «Майбутнє музеїв: відновлення і переосмислення».


Фрагмент музею анатомії Київського ветеринарного інституту. 1934 р.

     Роль музеїв постійно змінюється у суспільстві, тому музеї продовжують переосмислювати себе у своєму прагненні стати більш інтерактивними, орієнтованими на аудиторію, на громаду, гнучкими, адаптованими та мобільними. Музеї стали культурними центрами, які функціонують як платформи, де творчість поєднуються зі знаннями, і відвідувачі також можуть спільно творити, ділитися досвідом та взаємодіяти.
     Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-освітню та освітньо-виховну роботу.


Директор музею історії УСГА С. Силенко проводить екскурсію. 1974 р.

     Наш університет так само плідно працює над розширенням кругозору студентів та гостей ЗВО, паралельно розвиваючись та вдосконалюючись. На території НУБіП України працюють 9 музеїв – Музей історії НУБіП України, Музей анатомії, Музей історії ННІ лісового і садово-паркового господарства, Меморіальна кімната-музей П.С. Погребняка, Музей лісових звірів і птахів ім. Салганського О.О., Музей бджільництва, Музей медоносних і лікарських рослин, Музей ґрунтів, Музей механізації сільського господарства. Кожен з них має свою неповторну історію. Найстарішим музеєм є сучасний Музей лісових звірів і птахів ім. Салганського О.О., який був відкритий ще у КПІ в 1898 р.


Директор музею історії НУБіП України М. Поливач проводить екскурсію. 2019 р.

     Кілька цікавих фактів про музеї:
- Своє сучасне значення слово «музей» набуло в Епоху Відродження. А взагалі спочатку воно походить від грецького «музеон», що означає «храм музи».
- Широко відомий знаменитий музей мадам Тюссо – найвідоміша виставка воскових фігур. Велика частина його експозиції знаходиться в Лондоні і налічує вона близько 1000 експонатів.
- Найбільш відвідуваним музеєм світу і музеєм із найбільшою займаною площею є французький Лувр в Парижі. Щороку тут буває понад 9 мільйонів відвідувачів, а площа – цілих 58.470 квадратних метрів.
- Найбільшим музеєм України є Національний художній музей України, заснований у 1899 р. В ньому зберігається більше 40 000 експонатів.
- Капітолійський Музей (Capitoline Museums), найстаріша публічна колекція мистецтв в світі, почав свою роботу в 1471 р., коли папа Сикст IV пожертвував ряд важливих для народу Рима древніх скульптур.
- Музей Ватикану (Vatican Museums) – другий найстаріший у світі музей, він почав свою історію з моменту першої публічної виставки, котра складалася так само з представлених публіці колекції скульптур, збирання якої було ініційовано Папою Юлієм II ще в 1506 р.
- Перший університетський музей було відкрито в Оксфорді в 1685 р.

 

     Дирекція університету вітає всіх причетних з Міжнародним днем музеїв. Бажаємо удачі в кожному пошуку чогось нового та успіхів в реалізації будь-якої ідеї. Нехай музей завжди залишається джерелом світла знань, стежкою до мудрості, путівником по історії, промінцем освіти в житті! Бажаємо творчих, цікавих, насичених і значущих днів, проведених у музеї.


Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook